Спочатку стався так званий “Софагейт”, коли під час візиту в Туреччину президенту Єврокомісії всупереч протоколу не поставили окремий стілець. А тепер у самої Урсули фон дер Ляєн неприємності через питання щодо дотримання дипломатичного протоколу.

Дипломати кажуть, що президент Єврокомісії відверто порушила правила, коли голова її адміністрації Бйорн Сіберт відповів замість неї на офіційне запрошення президента України Володимира Зеленського.

Як пише Politico, Зеленський написав листа Фон дер Ляєн, в якому запросив її на святкування 30-го Дня Незалежності України, а також взяти участь у першій зустрічі “Кримської платформи”. Остання має на меті продемонструвати підтримку українського суверенітету над півостровом, який Росія окупувала в 2014 році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але Сіберт відправив українському президенту відповідь зі своїм підписом, що розлютило дипломатів ЄС. У ній він відмовився від запрошення і додав, що Фон дер Ляєн шкода. Хоча за протоколом лист повинен був бути написаний від імені президента Єврокомісії.

Відмова від такого запрошення може посіяти сумніви у бажанні Фон дер Ляєн продемонструвати підтримку Україні в часи, коли Росія стягує найбільшу кількість військ до українського кордону з 2014 року, коли Москва анексувала Крим, а проросійські сили захопили великий шматок території на сході України“, – йдеться в статті.

В якості причини, чому президент Єврокомісії не може приїхати в Київ, був вказаний надто завантажений графік. І це теж здивувало дипломатів й чиновників. Хоча урочисті події в Києві пройдуть 23-24 серпня, коли Брюссель і всі інститути ЄС будуть зачинені на літні канікули. Отже, вона збрехала.

Нажаль, президент не може дати позитивну відповідь на ваше запрошення через частково завантажений порядок денний у дні, про які йдеться. Заздалегідь дякую за ваше розуміння“, – написав Сіберт в листі за 7 квітня, який опинився в руках журналістів Politico.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.