Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Уже “колишній” радник ОП розграбував “Укрзалізницю”, – НАБУ

Минулого тижня Зеленський із Єрмаком провели велику чистку в своєму ОП і навіть РНБО, і ось тепер частково стає зрозумілим чому:

Правоохоронці викрили організовану групу на чолі з колишнім радником Офісу президента України, яка заволоділа 94,8 млн грн коштів «Укрзалізниці» під час закупівлі трансформаторів.

Про це повідомили Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП). За даними слідства, у період з червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службовців «Укрзалізниці» забезпечив обрання постачальником силових трансформаторів наперед визначеної компанії за завищеною вартістю.

Зокрема, він направив до «Укрзалізниці» листа «Щодо загроз державній безпеці», і той став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами.

Компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв’язки з рф, уточнили правоохоронці. Саме цей «переможець» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав «Укрзалізниці» за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Унаслідок цієї схеми впродовж 2022-2024 років «Укрзалізниця» зазнала збитків на суму 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи та розпорядилися на власний розсуд.

Суд уже наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника. Лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи затримали, справу попередньо кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна, а імена фігурантів, зокрема й ексрадника Офісу президента, у НАБУ не вказують.

Нещодавно одного з учасників злочинної організації, яка розробила схему заволодіння арештованими нафтопродуктами на майже мільярд гривень, а саме колишнього заступника директора державного підприємства, взяли під варту з альтернативою внесення застави у понад 9 мільйонів гривень.

Раніше НАБУ і САП оголосили в розшук підозрюваних у заволодінні електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго». Вони є ймовірними учасниками схеми на понад 716 млн грн збитків.

Крім того, НАБУ і САП оголосили в розшук голову правління «Альянс Банку» Юлію Фролову. Її підозрюють в участі у схемі заволодіння електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго».

Увесь інсайд та актуальна інформація на нашому Телеграм-каналі, а також бонуси та швидкі новини…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності