Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Збагачує росію й далі старенька Європа, всуперч своїх же санкцій і заяв

Європа імпортує рекордну кількість російського скрапленого газу, що свідчить про те, що регіон не повністю позбувся своєї залежності від енергоресурсів з рф, навіть коли потік через трубопроводи майже припинився.

Про це повідомляє Financial Times.

Нагадаємо, що недавно Великобританія попалася на закупівлі російської нафти в обхід санкцій за посередництвом Нідерландів та Бельгії. А тесть нового британського прем’єра Ріші Сунака – індійський мільярдер засновник технологічного гіганта Infosys Нараяна Мурті й досі веде бізнес із росією та тримає відкритим офіс в москві…

Зараз імпорт російського скрапленого природного газу, який зазвичай транспортується великими танкерами, зріс більш ніж на 40 відсотків у період з січня по жовтень цього року порівняно з аналогічним періодом 2021 року. Це підкреслює труднощі, з якими стикнулась Європа, відмовившись від газу з Москви, незважаючи на спроби Брюсселю відійти від російських джерел.

російський СПГ становив 16 % європейського морського імпорту за цей період. Незважаючи на те, що загальний обсяг у 17,8 мільярдів кубометрів становив лише частку від 62,1 мільярдів кубометрів газових потоків по трубопроводах за цей час, він, тим не менш, залишає Європу залежною від російських енергоресурсів.

Санкції проти російського газу через його важливість для енергетичної безпеки деяких європейських країн не застосовувались. У свою чергу кремль скористався цим, поступово скорочуючи потік через трубопроводи після вторгнення в Україну, підвищуючи ціни та посилюючи кризу вартості життя на всьому континенті.

Згідно з даними Bruegel, обсяг газу з росії в трубопровідний транспорт скоротився майже на 80 % порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Щоб заповнити прогалину, Європа, яка минулого року імпортувала 155 млрд кубометрів російського природного газу, включаючи СПГ, звернулася до міжнародного ринку СПГ.

Згідно з даними Refinitiv, з січня по жовтень ЄС імпортував СПГ у світовому масштабі на рекордні 111 млрд кубометрів, що майже на 70% більше, ніж у минулому році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Імпорт із росії за цей період склав 17,8 млрд кубометрів, збільшившись на 42% порівняно з аналогічним періодом 2021 року, причому майже всі обсяги припали на Францію, Бельгію, Іспанію та Нідерланди.

Раніше ми писали, що голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов звернувся до Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) з проханням допомогти з газом, який необхідний для опалення.

Також нагадаємо, що російський газовий монополіст відмовився від планів припинити постачання газу до Молдови через Україну. Раніше «Газпром» заявляв про намір зробити це з 28 листопада.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності