Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Чехія “вибачалися” за вчорашній “реванш руского міра” на вулицях Праги

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала прокоментував багатотисячну демонстрацію в Празі в суботу, заявивши, що її організували “проросійські сили та групи з поглядами, близькими до екстремістських, які виступають проти інтересів Чеської Республіки”, повідомляє BBC.

“Зрозуміло, що на нашій території діють російська пропаганда та кампанії з дезінформації, і деякі люди до них прислухаються”, – додав прем’єр-міністр Чехії.

Зазначимо, що москві потрібен був реванш у Чехії, громадяни якої нещодавно на знак солідарності з Україною і пам’яті окупації їхньої країни у 1968 році радянськими військами провели акцію, коли кожен бажаючий чех та словак перераховував для України саме таку символічну суму…

Отож, вчора, 3 вересня, десятки тисяч людей зібралися у центрі Праги на демонстрацію проти уряду, а також із вимогою до діалогу з росією.

Про це пише Ceske Noviny.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поліція оцінила їх кількість у 70 000 осіб. “Збори на Вацлавській площі проходять мирно, і нам поки що не доводилося вирішувати якихось серйозних проблем. За нашими оцінками, кількість учасників на 14:30 становить близько 70 000 осіб”, – повідомила поліція у Twitter.

Багато демонстрантів принесли чеські прапори, деякі також барабани та транспаранти. Деякі мали плакати проти ЄС, НАТО, прем’єр-міністра Петра Фіали, “зеленого курсу” для Європи та проти відмови уряду співпрацювати з Росією. На площі стоять стенди та прапори Комуністичної партії Чехії та євроскептичного руху “Триколор”.

Організатори вимагають відставки уряду. Водночас вони хочуть, щоб уряд дозволив їхнім експертам вести переговори щодо купівлі газу та нафти.

“Чеській Республіці потрібен чеський уряд. Уряд Фіали може бути українським, можливо, брюссельським, але точно не чеським”, — сказала глава “Триколору” Зузана Майєрова Заграднікова.

За її словами, уряд має знизити податки, у тому числі ПДВ, і скасувати антиросійські санкції, які завдають шкоди чеським бізнесменам. Вона також вимагає припинити постачання зброї до України.

Прем’єр Фіала заявив, що сьогоднішня демонстрація ініційована силами, які заявляють про свою проросійську позицію та виступають проти інтересів Чехії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Зрозуміло, що російські пропагандистські та дезінформаційні кампанії з’являються на нашій території неодноразово, і хтось просто піддається їм”, – сказав Фіала.

Він додав, що кожен має право висловлювати свою думку та проводити демонстрації. “Тлумачення подій, які я мав можливість бачити досі, вказують на різко проросійські настрої, і, на мій погляд, це не відповідає інтересам Чехії та наших громадян”, – додав Фіала.

Нагадаємо, 2 вересня парламент Чехії не підтримав вотум недовіри уряду Петра Фіали.

Раніше повідомлялося, що Чехія передала Україні основні бойові танки T-72 радянського виробництва, а натомість отримає від Німеччини 14 танків Leopard і броньовану евакуаційну машину Buffalo.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності