Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Вірменія запросила допомоги відразу у росії, Франції та США, Азербайджан покладається…

Цієї ночі розпочалися активні бойові дії вздовж усієї лінії вірмено-азербайджанського кордону.

Кожна зі сторін звинувачує іншу в початку ескалації. Так Вірменія відразу ж звернулася по допомогу до путіна, в результаті чого в повітря було піднято найближчий російський контингент. Також вірмени звернулися й до США та Франції, де проживають величезні їхні діаспори. Азербайджан же у свою чергу звернувся до свого старшого сусіда і союзника, члена НАТО, Туреччини, імперські амбіції якої щодо Греції та Кіпру сьогодні насторожують інших членів по Альянсу…

Ось заяви самих учасників сьогоднішнього конфлікту на Кавказі:

Заява Міноборони Азербайджану «Диверсійні групи збройних сил Вірменії у темний час доби замінували ділянки між позиціями підрозділів азербайджанської армії та дорогами постачання у різних напрямках, використовуючи гірський рельєф місцевості. В результаті вжитих нашими частинами термінових заходів щодо негайного запобігання цим актам зав’язався бій».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Заява Міноборони Вірменії «13 вересня о 00:05 (ред. – за місцевим часом) підрозділи ЗС Азербайджану розпочали інтенсивний обстріл вірменських позицій з артилерії та великокаліберних знарядь у напрямку Горіс, Сотк та Джермук. Противник також використовує БПЛА».

Азербайджанські ЗМІ навіть тепер повідомляють, що бої на демаркаційній лінії між Азербайджаном та Вірменією тривають у ці хвилини З вірменського боку багато загиблих та поранених. Анонсоване вірменськими ЗМІ припинення вогню так і не настало.

Важливо розуміти, що ескалація конфлікту на Кавказі із переходом у війну, насамперед потрібна путіну і росії, щоб відволікти увагу і допомогу Заходу від України, а також залишити Європу без азербайджанського палива, – коментує подію політаналітик Тарас Боднар.

Довідка

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває ще з 1990-х років. Попередній серйозний епізод вдалося загасити восени 2020 року, коли до Карабаху ввели російських миротворців.

Новий виток конфлікту трапився в березні 2022 року, вже після російського вторгнення до України, але надії українців, що РФ загрузне в новій війни і послабить тиск, не справдилися.

17 липня цього року президент Азербайджану звинуватив Росію та Вірменію у порушенні угоди щодо Нагірного Карабаху. За його словами, Міноборони Росії не виконало своєї обіцянки забезпечити виведення вірменських військових із Нагірного Карабаху до червня 2022 року.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності