Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Спецпроєкт. Донбас.

Стрюк-відбувайло? Парламентарі та Єрмак хочуть звільнити очільника Сєверодонецька

Тимчасова слідча комісія, створена парламентарями для розслідування дій та бездіяльність влади і пожежників щодо ліквідації масштабних пожеж, які виникли на території Луганської області у 2020 році, схоже, знайшла крайнього.

Ним виявився голова Сєверодонецької міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

Як повідомив вайбер-канал «Северный экспресс», на адресу голови Луганської обласної державної адміністрації – обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая надійшов лист за підписом голови Офісу Президента України Андрія Єрмака.

Відповідно до тексту листа, на ім’я Президента України надійшов лист Р.Горбенка – голови Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування причин виникнення у 2020 році масштабних пожеж у луганській області та дій/бездіяльності Луганського обласного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Луганської обласної державної адміністрації – Луганської обласної війьково-цивільної адміністрації щодо вчасного реагування на виникнення та недопущення подій надзвичайного характеру. Голова ТСК просить розглянути питання про звільнення з посади керівника Сєверодонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєверодонецького району Олександра Стрюка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зауважимо, що протягом 2020 року масштабні пожежі на території Луганської області виникали двічі: в червні та на початку жовня. Олександра Стрюка – співробітника СБУ, який до призначення очільником міста проходи службу у Головному управлінні СБУ в Автономній Республіці Крим з місцем дислокації у місті Херсон, було призначено на посаду голови Сєверодонецької міської ВЦА 4 серпня 2020 року. Сєверодонецьку міську ВЦА було утворено відповідним Указом Президента України 28 липня 2020 року.

Перша серія масштабних лісових пожеж на Луганщині розпочалася в липні 2020 року, тобто майже за місяць до створення Сєверодонецької МВЦА та призначення О.Стрюка її головою.

Тому, ймовірно, в матеріалах розслідування комісії йдеться про другу серію лісових пожеж, яка розпочалася 30 вересня і тривала протягом першого тижня жовтня 2020 року. За наявними даними, пожежа виникла у Новоайдарському районі проте через сильний поривчастий вітер, що віяв в напрямку Сєверодонецька пожежа швидко докотилася до приміських сіл та селищ території Сєверодонецької міської ради, завдавши знаної шкоди як власне селам, так і околицям самого міста. Через стрімке поширення вогню евакуація населення не була проведена належним чином.

Варто, однак, відзначити, що наймасштабніші пожежі тоді вирували на території Новоайдарського, Старобельського та Станично-Луганського районів Луганської області. Відтак, відповідальність мав би нести очільник області – голова Луганської ОДА – ОВЦА Сергій Гайдай, а не голова міста-обласного центру. Втім, в Офісі Президента, схоже, цього не хочуть і фігура С.Гайдая їх на сьогоднішній день влаштовує. Не дуже там наполягають, вочевидь, і на звільненні з посади голови Сєверодонецької МВЦА Олександра Стрюка. Як то кажуть, хотіли би – знайшли би спосіб звільнити, не питаючи позиції ОВЦА.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Натомість очільник ОП Андрій Єрмак у своєму листі, посилаючись на вимоги частини 4 статті 15 Закону України «Про військово-цивільні адміністрації», відповідно до якої  керівник військово-цивільної адміністрації населених пунктів звільняється з посади керівником відповідної обласної військово-цивільної адміністрації, запропонував Сергію Гайдаю самому розглянути дане питання та поінформувати про ухвалене рішення Офіс Президента та голову ТСК Р.Горбенка.

За інформацією вказаного вище вайбер-каналу, Сергій Гайдай вже повідомив, що не має наміру звільняти з посади О.Струка.

Нагадаємо, в лютому ДБР повідомило про підозру трьом посадовцям управління ДСНС України в Луганській області, які «гасили» лісові пожежі на території Новоайдарського району Луганської області, як то кажуть, «на папері»: вносили завідомо неправдиві відомості до актів гасіння пожеж в той час, як насправді пожежно-рятувальні підрозділи на пожежі не виїжджали.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності