Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Корупції в ЄС нема, але скандал не вщухає 2-й місяць поспіль…

Хто уважно слідкує за західними теленовинами і пресою, мабуть, звернув увагу, що чи не щодня новини у найближчих українських західних сусідів розпочинаються із обговорення розслідування уже другого гучного курупційного скандалу в Європарламенті. І хоча цифри хабарів там значно нижчі, а ніж знаходять при обшуку у звичайного українського лісничого, поліцейського чи чиновника нижчої ланки, там у них цей в українському розумінні “дріб’язок” наробив ось якого галасу та ще й коштував кільком посад та волі

І так нагадаємо: Віцепрезидентка Європейського парламенту Єва Кайлі заарештована у зв’язку із розслідуванням корупції. 10 грудня ліберальну грецьку соціалістку звільнили від виконання обов’язків у Європарламенті. Як повідомляє Euronews, її заарештували попри депутатську недоторканність, що можливо лише коли депутата викрито у вчиненні злочину.

Скандальне розслідування проводить бельгійська поліція. Після 20 обшуків будинків політиків і пов’язаних з ними осіб було виявлено близько 600 тисяч євро готівкою. Вдома у віцепрезидента ЄП також поліція вилучила сумки з готівкою на загальну суму 160 тисяч євро.

Суть справи пов’язана із підкупом європейських політиків і високопосадовців представниками Катару, які намагалися залучитися лояльністю євродепутатів. Це вже не перше звинувачення у корупції, пов’язане з Катаром і чемпіонатом світу по футболу, проте тепер розслідування стосується не лише ФІФА, а європейських політиків найвищого рангу.

Єва Кайлі належить до групи соціалістів і демократів, і вона не єдина з цієї групи стала фігурантом розслідування. Після викриття корупції депутат соціалістичної групи Марк Тарабелла самовідсторонився, а його колега П’єтро Бартоло просто залишив посаду. Бельгійський депутат від соціалістів Марія Арена повідомила, що більше не буде головувати на засіданнях підкомітету з прав людини через обшук в одного з її помічників. Загалом бельгійська поліція тільки розпочала розплутувати цей клубок корупції, а депутати вже посипалися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Донедавна Єва Кайлі була впливовим лівим політиком у Європейському Союзі. Вона – лібералка і відома підтримкою одіозних резолюцій на підтримку ЛГБТ та одним з ініціаторів систематичного засудження Польщі за консервативну політику і буцімто «загрозу верховенству права».

Як можна поєднати (або ні) верховенство права із бажанням Катару забезпечити собі добру репутацію, має визначити бельгійська поліція і суд.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що звинувачення проти віцепрезидента Європарламенту викликають «є дуже серйозними і викликають надзвичайне занепокоєння» (таке ж занепокоєння, як війна в Україні? – запитали б україні, якщо б їм надали слово). Дещо іронічно звучить дане формулювання, однак ця історія має показати українцям реальність без прикрас: так, в Європарламенті є корупція, як і в багатьох інших інституціях. Не варто вірити в ілюзорний образ про досконалу західну бюрократичну систему, яка нібито має гарантувати чесність і прозорість, бо якщо корупцію викривають на найвищому рівні, то було б наївно розраховувати на «прозорий лобізм» щодо інших питань. Як каже один надто відомий політичний діяч, щоб його називати: корупцію на Заході “подолали” дуже просто, заборонивши згадувати про неї у західних ЗМІ…

Отож, далі вже знайшовся інший “головний” підозрюваний у справі про корупційний скандал в Європарламенті, пов’язаний з Катаром і Марокко, який вирішив розкрити інформацію про цю справу в обмін на більш м’який вирок.

Про це заявила бельгійська прокуратура, пише Associated Press.

П’єр Антоніо Панцері, якому минулого місяця було пред’явлено звинувачення в корупції, відмиванні грошей і членстві в злочинній організації, і його адвокати підписали меморандум під маловживаною юридичною статтею, в якому він кається у своїх діях, йдеться в заяві федеральної прокуратури.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з бельгійським ордером на арешт, виданим на його дружину і дочку, які проживають в Італії, Панцері “підозрюється в політичному втручанні з чиновниками, які працюють в Європейському парламенті, на користь Катару і Марокко” в обмін на оплату. Обидві країни відкинули ці звинувачення.

Панцері, колишній депутат-ліберал Європарламенту від соціалістів, створив групу під назвою “Боротьба з безкарністю”, яка, як вважають, була прикриттям для цієї схеми.

У меморандумі він зобов’язується розповісти слідчим, як працювала схема, які фінансові домовленості були укладені з іншими країнами, як переміщувалися гроші, хто стояв за планом і що вони отримували, а також імена інших осіб, які можуть бути причетні до цього.

“Цей крок означає, що для Панцері передбачено обмежений термін ув’язнення, – йдеться у повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, італійський суд постановив 16 січня, що дочка Панцері може бути екстрадована до Бельгії за звинуваченнями у розслідуванні ймовірної корупції в Європарламенті.

Корупційний скандал пов’язаний із підкупом чинних і колишніх посадовців Європарламенту. У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару.

У зв’язку з розслідуванням Європарламент призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС, а також усунув з посади підозрювану в корупції Кайлі.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності