Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

8 років ВІЙНИ і після Євромайдану знадобилося для отримання “кандидатства” в ЄС

Лідери Європейського союзу на саміті в Брюсселі підтримали надання вистражаного Україною статусу “кандидата” в ЄС. Також цей статус попри Україну, але вже “на халяву” отримала і Молдова. Це питання було одним із головних питань порядку денного засідання Європейської ради.

Кажуть, ЄС злякався перспективи утворення нового, більшого за масштабами союзу України, Польщі, країн Прибалтики (можливо. і Молдови), на чолі із Великобританією, яка кілька років тому ґонорово покинула члкнство в ЄС і тільки від цього виграла. Отож, ЄС, можливо, вирішив тамким чином трішки загальмувати цей проце…

Президент Європейської ради Шарль Мішель у твітері назвав це рішення «надзвичайно важливим кроком» обох країн на шляху до ЄС. Це «історичний момент», додав Мішель.

Щодо Грузії, яка також подавала заявку на отримання статусу кандидата, то вона зможе отримати його, як тільки Тбілісі виконає низку умов, вирішили на саміті. При цьому, визнавши європейську перспективу Грузії.

«Європейська рада визнає європейську перспективу України, Молдови і Грузії. Майбутнє цих країн та їхніх громадян лежить у межах Європейського союзу», – йшлося в проєкті підсумкової декларації саміту, копію якого має Радіо Свобода.

«Прогрес кожної країни на шляху до Європейського союзу залежатиме від її власних заслуг у виконанні Копенгагенських критеріїв, беручи до уваги здатність ЄС приймати нових членів», – мовиться в документі.

Безпрецедентний крок Євроради ухвалений у той час, коли Україна чинить спротив у повномасштабній війні, початій Росією.

Перед самітом президент Європейської ради Шарль Мішель закликав лідерів блоку ухвалити «історичне» рішення про надання статусу кандидата Україні і Молдові.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це вирішальний момент для Європейського союзу, це також геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні. І я впевнений, що сьогодні ми надамо статус кандидата Україні і Молдові», – сказав він журналістам у Брюсселі.

Лідери ЄС також пообіцяли підтримувати тиск на Росію, зобов’язуючись продовжувати роботу над санкціями.

Європейська комісія 17 червня рекомендувала надати Україні офіційний статус кандидата на вступ до Європейського союзу.

Українська влада неодноразово закликала офіційно визнати країну кандидатом на членство в ЄС. Заявку на вступ до Євросоюзу Україна подала майже одразу після початку масштабного російського вторгнення. Її приклад наслідували також Грузія та Молдова.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

9 травня Україна передала Єврокомісії другу частину анкети для набуття статусу кандидата на приєднання до Європейського союзу.

Переговори лідерів ЄС на саміті у Брюсселі про статус кандидата для України дещо були ускладнилися бажанням деяких країн надати статус також Боснії та Герцеговині…

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності