Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Свон: АБСОЛЮТНО БЕЗПЛІДНИМИ до 2045 стануть усі чоловіки на Землі, – а як же вакцинація?

Всі проблеми людства можуть раз і назавжди “вирішитися” дуже скоро! До 2045 року чоловіки більше не будуть здатні розмножуватися через вплив хімікатів, які змінюють людські гормони. Хімікати, які впливають на гормони, загрожують людській здатності розмножуватися.

Так стверджує одна з головних світових дослідниць репродуктивного здоров’я Шонна Свон, повідомляє Politico.

Нинішній стан репродуктивний справ не може продовжуватися й при цьому не загрожувати виживанню людства“, – сказала вона.

Це додає ще один пункт до списку потенційних смертельних проблем нашого виду. Але, за словами Свон, мало хто знає про насування втрати здатності розмножуватися.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми приблизно на 40 років відстаємо від глобального потепління з точки зору нашої поінформованості“, – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Чотири роки тому вона розрахувала, що кількість сперматозоїдів у середньостатистичного чоловіка на Заході скоротилася на 59% за період з 1973 до 2011 року. Ці розрахунки потрапили в заголовки про “спермагеддон”. Тепер Свон, яка також працює епідеміологом в Медичному центрі Маунт-Сінай у Нью-Йорку, описує ще страшнішу картинку в своїй новій книзі під назвою “Зворотній відлік” (Count Down – англ.).

Згідно з поточними прогнозами, кількість сперматозоїдів у чоловіків в середньому досягне нуля в 2045 році. Це означає, що половина людей чоловічої статі на Землі не будуть здатні дати потомство взагалі. А інша половина будуть дуже близькі до такого стану.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Свон пояснює, що причиною може послужити дедалі більший контакт з хімічними речовинами, які руйнують ендокринну систему. Адже ці речовини є у всьому: від пластику, електроніки, упаковок для продуктів і пестицидів до засобів особистої гігієни й косметики. Ці хімікати є в тілі майже кожного на Землі.

Речовини, такі як бісфенол А і фталати, порушують нормальну гормональну функцію. Зокрема, вони впливають на тестостерон і естроген. Навіть у малих дозах вони становлять особливу загрозу для ненароджених дітей, чиї тіла все ще на етапі розвитку. Серед інших факторів, які можуть вплинути на глобальну народжуваність – поширення контрацептивів, культурні зміни, ожиріння й куріння. Але Свон вказує на індикатори, які говорять про біологічні причини занепаду фертильності. Дослідження показали, що у маленьких хлопчиків частіше розвиваються аномалії статевих органів. А з 1982 року рівень тестостерону падає приблизно на 1% на рік.

Для жінок ситуація теж погана. Кількість викиднів впродовж останніх двох десятиліть зростала на 1% щороку. А у дедалі більшої кількості дівчаток наступає раннє статеве дозрівання. Якщо ці тенденції збережуться, за словами Свон, in vitro й інші технології штучної репродукції стануть необхідністю.

Нажаль, швидкого рішення немає. Свон, яка досліджує репродуктивні проблеми більше 20 років, рекомендує прибрати шкідливі хімікати з наших будинків. Щоб це зробити, вона пропонує відмовитися від оброблених харчових продуктів, обирати засоби для особистого догляду без вмісту фталатів, а також замінити пластикові контейнери для продуктів на скляні. Але вона визнає, що проблема так просто не зникне. І потрібні будуть інші хімікати на заміну в різних товарах, які люди купують. На її думку, це те, чим повинні зайнятися уряди й хімічна індустрія.

Свон також додала, що надія на те, що чоловіки залишаться здатними розмножуватися у найближчі десятиліття, все ж є. І причини для такого оптимізму дають миші. В 2017 році було проведене дослідження, в ході якого гризуни контактували з естрогенними хімікатами одразу після народження, більше за своє життя не потрапляли під вплив таких речовин. В результаті кількість сперматозоїдів у них повністю відновлювалася до норми через три покоління.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Звісно, три покоління для людей – це досить довгий період. Тому нам краще поквапитися“, – сказала експерт.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності