Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Супрун втекла, злякавшись звернення до КСУ обмбудсменки Денісової щодо її медреформи?

Омбудсменка Денісова просить КСУ скасувати медреформу Супрун, яка після цього несподівано заявила, що припиняє вести свою сторінку у соцмережі Facebook, а згодом так само раптово втекла до США, чиєю громадянкою вона є…

Окремі положення законів України у сфері охорони здоров’я й надання медичних послуг населенню, запроваджених з 2017 року, є неконституційними, переконана омбудсменка Людмила Денісова.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Конституційного суду України (КСУ) з поданням про визнання неконституційними окремих положень законів України, що стосуються сфери охорони здоров’я, надання медичних послуг населенню, питань ліквідації та реорганізації закладів охорони здоров’я в умовах реалізації медичної реформи та подолання пандемії COVID-19. Відповідне подання оприлюднено на сайті КСУ у середу, 6 січня.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Денісова наголошує, що Україна виявилася не готовою до боротьби з пандемією COVID-19 ні організаційно, ні юридично, і, на її думку, одним із факторів, що нині ускладнює протидію поширенню коронавірусу, стали “певні законодавчі зміни, а також започаткована у 2017 році медична реформа”.

Нарікання на порушення конституційних прав

У поданні до КСУ омбудсменка вказала, на початку 2020 року перед Україною постав виклик боротьби з пандемією СOVID-19, через що уряд встановив карантин, який триває донині. “Очевидно, що більшість державних органів та служб просто виявилися неготовими ані організаційно, ані юридично і навіть психологічно до такого виклику. Складнощів протидії хворобі завдали і певні законодавчі зміни, а також започаткована у 2017 році медична реформа, що відбувається одночасно з реформами децентралізації і адміністративно-територіального устрою“, – написала Денісова.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Вона зазначила, що до неї як омбудсменки звертаються численні громадяни, конституційні права яких порушуються через протиепідемічні заходи. Так, їй вказують на незаконне скорочення мережі державних і комунальних закладів охорони здоров’я, просять допомогти відновити надання медичних послуг у повному обсязі, а також відновити діяльність всіх відділень та штатний розпис медичних працівників у конкретних медичних закладах. “Надходили також і звернення громадян, в яких, зокрема оскаржувалася заборона проведення закладами охорони здоров’ я планових заходів з госпіталізації; ненадання медичної допомоги без обов’язкового тестування на COVID-19 (…), що у подальшому призводило до значного погіршення здоров’я“, – вказує Денісова у поданні до КСУ.

Висновуючи, Денісова просить КСУ визнати такими, що не відповідають Конституції України, низку законодавчих змін, запроваджених в Україні у сфері охорони здоров’я з 2017 року.

Нагадаємо, з 2017 року, коли обов’язки міністра охорони здоров’я виконувала Уляна Супрун, в Україні запроваджено низку змін в медичній галузі, відомих як “медична реформа Супрун”. Запроваджені зміни неоднозначно сприймались в суспільстві: для одних Супрун була сучасною реформаторкою, яка радикально оновлювала українську медицину та могла спілкуватися із людьми зрозумілою мовою. Для інших, серед яких знакові для української медицини особи, – дилетантка, дії якої можуть призвести до остаточного руйнування й без того занедбаної вітчизняної системи охорони здоров’я.

Супрун виконувала обов’язки глави українського МОЗ до серпня 2019 року.  

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності