Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Угорський BREXIT

Угорська правляча партія “Фідес” Віктора Орбана залишила головну політичну силу ЄС – Європейську народну партію (ЄНП). Спершу однопартійці Орбана вийшли з групи у Європарламенті, а потім “Фідес” взагалі покинув партійну сім’ю.

Завершилася епопея, про яку активно говорили останні два роки і яка насправді тривала всі 10 років – від приходу до влади в Угорщині чинного прем’єра з авторитарними принципами.

Це розлучення стало логічним завершенням дуже давнього протистояння Віктора Орбана з брюссельським істеблішментом.

І це точно стало поразкою Угорщини, а не її тріумфом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Адже, хай як “Фідес” не намагався переконати у зворотному, але вони не вийшли з найбільшої партійної сім’ї ЄС, а їх вигнали звідти, попри намагання запобігти цьому.

Водночас є усі підстави стверджувати, що Віктор Орбан хоч і веде інформаційну війну з найбільшою партією ЄС, але не палить мости з нею остаточно.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Настав час сказати: прощавай!” – романтично написала у своєму Twitter одна з нинішніх фавориток Віктора Орбана та віцепрезидентка його партії “Фідес” з міжнародних питань Котолін Новак, додавши копію листа за своїм підписом на адресу керівництва Європейської народної партії. Згідно з ним, правляча партія Угорщини більше не хоче бути частиною найбільшої партійної сім’ї Євросоюзу.

Але попри те, що саме цей лист поставив крапку в 20-річній історії членства “Фідес” у ЄНП, це рішення мало суто формальний характер. Усе найважливіше вже сталося до того. Тривалий ланцюг подій та реакцій на них зробив неможливим перебування команди Орбана у цій групі.

Головною точкою неповернення стали події 3 березня. Тоді делегація “Фідес” заявила про вихід з фракції ЄНП в Європарламенті – відразу після того, як ця фракція змінила свій регламент, дозволивши призупиняти повноваження не тільки окремих депутатів, а й цілих національних делегацій у відповідь на порушення ними засадничих принципів групи ЄНП.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цьому рішенні не було ані найменшої згадки про Угорщину, але всі розуміли, по кому дзвонив дзвін. Партія Орбана – єдина, до якої лунають такі претензії. Уже майже два роки, з березня 2019-го, повноваження “Фідес” у Європейській народній партії є обмеженими. Орбана не запрошують на неформальні партійні вечері, Угорщина не має права голосу при ухваленні загально-ЄНПшних рішень тощо.

Та попри це, команда Орбана весь цей час брала участь у розподілі квот всередині ЄС та у самому Європарламенті, у партійних дискусіях в ЄП тощо. На цьому фоні формальна втрата голосу – це дрібне, все одно Орбан і раніше у найконфліктніших питаннях за підсумками голосувань лишався у меншості.

Часом здавалося, цей дивний статус-кво задовольняє обидві сторони… але він не міг тривати вічно.

Проти партії Орбана об’єдналися буквально усі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для ухвалення змін до статуту фракції ЄНП було потрібно зібрати 2/3 голосів, а по факту їх підтримали 84% депутатів.

Орбан до останнього намагався зупинити цей крок. За кілька днів до голосування він особисто написав лист на ім’я лідера групи ЄНП Манфреда Вебера, де в традиційній для нього ультимативній формі пригрозив миттєвим виходом “Фідес” з групи в Європарламенті, якщо це рішення про зміну регламенту ухвалять – але і це не допомогло.

Досі подібної одностайності щодо засудження “Фідес” у ЄНП не було, хоча угорський прем’єр та його партія неодноразово мали відкриті конфлікти з партійною сім’єю ЄС чи її лідерами.

Чого варта лише жорстка рекламна кампанія проти колишнього голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера у 2019 році. Подібне тривало і надалі, включаючи постійний бруд в угорських медіа та особисті образи на адресу лібералів нинішнього президента ЄНП Дональда Туска та лідера групи в Європарламенті Манфреда Вебера.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Гестапо”, “комуністична таємна поліція”, “люди Сороса”… У Віктора Орбана вже давно ніхто особливо не добирає слова щодо партнерів у Європейській народній партії.

Хоча так було не завжди.

Але слід не забувати, що християнська Угорщина однією з небагатьох в ЄС зберегла власну валюту-форинт, всупереч вимогам франко-германських лібералів досі не допустила на свої землі мусульманських мігрантів та виявляє спротив гендерно-ЛГБТшній політиці лібералів, і, як бачимо, попри критику з боку ЄС, еуропейські політики нічого не можуть з нею вдіяти.

Сьогодні Угорщина більше потрібна ЄС, а ніж ЄС Угорщині. Ще одного BREXIT-у ЄС може не пережити…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож до того часу, коли ЄС дозріє до прийняття в свої лави України, від нього може й нічого не залишитися?

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності