Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Цивільні повертають роздану вогнепальну зброю, бо полюбляють гранати? – статистика

Кияни повернули близько тисячі одиниць зброї з 6,5 тисячі автоматів, які масово видавали на початку вторгнення.

Решта зброї перебуває на обліку, повідомив голова Нацполіції Києва Іван Виговський.

“Зараз стоїть питання створення єдиного реєстру обігу зброї, вона потребує законодавчого врегулювання. Це дозволить зробити інвентаризацію зброї, яка є на руках в українців”, – сказав Виговський.

За словами начальника главку поліції, у березні було видано наказ МВС про затвердження порядку отримання зброї. Всім громадянам, які одержали зброю, повідомили про необхідність прибути та отримати відповідні довідки. “Ця зброя була облікована”, – уточнив він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас, зазначив Вигівський, є ще зброя, яку видавали громадянам не органи Нацполіції.

“Зараз стоїть питання створення єдиного реєстру обігу зброї, воно потребує законодавчого врегулювання, це дозволить зробити інвентаризацію зброї, яка знаходиться на руках в українців”, – сказав Вигівський.

На думку керівника поліції Києва, рішення про видавання зброї українцям на початку повномасштабної війни було правильним, це допомогло захистити столицю від ворога.

“І росіяни, і ДРГ, які тут були, побачили, що відбувається в Києві, зрозуміли, що по них будуть стріляти з кожного кутка і з кожного вікна, аби захистити свої сім’ї, свою рідну землю. І навіть ті, хто планував диверсійну діяльність, – принишкли, бо ніхто не хотів отримати кулю”, – сказав він.

За словами Вигівського, торік у Києві зафіксували 182 факти незаконного поводження зі зброєю, цього – 365, фіксують “значне зростання і проблему”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Загалом з незаконного обігу за період війни ми вилучили 433 одиниці вогнепальної зброї, 11 гранатометів, дев’ять кулеметів, 187 автоматів, 145 пістолетів та більше ніж 73 тис. боєприпасів, у тому числі 212 гранат. У більшості випадків зброю вилучаємо”, – повідомив начальник поліції Києва.

Загалом, за його словами, необхідне створення єдиного реєстру зброї та упорядкування питання легалізації зброї.

ІЗ ІСТОРІЇ ОБІГУ ЗБРОЇ:
У вересні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що “легалізація обігу зброї в державі вбачається передчасною, а тому не може бути підтримана”.

Голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін говорив у коментарі “Україна 24” у липні 2020 року, що в Україні кількість неврахованої вогнепальної зброї на руках у населення перевищує 4,5 млн одиниць. На його думку, офіційна статистика незаконного обігу зброї в Україні є “краплею в океані”.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко пропонував винести питання щодо легалізації зброї на референдум. Глава МВС Денис Монастирський обіцяв, що реєстр зброї почне працювати в Україні навесні 2022 року. Він називав це питання пріоритетним для себе.

“Якщо ми говоримо про обіг зброї, це політична обіцянка партії “Слуга народу”, з якою вона йшла на вибори. Ми маємо ухвалити закон про обіг зброї. Без права на носіння короткостволу – це принципова позиція”, – говорив міністр у жовтні 2021 року.

У червні 2022 року Монастирський заявив, що в українців має бути зброя для особистого захисту. Про це він сказав, коментуючи результати опитування щодо ставлення українців до обігу зброї, яке проводили у “Дії”. Опитування, яке проводило міністерство у 2021 році, свідчило, що лише третина українців вважала за можливе володіння зброєю для самозахисту, нове опитування показало, що за це виступає 59% респондентів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Насправді наші громадяни отримали тест на володіння зброєю починаючи з 24 лютого. Були роздані десятки тисяч одиниць зброї у великих містах. І це був величезний виклик для всіх нас… Можемо сказати, що цей іспит витримано”, – вважає глава МВС.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності