До першої двадцятки польських товарів на експорт до сусідньої країни зустрічається чимало позицій, пов’язаних з виробництвом: промислове обладнання, локомотиви, оптичне приладдя, електроніка.

Топ-5 експортних позицій у минулому році виглядав так:

  • автомобілі – на майже 1 млрд дол., або третина експорту ;
  • пластик – 217 млн дол.;
  • машинне обладнання – 158 млн дол.;
  • електроніка – 148 млн дол.;
  • фарби – 125 млн дол.

Водночас польський експорт до росії сягнув 3,7 млрд дол. Однак він обвалився одразу після початку великої війни. Однак, паралельно з ростом постачання деяких категорій товарів до Білорусі виріс експорт таких же позицій з білорусі до рФ. За словами журналістів, це може свідчити, що товари ЄС через білоруську територію потрапляють в росію.

Ускладення українсько-польських відносин

Польські фермери продовжують блокувати пункти пропуску на кордоні з Україною. Польські депутати хочуть ввести повне ембарго на агропродукцію з України та росії.

За словами президента України Володимира Зеленського, блокування кордону між Польщею і Україною є політичним питанням. Це тиск на європейські інституції.

Водночас розслідування українських журналістів свідчить, що імпорт аграрної продукції з росії до Польщі перевищив рівень 2021 року, сягнувши 117 млн доларів. Імпорт зернових та олійних зріс у понад два рази.