Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Німеччина?! – а що вас дивує? – Хто дав мовчазну згоду на вторгнення?..

На акції протесту під російським посольством у Берліні у зв’язку з ракетною атакою 8 липня поліція не дозволила учасникам виступати українською мовою, а за кілька епізодів порушення організаторам загрожує штраф.

Про це написала на своїй сторінці в X (Twitter) українська ініціатива «Віче Берлін».

Українські активісти у Берліні вирішили збирати акцію на вечір понеділка, після ранкового обстрілу росією українських міст, внаслідок якого загинули десятки людей і більш як сотня постраждали, у тому числі діти-пацієнти лікарні «Охматдит».

Згодом вони повідомили, що поліція заборонила учасникам, які будуть виходити до мікрофона, виступати українською мовою.


«Ми тут для того, щоб привернути увагу до терористичного удару Росії по дитячій лікарні у Києві, щоб демонструвати і горювати разом. Проте поліція Берліна заборонила нам говорити українською, і це нас дуже обурює», – заявили вони.

Згодом експерт Сергій Сумлєнний, який стежив за подіями, написав, що через те, що деякі промовці все ж говорили українською, організаторів оштрафували.

На сторінці ініціативи пізніше зазначили, що ще не отримали штрафу та очікують на письмову відповідь поліції.

«Проте нам важко зрозуміти, чому наша мова заборонена у той час, коли Росія веде війну проти нашої ідентичності та мови», – написали організатори.

Поліція Берліна пояснила свою позицію тим, що правоохоронці зобов’язані не допустити, щоб на заходах лунали протизаконні заклики, і не встигали знайти перекладача.

«Керівник команди та лідер оргкомітету завчасно домовилися, що промови будуть німецькою та англійською, тому що, на жаль, за такий короткий час перед запланованою акцією не було можливості забезпечити переклад українською. Щоб забезпечити мирний хід подій, окремі промови українською звісно дозволили», – пояснили у пресслужбі, реагуючи на розголос.

Нагадаємо, що у Франції після оголошення попередніх результатів другого туру дострокових парламентських виборів пройшла низка зіткнень протестувальників із правоохоронцями.

Понад 150 організацій та громадських рухів вийшли на вулиці Барселони з вимогою запровадити жорсткіші заходи для боротьби з надмірним туризмом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності