Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Із України в Білорусь йшла зброя для проведення терактів, – глава КДБ Білорусі

КДБ «протягом останнього періоду – місяців, минулого півріччя» фіксує «різку активізацію терористичних загроз щодо нашої держави», заявив голова Комітету державної безпеки Іван Тертель.

«Вони виходять з території наших сусідніх держав … Я можу сказати, воно було озвучено десь – питання, пов’язані з діяльністю окремих терористичних груп, члени яких перебували на території країн Західної Європи, Польщі, України, – зазначив Тертель в програмі «Розмова у президента», показаної увечері 9 березня на телеканалі« Білорусь 1». – Це групи відомі як Оліневіча (анархісти, які проживали на території Польщі, України, там забезпечувалися озброєнням, спеціальними засобами, виходили на нашу територію, здійснювали теракти, намагалися піти на Україну). Це відома терористична група Автуховіча. По цій групі проводиться в даний час розслідування».

«Ми вже знаємо, і це було в відповідних засобах інформації досить переконливо показано (ймовірно, мова йде про двосерійному фільмі« Тротил протесту »на телеканалі ОНТ 8 і 9 лютого). Нами доведено, ми маємо переконливі свідчення додатково до тих, які були висвітлені в телебаченні, – заявив він. – Звичайно, в діяльності спецслужб не все можна показати, але свого часу наші громадяни зможуть переконатися – це на судових процесах, я думаю, що вони будуть відкритими».

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Голова КДБ стверджує, що «з території України великі партії, величезні партії зброї на нашу територію доставлялися для подальшого використання з метою дестабілізації ситуації, планувалися терористичні акти як щодо об’єктів державних відомств, так і щодо окремих посадових осіб, в тому числі з загрозою загибелі великої кількості населення».

На жаль це правда. Це та реальна дійсність, в якій ми в даний час живемо», – сказав Тертель.

«І ми вживаємо відповідних заходів: у нас є достовірна інформація про прагнення в даний час з боку інших осіб. Вони виходять в тому числі з території іноземних держав, окремі з цих осіб співпрацюють зі спецслужбами іноземних держав, – заявив голова КДБ. – Це люди, які в тому числі підготовлені, в тому числі які переслідують свої цілі, і наші партнери десь, можливо, закривають на це очі. Це досить небезпечне явище, тому що воно може поширитися не тільки на наші території, але і торкнутися ті ж країни».

За інформацією Тертеля, українській стороні по лінії Генпрокуратури спрямовані «запити з фактами, прізвищами, телефонами причетних осіб». «Відповіді нами не отримано. По групі Оліневіча отримана формальна відписка про те, що ні дотримана формальна сторона запитів. Це не відповідає нашим партнерським відносинам з Україною і, вважаємо, створює загрозу для нашої держави в перспективі », – підкреслив глава відомства.

Коментуючи слова Олександра Лукашенка, сказані 5 березня ( «Комітет держбезпеки вам найближчим часом розповість, скільки сюди тротилу завезли і навіть пластита»), Тертель повідомив про затримання нової організованої групи, щодо якої проводяться слідчі дії в зв’язку з незаконним оборотом і переміщенням через держкордон зброї і боєприпасів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Можу ось відкрити зараз: виявлені тайники на нашій території з великою кількістю вибухових речовин. Тротил, наприклад, там обчислюється десятками кілограм, пластіт – велика кількість, велика кількість вибухових пристроїв, велика кількість спеціальної зброї, призначеного для розвідувально-диверсійної діяльності, дистанційні засоби по підриву різних об’єктів», – заявив Тертель.

«Це серйозна професійна озброєна група. Повірте мені, що ці вибухові речовини і інша зброя – воно не призначалося для, наприклад, просто браконьєрської лову риби», – сказав він.

Учасники названої групи, за словами голови КДБ, пройшли серйозну підготовку і брали участь в різних заходах на території країн, де відбувалися збройні конфлікти.

Всього, як відзначив глава відомства, Комітет держбезпеки розслідує шість кримінальних справ, які пов’язує з тероризмом, крім того «частина такої спрямованості справ розслідується Слідчим комітетом».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тертель вважає, що «факти затримання самі собі свідчать” про те, що КДБ «робить добре свою роботу» і «ці загрози мінімізуються».

15 лютого Комітет держбезпеки повідомив про внесення 17 білоруських громадян в перелік організацій і фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності. Додані в список 12 чоловіків і п’ять жінок звинувачуються за ст. 289 Кримінального кодексу (акт тероризму).

У списку знаходяться Микола Автуховіч і проходять з ним по одній справі Павло Сава, Артур Попок (знаходиться в розшуку), Ірина Горячкіна, Сергій Резановіч, Павло Резановіч.

Як раніше повідомляв Держприкордонкомітет Білорусі, 28 жовтня 2020 року поблизу українського кордону в районі населеного пункту Забозье Єльського району Гомельської області була затримана група анархістів: Оліневіч, Дубовський, Романов і Резановіч. За неофіційною інформацією, анархістам закидають підпал автомобілів у прокуратури і приміщення відділу Державного комітету судових експертиз в Солігорськ (Мінська область), підпал будівлі ДАІ у Мозирі (Гомельська область).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про затримання «групи Автуховіча» повідомив 8 грудня 2020 року телеканал «Білорусь 1». Тоді повідомлялося, що затримана «група осіб, які використовували вибухи і підпали як методи тиску на силовиків і їх сім’ї». Злочин класифіковано за статтею «Тероризм».

Затриманих підозрюють в причетності до підриву автомобіля міліціонера в Гродно, а також у підпалі будинку співробітника міліції в Волковиську (Гродненська область). Організатором цих акцій названо Миколу Автуховіч.

Раніше в перелік організацій і фізичних осіб, причетних до терористичної діяльності, КДБ додав блогерів Степана Путіло і Романа Протасевича.

За матеріалами ЗМІ Білорусі

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності