Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Республіканці підозрюють, що Україні хтось допомагає у розтраті допомоги?..

Сенатор-республіканець Ренд Пол заблокував швидке голосування щодо великого пакету військової та гуманітарної допомоги Україні на майже $40 млрд.

Про це повідомляє Politico.

Зазначається, що Конгрес США намагався завершити ухвалення цього законопроєкту ще на цьому тижні.

Республіканці сенатор Ренд Пол і Дональд Трамп

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Але ці зусилля були блоковані сенатором Полом. Він вимагає включити в законопроєкт норму про призначення спеціального федерального наглядового органу, який би слідкував би за використанням цих коштів, щоб уникнути їх розкрадання чи неналежної витрати. Йому запропонували провести голосування за це вже окремою поправкою до проєкту закону. Але Пол наполягає, щоб її включили його ухвалення основного документа.

Біда в тому, що представники протилежного табору з демократичної партії, від якої був обраний президент Байден, хочуть це подати, як те, що республіканці, яких представляв попередній президент США Трамп, наче є прихованими лобістами інтересів Путіна і Росії. Але нагадаємо, що саме республіканці першими підняли галас у ЗМІ, коли через міссяць після інавгурації Байдена демократи спробували зарубати на кореню грошову військову допомогу Україні, обіцяну ще Трампом, після чого ліберели були змушені виправдовуватися перед громадськістю та таки надати цю допомогу. Зазначимо, що насправді саме руспубліканці і є першими лобістами в США щодо посиленої військової допомоги Україні, і в першу чергу наступальної, яку так бояться нам дати соціалісти-демократи. Більше того, саме Трамп давно пропонує уряду США завдати ракетного удару по Росії, як він це робив свого часу по російських позиціях в Сирії, що тоді не аби як злякало кремлівського карлика, який тоді відразу забув про погрози ядерною кнопкою…

Через це ухвалення законопроєкту перенесли на наступний тиждень. Спочатку Сенат розгляне пропозицію Ренда Пола, і тільки після цього зможе розглянути законопроєкт по суті.

Водночас, якщо Сенат ухвалить цю чи іншу правку, законопроєкт повернеться в Палату представників на додаткове голосування, що ще більше затримає надання допомоги Україні.

Водночас, “За всієї військової підтримки України НАТО не має втручатися у “конфлікт”, – заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок, яка нещодавно відвідала Київ, перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн G7.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, якби не блокування ухвалення законопроєкту, Україна вже могла б отримувати передбачені ним кошти.

“Ми могли б вже почати використовувати новий пакет допомоги США для більш ефективного порятунку життів українців, які захищають демократичний світ. Президент США, держсекретар США, республіканці та демократи в Сенаті та американський народ висловили сильну підтримку, а Ренд Пол затримав таку необхідну підтримку”, – написав Кулеба у Twitter.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як повідомлялося, 11 травня Палата представників США схвалила допомогу Україні на майже $40 мільярдів. За відповідний законопроєкт віддали 368 голосів, проти – 57. Президент США Джо Байжен закликав Конгрес діяти швидко, щоб він міг підписати законопроєкт до того, як чинна оборонна допомога для України закінчиться пізніше в травні.

Пакет зокрема включає $6 млрд на допомогу в безпеці, включаючи навчання, обладнання, зброю та підтримку; $8,7 млрд на поповнення запасів американського обладнання, надісланого в Україну, і $3,9 млрд на операції Європейського командування.

Крім того, законодавство дозволяє отримати додаткові $11 млрд, що дасть змогу президенту дозволяти передачу статей і послуг з акцій США без схвалення Конгресу у відповідь на надзвичайну ситуацію.

Документ також уповноважує виділити $4 млрд на іноземне військове фінансування для підтримки України та інших країн, які постраждали від кризи.

Новий пакет допомоги також включає гуманітарну допомогу – $5 млрд для вирішення проблем продовольчої безпеки в усьому світі через конфлікт і майже $9 млрд для фонду економічної підтримки України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він надає сотні мільйонів доларів для допомоги біженцям і фінансування зусиль із захоплення активів олігархів, пов’язаних з президентом Росії Володимиром Путіним. 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності