Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Ворог “ліберал-соросят” Орбан дивиться в бік Туреччини, Китаю та Росії

Сварка з Європейським союзом? Нічого незвичайного для нинішнього уряду Угорщини на чолі з Віктором Орбаном. Але догляд партії Орбана – “Фідес” (Угорський громадянський союз) – з найбільшої фракції Європарламенту на тлі проблем з пандемією COVID-19 і загальної гонки за вакцинами може означати новий етап політичної гри Будапешта проти Брюсселя. Ігри, яка цілком може виявитися успішною – на радість Москві і Пекіну.

3 березня Віктор Орбан надіслав Манфреду Вебером, керівнику фракції правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) в Європарламенті, досить різкий лист, в якому повідомив про рішення його партії “Фідес” покинути лави цієї фракції.

У той час як тисячі європейців перебувають в лікарнях, а наші лікарі борються за порятунок життів, ми з крайнім розчаруванням спостерігаємо, що фракція ЄНП паралізована своїми внутрішніми проблемами і намагається заткнути рот і перешкодити роботі наших демократично обраних депутатів“, –  пише Орбан.

Його крок був насправді превентивним і пішов за рішенням фракції ЄНП змінити правила свого внутрішнього розпорядку таким чином, щоб відтепер було можна припиняти членство у фракції не тільки окремих депутатів, а й цілих національних делегацій. У рішенні, яке підтримали 148 з 187 депутатів від ЄНП, ні словом не говорилося про партії “Фідес”, але все знали, що мова йде про підготовку до її виключення з лав найбільшої фракції Європарламенту. Орбан зіграв на випередження і грюкнув дверима ще до того, як на ці двері вказали його однопартійцям.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Насправді повноваження “Фідес” у фракції були припинені ще в 2019 році. Конфлікт між угорською правлячою партією і ЄНП, яка об’єднує помірні правоцентристські сили європейських країн (найбільш відомий і впливовий член фракції – ХДС канцлера Німеччини Ангели Меркель), триває вже давно. Брюссель дорікає Віктора Орбана і його партію в недемократичних практиках, таких як судова реформа, що підсилила, на думку ЄС, вплив “Фідес” на угорську судову систему, гоніння на незалежні засоби масової інформації і надмірно жорстка міграційна політика. Представники “Фідес” також були в центрі кількох брюссельських скандалів. Один з депутатів від цієї партії, Тамаш Дойч, порівняв дії глави фракції ЄНП Манфреда Вебера з методами гестапо, а його колега (тепер уже колишній) Йожеф Сайер був спійманий поліцією при спробі сховатися – вилізти з вікна і спуститися по водостічній трубі – з гей- вечірки в Брюсселі – в момент, коли протиепідемічні обмеження забороняли збиратися великими групами. Пікантність ситуації додавало те, що саме Сайер був відомий в Угорщині як розробник законів на підтримку “традиційної сім’ї”.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Іншими словами, розрив між “Фідес” і ЄНП назрівав давно. Манфред Вебер прокоментував його в примирливому дусі, похваливши свою фракцію за проявлену єдність в питанні про процедуру виключення, але висловивши жаль у зв’язку з “відходом колег” з “Фідес”. У відповідному листі Віктору Орбану він запропонував провести переговори з усіх спірних питань – втім, це, швидше за все, лише жест ввічливості. У свою чергу, представник “Фідес” євродепутат Балаж Хідведь заявив, що ця партія “була і залишається проєвропейською. Ми не євроскептики, ми критикуємо не Європу, а європейську бюрократію”. Цікаво, що орбанівці були одними з найбільш дисциплінованих членів ЄНП: при голосуванні з різних питань вони в 90% випадків голосували разом з більшістю своєї фракції.

Втрата 11 угорських депутатів не ставить під загрозу чисельну лідерство ЄНП в Європарламенті. Проблеми можуть бути в іншому. 28 депутатів, в основному представляють правлячі партії Австрії і Словенії, проголосували проти нової процедури виключення, висловивши де-факто солідарність з колегами з “Фідес”. Не можна виключати того, що нинішній конфлікт може стати початком поступового дроблення ЄНП.

Угорський прем’єр вибудовує собі імідж альтернативного правоконсервативного лідера в масштабах всієї Європи

Не менш цікаво, куди тепер подадуться люди Орбана. “Угорський прем’єр давно вибудовує собі імідж альтернативного правоконсервативного лідера в масштабах всієї Європи, – каже європейський оглядач Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Рікард Йозвяк (читай ЦРУ). – Тому не виключено, що” Фідес “приєднається до групи” Ідентичність і демократія”, створеної союзником Орбана – Маттео Сальвини. Туди входять також Національне об’єднання Марін Ле Пен і австрійська Партія свободи. Але ця група праворадикальних, антимігрантські партій все ж кілька маргінальна. Більш логічним кроком для “Фідес” було б приєднання до помірних євроскептикам – групі “Європейські консерватори і реформісти”, куди входять, зокрема, польська партія “Право і справедливість” і чеські громадянські демократи “.

Але, які б не були перспективи партії Віктора Орбана, новий конфлікт з європейськими структурами допоможе угорському прем’єру знову виступити в ролі захисника національних інтересів і суверенітету – в момент, коли його уряд піддається все більш жорсткій критиці в зв’язку з тим, що його протиепідемічна політика не приносить успіху. “У мене погані новини, – заявив Орбан в телезверненні до народу в кінці лютого. – Ситуація виглядає так, що нас чекають найважчі тижні з початку епідемії. У зв’язку з поширенням нових мутацій [коронавіруса] кількість заражень продовжує рости і поки не зупиняється” . Влада оголосила про закриття більшості магазинів, шкіл і дитячих садів – до 7 квітня. У четвер, 4 березня, в Угорщині було зафіксовано 6278 нових інфікованих і 152 випадки смерті від COVID-19. Пропорційно населенню країни це один з найгірших показників в ЄС – хоча він і краще, ніж, наприклад, в Чехії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Угорщина однією з перших в Європі зробила ставку на імпорт вакцин проти коронавіруса не тільки від західних виробників, а й з Росії та Китаю. Це лежить в руслі політики Орбана, яку іноді називають “відкритістю Сходу”, що означає не типове для країн ЄС і НАТО зближення з Москвою, Пекіном і Анкарою. Сам прем’єр заявляє, що в даному випадку мова йде не про політику, а виключно про боротьбу за здоров’я громадян. На даний момент в Угорщині з населенням 9,77 млн ​​осіб вакциновано майже 900 тисяч. Структура застосованих вакцин виглядає так:

Як бачимо, російський “Супутник V” поки не в лідерах, на цю позицію претендує китайська вакцина Sinopharm, якою прищепився і сам Віктор Орбан – про що повідомив у соціальних мережах:

Не виключено, що ця стратегія в кінці кінців принесе угорському лідеру політичний успіх. Хоча інші заходи його уряду піддаються критиці, Орбан виглядає як політик, чий скептицизм щодо зусиль ЄС щодо закупівлі вакцин проти коронавіруса виявився виправданим. Адже тепер навіть член Єврокомісії Тьєррі Бретон, який відповідає за координацію цих зусиль, запевняє, що не бачить проблеми в поставках окремим країнам Євросоюзу російських і китайських вакцин (крім Угорщини, інтерес проявили також Австрія, Словаччина, Чехія та, можливо, Польща). Правда, як зазначає Бретон, Європейському агентству лікарських засобів (ЕМА) ще належить схвалити російську та інші незахідні вакцини, а США і ЄС, на думку єврокомісара, як і раніше “залишаються єдиними, хто здатний в перспективі найбільш швидко і повно забезпечити доступ своїх громадян до вакцин “. За словами Бретона, метою Брюсселя залишається забезпечити до кінця літа вакцинацію 70% жителів країн Євросоюзу, а до кінця 2021 року виробити від 2 до 3 млрд доз різних вакцин. Це помітно перевищить потреби самих європейців і дасть їм можливість надати допомогу іншим країнам.

Втім, на даний момент багато в Європі, включаючи високопоставлених осіб, сумніваються в реальності цих планів. Як зазначає британська Financial Times, міністр фінансів Німеччини Олаф Шольц недавно відгукнувся про брюссельську стратегії забезпечення вакцинами як про “повному дурдомі”. І хоча, як пише видання Politico, найбільш грубі помилки, допущені під кінець минулого року, Євросоюзу вдалося виправити, недовіра до здатності Брюсселя ефективно координувати поставки вакцин настільки велике, що зусилля по їх придбанню все сильніше зміщуються на рівень окремих країн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цих умовах відхід з фракції ЄНП стає для Віктора Орбана уколом не більше сильним, ніж той, що він зазнав при прийомі китайської вакцини.

За матеріалами закордонних ЗМІ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності