Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Знову ООН лізе не туди, куди слід, – стало на захист РПЦ в Україні

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) вважають, що обшуки у будівлях РПЦ в Україні (УПЦ МП) могли мати «дискримінаційний характер», раніше з цього ж приводу на захист МП став русофіл антиПапа третьоримський франциск-І.

Про це йдеться у звіті ООН щодо ситуації з правами людини в Україні.

У документі зазначається, що під час обшуків СБУ в кількох областях, деяких священнослужителів допитували з використанням поліграфа.

У звіті зазначається, що Управління Верховного комісара ООН із прав людини стурбоване тим, що дії держави, спрямовані проти РПЦ в Україні, «можуть мати дискримінаційний характер». Управління нагадало про необхідність забезпечення прав і справедливого судового розгляду щодо осіб, яким висунуті кримінальні звинувачення.

В українському МЗС відреагували на звіт ООН. Речник відомства Олег Ніколенко зазначив, що свобода віросповідання не дає право на діяльність, що підриває національну безпеку.

«Україна – демократична держава, в якій гарантується свобода віросповідання. Водночас, свобода не тотожна праву займатися діяльністю, яка підриває національну безпеку», – зазначає Олег Ніколенко.

Ніколенко закликав УВКПЛ утримуватися від незбалансованих політичних оцінок та базувати свої доповіді на фактах.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Обшуки у структурах РПЦ в Україні та виселення з Києво-Печерської Лаври:

Взимку СБУ провела обшуки у церквах РПЦ в Україні у чотирьох областях. За результатами слідчих дій у монастирях виявили російські «триколори», агітаційні матеріали і склади загарбників.

Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів РПЦвУ в Україні, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.

Крім того, Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» попередив РПЦ в Україні, що 29 березня 2023 року розриває з нею договір про користування культовими будівлями та іншим майном.

Комісія, що працювала у Нижній лаврі впродовж двох останніх місяців, виявляла порушення умов договору про користування пам’ятками. Зокрема, намісник лаври митрополит павло лебідь побудував на її території 36 неузгоджених із державою споруд, включно з власним особняком, і розвинув багатопрофільну комерційну діяльність.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

21 березня ченцям і вірянам РПЦ в Україні заборонили заходити та молитися до печер Києво-Печерської лаври.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності