Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Боягузам потрібний лівак Столтенберг на посаді генсека НАТО й далі…

Генерального секретаря НАТО і”колишнього” ультралівого норвезького журналіста-неомарксиста, Єнса Столтенберга, який буцімто збирається залишити свою посаду, лідери Альянсу хочуть вмовити лишитися ще на один рік.

Про це повідомляє Euractiv. Очікувалося, що Столтенберг, який очолює НАТО з жовтня 2014 року, піде у відставку цієї осені. Проте дипломати НАТО повідомили виданню, що 28 червня його мандат, ймовірно, буде продовжено. Таке відбувалося вже двічі – один раз на другий повний мандат, і другий раз у березні 2022 року – після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Столтенберга неодноразово заявляв, що не хотів би залишатись генсеком НАТО, проте йому досі не можуть знайти гідну заміну. За даними видання, причина у тому, що жоден з політиків, про яких говорили як про потенційних наступників Столтенберга, поки що не змогли отримати переважну підтримку серед 31 члена НАТО. Оскільки призначення нового голови НАТО має бути узгоджено консенсусом після непрозорого та складного процесу відбору, жодне призначення не відбувається без попередньої політичної згоди між членами НАТО, особливо з квартету найбільших союзників – Франції, Німеччини, Британії та США.

Дипломати НАТО всередині Альянсу вказують на доведену здатність Столтенберга впоратися з військовим альянсом під час криз.«Небезпечно змінювати капітана під час шторму», – сказав один високопоставлений чиновник НАТО.

Пролонгація дає Західному військовому альянсу більше часу, щоб зосередитися на своїй короткостроковій та довгостроковій підтримці України, замість того, щоб занурюватися в особисті дебати, заявили дипломати НАТО.

Троє дипломатів НАТО заявили, що якби український контрнаступ почався раніше навесні, війна могла б уже досягти перелому й дати перевагу Києву до саміту НАТО у Вільнюсі в середині липня. Це залишило б достатньо часу, щоб відкрити двері для нового керівника Альянсу, але затримка в календарі змусила союзників НАТО переглянути свою стратегію.

Відповідаючи на запитання, чи хоче він зберегти посаду, Столтенберг сказав: «Я відповідаю за всі рішення, які має прийняти цей Альянс, крім одного. І це про моє майбутнє. Це має вирішити 31 союзник».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, в Альянсі обговорювалися різні кандидатури наступного генсака НАТО. Серед можливих претендентів був і міністр оборони Британії Бен Воллес, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, еспрем’єр Британії Борис Джонсон, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, прем’єр Данії Метте Фредеріксен, голова уряду Естонії Кая Каллас та прем’єр Іспанії Педро Санчес.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності