Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Причиною розриву контракту Єгипту з Україною на зерно є війна, чи Туреччина

Єгипет анулював контракти на постачання українського зерна, повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Державна компанія Єгипту анулювала контракти на постачання 240 тис. тонн українського зерна, які було укладено ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Зазначається, що зерно мали поставити в лютому та березні, але його не відвантажили через повномасштабне вторгнення рф в Україну. Водночас закуплена Єгиптом пшениця не змогла залишити українські порти – один суховантаж застряг у порту, чотири інші ще необхідно завантажити.

За словами джерел видання, Генеральне управління з постачання товарів Єгипту (GASC) звільнило українські компанії «Нібулон» та Inerco («дочка» Kernel) від зобов’язань щодо постачання зерна попри те, що в контрактах немає пункту про форс-мажор.

За словами трейдерів, анульовані вантажі було придбано в грудні за ціною $346 — 360 за тонну, включно з вартістю доставлення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після спровокованого війною стрибка цін на зерно GASC заплатила у квітні $494,25 за тонну пшениці. Ще одну партію зерна вже завантажено, і вона чекає на відправлення з порту Чорноморська в рамках досягнутих угод Росією та Україною.

Єгипет є найбільшим у світі імпортером пшениці, країна залежить від постачання українського зерна. З 24 лютого влада Єгипту намагається диверсифікувати постачання пшениці, закупивши в липні понад 1 млн тонн через тендери та прямі закупівлі.

У США вважають, що москва навмисно перешкоджає експорту зерна з українських портів у Чорному морі до тих країн, які найбільше страждають через брак продовольства.

Як повідомлялося, три українські порти в Чорному морі — «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» — розпочали підготовку до заходів із завантаження та відправлення зернових і супутніх вантажів.

22 липня Україна, Туреччина та Організація Об’єднаних Націй досягли угоди щодо розблокування експорту українського зерна, а наступного дня росія завдала ракетного удару по одеському порту, звідки відвантажують зерно…

Нагадаємо, що українські та іноземні політики вже не раз висловлювали свої підозри у тому, що Туреччина бере участь у перекупці вкраденого росією в Україні зерна, чи не приведе хвіст нового єгипетського постачальника зерна саме до Туреччини?..

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності