Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

У воєнкома дорожче буде, – голова ВЛК торгував довідками про “непридатність” за…

ДБР викрило учасника масштабної корупційної схеми видачі фальшивих довідок для ухилянтів. За даними слідчих, уникнути військової служби чоловікам призовного віку допомагав очільник військово-лікарської комісії одного зі столичних ТЦК .

“За розробленою організаторами схемою, голова ВЛК виготовляв чоловікам пакет фіктивних документів про нібито непридатність до військової служби та передавав їх своїм спільникам.


Ціна “послуги” для однієї особи становила $10 тисяч. Під контролем правоохоронних органів задокументовано декілька випадків видачі фіктивних документів. Голові ВЛК повідомлено про підозру в незаконному переправленні, йому загрожує до дев’яти років”, – сказала спікерка ДБР Ольга Чиканова.

Слідчі встановили, що затриманий голова був спільником начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ та начальника Голосіївського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Їхню схему видачі фальшивих довідок для чоловіків призовного віку ДБР викрило ще на початку місяця.

Усі троє затриманих отримали підозри. Досудове слідство триває.

А ось зовсім інша історія, якою у мережі поділилася відома лікар з Івано-Франківська:

“Днями заїхала в нашу франкіську психоневрологічну лікарню і чекаю біля реєстратури на свою колегу по роботі, коли стала випадковим німим свідом такої історії, що черговий раз змушує задуматися, кого посилають воювати та гинути за Україну, коли дебелі амбали усі, якщо не в Монако, то в Буковелі воюють з коханками і зеленим змієм?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При відсутності людей коло реєстратури мені в око віддразу кинувся худощавий короткострижений із кількаденною щетиною сивочолий військовий з наплічником, прищепнутою до нього військовою курткою та військовим квитком поверх.

Чоловік звернувся до реєстратора по якусь довідку приблизно із такими словами: “… Да я ваш давній пацієнт, впеше мене до вас привєзлі на прінудітєльне лікування за рєшенієм суда, когда в Амєрікє йоб..нули тє башні в 2001 году. Але я тогда два раза від вас убігав, потом ще... Тоді ж мєня відправили в “Шаолінь” (потім я з’язувала, що це назвисько тюрми-лікарні на Дніпропетровщині для особливо небезпечних). А за всі годи у мене майже тридцять побєгов з лікарень, поки минулого года в кінці літа меня тут не мобілізувалі. Я навіть свой діагноз знаю, хотя врач наші історії болєзні тримав окремо у себе в сейфі: Шизофренія параноєдальной форми с маньякально-параноїдальним сіндромом“.

Далі, документи військового експацієнта чомусь не знайшли, і він кудись вибіг на кілька хвилин, після чого повернувся до реєстратури з погрозою звернутися, куди слід: “Ви думаєтє мені тут у вас заняться більше нічим, я вже до вас второй день пріхажу, думаєте я сам прієхал? мене мєнти прівєзлі, а мені в обід на поєзд нада“.

Далі чоловік дістав телефон і зателефонував у поліцію, але підійшов мій колега-лікар, і я пішла з ним по справах, гадаючи, куди він далі поїде: повернеться на фронт чи в свій “Шаолінь”?

А ось тепер риторичне запитання: стільки зараз ЗМІ пишуть про корумпованих воєнкомів, які за гроші допомагають мажорам уникнути мобілізації, а явно слабих, за яких нікому постояти відправляють на забій, як той хлопчина з епілепсією, про якого тепер писали всі одесити. А повідомляють про хворих на ВІЛ, туберкульоз, психічнохворих, як даний чоловік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А я відразу уявляю собі, як однієї ночі щось приснилося подібному воїну, як він зірвався на ноги  і перерізав усіх своїх сонних товаришів по землянці, перестріляв чи кинув гранату. Невже лікарі і голова нашого ВЛК  під час проходження цим бідолахою комісії, не бачили, кого визнають придатним до військової служби, чи лиш би план виконати і бабала накосити? Скільки вже часу ЗМІ пишуть про корумпованих комісарів, які за колосальні гроші знімають чоловіків з військового обліку, щоб був вільний виїзд закордон, визнаючи таких непридатними до військової служби. Невже це якийсь комісар сам це робить, а не в змові принаймні із головою ВЛК? Гадаю, компетентні органи теж про це здогадуються чи знають”.

Нажаль, у це не єдиний подібний допис, що нині можна прочитати у мережі. І звісно, що комісар сам не напише медичний висновок, але, якщо визнати, що він це робив у змові з лікарем чи ще кимось, то кваліфікація злочину буде вже інша, а відповідно й покарання буде суровішим. 

головне фото-ілюстративне

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності