Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Російська окупація німецьких НПЗ відбулася завдяки Меркель?

Багато німецьких політиків про це дізналися лише від преси: Три з п’яти найбільших німецьких НПЗ частково або повністю належать російській державній компанії Роснєфть.

Про це повідомляє журналіст проєкту InformNapalm Антон Павлушко.

Розслідувач наголошує, що Росія здійснює вплив на Німеччину не лише через ціни на паливо, а й через вплив росіян на власність в німецькій економіці. При цьому, багато німецьких політиків взагалі про це не знають.

“Одним з прикладів цього був нафто-переробний завод у Шведті (НПЗ), який дозволили остаточно викупити російській Роснєфті буквально за декілька днів до початку війну”, – зазначає Павлушко.

За його словами, політики в Німеччині про це дізналися фактично від преси

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Преса починає писати про це частіше. От вже за тиждень один з лідерів християнських демократів Норберт Рьоттген пише обурено про цей НПЗ у себе в Twitter. І от вже державна преса пише аналітику про залежність від Росії”, – зазначає Павлушко.

За його словами, три з п’яти найбільших німецьких НПЗ на сьогодні виявилися частково або повністю російськими і належать державній компанії Роснєфть.

Почалось все у 2010 році, коли Роснєфть купила у венесуельської державної PDVSA 50% місцевої компанії Ruhr Oel, що контролювала чотири НПЗ. Інша частина компанії належала Britisch Petroleum (BP). Ці чотири НПЗ – це чверть всіх німецьких НПЗ-потужностей.

Влітку 2015-го року BP та Роснєфть перегрупувались – НПЗ у Гельзенкірхені повністю відійшло до BP, а росіяни отримали долю BP у трьох інших НПЗ.

Так росіяни завдяки одній угоді отримали:
– 24% найбільшого німецького НПЗ MiRO у Карлсруе.
– 28,57% найбільшого баварського НПЗ Bayernoil
– 54,17% PCK Schwedt (найбільший постачальник у регіоні Берлін-Бранденбург).

Далі росіяни у 2021-му році домовились з Shell викупити їх 37,5% PCK Schwedt – таким чином вони повністю б контролювали цей НПЗ (>91%).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Німецький антимонопольний комітет погодив цю угоду за день до початку війни з Україною.

“Отак чомусь збіглося“, – наголошує розслідувач.

“Цікаво, що всі ці угоди мирно відбувались після війни Росії з Грузією чи анексії Криму. Чомусь все це сталось за часів Меркель. Чомусь звернули увагу на це лише зараз, коли Меркель вже пішла з посади, а росіяни вже бомблять українські міста”, – наголосив також він.

Павлушко підкреслив, що занадто великі ціни на пальне та опалення стали загрозою для цілого покоління німецьких політиків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Скоріш за все найближчим часом німецький політикум буде приймати рішення з захисту власного ринку проти іноземного впливу. Нарешті дійшло“, – сказав він.

Нагадаємо, Міністр економіки Німеччини Роберт Габек каже, що Німеччина була “дурною”, створивши умови для того, аби бути наполовину залежною від російського блакитного палива. Про це він розповів в ефірі радіо Deutschlandfunk, повідомляє Bloomberg.

ПО МАТЕРIАЛАМ: INFORMNAPALM

головне ФОТО-ілюстративне (слово дуже гарне і його переклад)

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності