Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Греція та інші допомагають РФ уникати нафтових санкцій

Грецію запідозрили у допомозі Росії про обхід санкцій. У квітні частка Греції у транспортуванні російської нафти зросла утричі порівняно з 2021 роком. У цьому жмісяці  з російських портів вирушили 190 танкерів із нафтою. З них 76 – під грецьким прапором.

Про це повідомляє німецька Die Welt.

Так грецькі судновласники розширюють бізнес із Росією.

8 квітня ЄС оголосив про п’ятий пакет санкцій і вирішив, що 2873 кораблям російського торговельного флоту більше не дозволено заходити до європейських портів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Через чотири тижні про суворе тлумачення санкційного режиму не може бути й мови: зокрема, нафтові угоди російських енергетичних транснаціональних корпорацій “Роснефть” та “Лукойл” продовжують безперешкодно оформлятися через європейські порти”, – йдеться у статті.

Дані лондонського судноплавного реєстру Lloyd’s List показують, що з початку війни 24 лютого з країни щодня вивозилося близько 4,5 млн барелів сирої нафти на суму близько $509 млн.

Таким чином, експорт нафти з Москви залишився на довоєнному рівні і багато в чому завдяки Греції. У той час як багато європейських та американських дилерів, нафтових компаній та судноплавних компаній припинили всі контакти з операторами російського флоту, грецькі судновласники продовжують розширювати свій бізнес у Росії.

Наприкінці квітня грецький супертанкер Nissos Rhenia прийняв на борт російську нафту марки Urals в порту Роттердама і вирушив до Сінгапуру, повідомляє Lloyd’s. Дедалі більше танкерних маршрутів прямують до Індії, Китаю та Південної Кореї. Фрахтові ставки на нафтові танкери вже зросли на 230% через війну в Україні.

Відповідно, виграє Греція, найбільший у світі оператор флоту. За даними Lloyd’s, протягом квітня з берегів російських нафтових портів Приморська, Новоросійська, Усть-Луги та Санкт-Петербурга зійшло 190 танкерів, 76 із них йшли під грецьким прапором.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Таким чином, греки збільшили свою частку у транспортуванні російської нафти утричі порівняно з попереднім роком.

Нагадаємо, шостий пакет санкцій проти РФ передбачає поступове введення ембарго на нафту та нафтопродукти з РФ. Втім Угорщина вчергове заблокувала схвалення рішення.

Євросоюз має намір послабити свій пакет санкцій щодо російської нафти та виключити з нього заборону для європейських судів транспортувати нафту та паливо РФ третім країнам, про що повідомляє Bloomberg.

Нагадаємо, що також у нафтовій грі із російською нафтою були помічені й деякі компанії США, і доволі важко повірити, щоб цієї країни про це не знав…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності