Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Дуду лякає ПВК “вагнера” у білорусі, – значить на НАТО він не надто сподівається?

Розташування тактичної ядерної зброї рф у білорусі, а також перекидання до цієї країни пвк «вагнер» змінюють архітектуру безпеки в регіоні.

Про це під час спільної прес-конференції з президентами України і Литви Володимиром Зеленським і Гітанасом Науседою, заявив президент Польщі Анджей Дуда.

За його словами, перекидання до білорусі кількох тисяч вагнерівців «завжди становить потенційну небезпеку».

Він зазначив, що поки що невідомо, якими будуть завдання вагнерівців у рб, припустивши, що це може бути створення загрози для України з півночі, або підтримка міграційного тиску на кордоні білорусі з Польщею, Литвою та Латвією.

«Але враховуючи, що путін реалізує політику перенесення ядерної зброї до білорусі, це є значимими фактами, які змінюють архітектуру безпеки в нашому регіоні, особливо з точки зору НАТО», –  кажн президент Рольщі і онук вояка УПА, полеглого під Болеховом від рук НКВД, Анджей Дуда

Від додав, що з цього приводу на липневому саміті НАТО у Вільнюсі мають бути ухвалені «конкретні рішення».

Дуда підкреслив, що його візит спільно з литовським колегою до Києва і зустріч у форматі Люблінського трикутника (Україна, Польща, Литва) з нагоди 27-річчя ухвалення Конституції України є демонстрацією всьому світу, що «Україна є незалежною, вільною і гордою».

«І такою вона буде, адже переможе попри російську агресію, попри війну, попри те, що на неї, без жодної причини і жодних підстав, півтора року тому напав набагато сильніший ворог, бажаючи поневолити Україну та український народ», – кажн польський лідер.

Він підкреслив, що український народ став на захист своєї країни, і зараз не лише відбиває російську агресію, але й витісняє ворога зі своєї країни.

Дуда висловив сподівання, що Україна «метр за метром» внаслідок контрнаступу звільнить свою територію від ворожих військ і відновить лад на цих територіях, які у світлі міжнародного права є українськими.

«Ми рішуче підтримуємо Україну в цих діях, зокрема перебуваючи сьогодні тут, у День Конституції України, разом з президентом України Володимиром Зеленським у Києві», – додає Дуда.

Польський лідер підкреслив, що Польща разом із Литвою робить усе можливе, щоб саміт НАТО у Вільнюсі приніс «важливі рішення» і зміцнив безпеку у східній Європі.

«Ми глибоко віримо у те, що безпека України є безпекою нас усіх, це у спільних інтересах, щоб НАТО в нашій частині Європи було якомога сильнішим, а в недалекому майбутньому Україна могла стати повноправною частиною Північноатлантичного альянсу, однією з армій Організації, яка підлягає 5-й статті Договору (про НАТО – ред.)», – каже Президент Польщі.

Він додав, що з Науседою він робить усе можливе, щоб під час саміту НАТО в липні у Вільнюсі були ухвалені рішення, які «чітко визначатимуть перспективу членства України в НАТО».

Президент Польщі зазначив, що потрібно зміцнити східний фланг НАТО, аби відлякати росію від подальших агресивних дій і наблизити Україну до НАТО.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, сьогодні, 28 червня, президент Польщі Анджей Дуда перебуває з неанонсованим візитом у Києві.

Також до української столиці з неанонсованим візитом прибув президент Литви Гітанас Науседа.

Розміщення російської ядерної зброї у білорусі

Наприкінці травня міністри оборони рф і білорусі підписали документ про розміщення російської тактичної ядерної зброї на теренах республіки білорусь. Тоді ж аляксандр лукашенко заявив про початок перекидання до білорусі ядерної зброї рф.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У міністерстві закордонних справ білорусі заявили, що таке рішення викликане тиском із боку НАТО. Там також наголосили, що Договір про нерозповсюдження ядерної зброї не буде порушено.

Днями лукашенко заявив, що матиме контроль над ядерною зброєю, яку розмістить на території країни росія. 27 червня лукашенко заявив, що значна частина російської ядерної зброї уже завезена до білорусі.

Очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс зазначив, що розміщення російської ядерної зброї в білорусі – це «акт відчаю» путіна і символ того, що білорусь не є суверенною.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності