Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Коаліцію Макрона рятувала його поїздка в Ірпінь, але анонс візиту до Москви все поховав

TOPSHOT - French president Emmanuel Macron, takes part on a videoconference of the "economic task force", in the green Presidential meeting room, at the Elysee Palace, with French economic leaders and members of the governement concerned about coronavirus epidemic and confinement mesures, on March 19, 2020, in Paris. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/POOL/AFP via Getty Images)

Коаліція президента Еммануеля Макрона не отримала більшості на виборах до нижньої палати парламенту. Це перший випадок із 1988 року, коли щойно обраний президент не зміг отримати більшість.

Про це пише агентство Reuters.

Після цього прем’єр-міністр Франції Елізабет Борн подала у відставку після втрати президентською силою більшості в парламенті, проте президент Еммануель Макрон відмовився її ухвалити. Про це сьогодні, 21 червня,  повідомив Єлисейський.

Згідно з заявою, Макрон не задовольнив відставку Борна, “щоб уряд залишався виконувати завдання”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Можна припустити, що коаліцію б урятувала минулотижнева поїздка Макрона до Києва та Ірпеня, якби він після цього не заявив, що має намір їхати “на звіт” до Путіна у Москву. Адже французи – не дурні, і перемога Макрона вдруге на президентських виборах не є його власною заслугою – просто французам довелося вибирати між соціалістом-комуністом і двома путінськими підстилками, з яких Еммануель виявилася меншою за Марін…

Пропрезидентська коаліція отримала 245 місць із 577. Це на 44 менше, ніж потрібно для контролю над парламентом Франції і більш ніж на сто менше, ніж за підсумками минулих виборів.

Ультраправе «Національне об’єднання» під керівництвом Марін Ле Пен отримало рекордні 89 місць у парламенті. Ліва коаліція здобула 131 місце, правоцентристська партія республіканців – 61 місце.

Коаліція президента Франції Макрона не отримала більшості на виборах до нижньої палати парламенту. У той же час об’єднання Марін Ле Пен отримало рекордні 89 місць.

Тепер прибічникам Макрона потрібно або домовитися з іншими силами про постійну коаліцію, або укладати ситуативні союзи, щоби проводити потрібні рішення через парламент.

Водночас у Республіканській партії, яку називали найімовірнішим союзником Макрона у парламенті, заявили, що залишаться в опозиції. «Ми агітували в опозиції, ми в опозиції і залишимося в опозиції, все дуже ясно. Це буде конструктивна опозиція, але реальна опозиція Еммануелю Макрону», – сказав Крістіан Джейкоб.

Нагадаємо, у квітні Макрона було переобрано президентом Франції. Він набрав 58,55% голосів виборців, а його суперниця Марін Ле Пен – 41,45%.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності