Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

ПОПРОСИВ СЕБЕ “ЗАСУДИДИТИ” випускник військової кафедри, бо “не здатен командувати військовим підрозділом”

Випускник військової кафедри заявив в суді, що не здатен командувати військовим підрозділом і попросив засудити його. Втім, суд відмовив у затвердженні угоди про визнання винуватості.

Цікаву справу щодо ухилення від мобілізації розглянув у січні Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області.

Як зазначено у матеріалах справи, 1 вересня 2022 року мешканець міста Новоград-Волинський Олексій Б., як військовозобов’язаний, пройшов військово-лікарську комісію та був визнаний придатним до військової  служби.

В той же день Олексію Б. вручили повістку про збір та відправку до лав Збройних Сил по мобілізації. 11 вересня Олексій Б. мав з’явитись у місцевий районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки для подальшого проходження служби.

Втім, у назначений день та час Олексій Б. у центр комплектування не з’явився, що було розцінене як намагання ухилитись від призову на військову службу.

Дії Олексія Б. були кваліфіковані за ст. 336 КК, тобто ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

5 січня 2023 року Олексій Б. уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Згідно з угодою, Олексій Б. визнавав себе винуватим та «отримував» покарання у вигляді 3,6 років позбавлення волі з випробувальним терміном, тобто «умовно».

В судовому засіданні обвинувачений, адвокат та прокурор попросили суд затвердити угоду.

Втім, надаючи суду пояснення, Олексій Б. розповів, що під час навчання в університеті він пройшов підготовку на військовій кафедрі та отримав офіцерське звання.

Також, Олексій Б. розповів, що вважає себе непридатним для військової служби за станом здоров’я, морально-діловими якостями та рівнем професійної підготовки. Олексій Б.  зазначив про власну некомпетентність у військовій справі, що, на його думку, виключає його можливу участь у бойових діях як командира будь-якого військового підрозділу.

Заслухавши обвинуваченого, суд все ж дійшов висновку, що Олексій Б. фактично не визнав себе винуватим, оскільки знайшов виправдання своїм діям та заперечив наявність підстав для мобілізації до лав Збройних Сил, хоча Олексій Б. пройшов навчання на військовій кафедрі та є офіцером запасу.

У підсумку суд дійшов висновку, що зазначена угода про визнання винуватості «не відповідає інтересам суспільства» та відмовив у затверджені угоди.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності