Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Війна в Україні, а надзвичайний стан вводять в Угорщині, – стріляють тут, а обісралися знову в Будапешті

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про введення в країні надзвичайного стану з опівночі 25 травня у зв’язку з війною в Україні та економічною кризою, до якої вона призвела.

У зверненні до угорців Орбан заявив, що війна в Україні становить постійну загрозу Угорщині, а санкції, запроваджені Європейським Союзом проти Росії, призвели до зростання цін та економічних потрясінь.

Угорський прем’єр також додав, що “світ перебуває на межі економічної кризи”, наголосив, що Будапешт має лишатися осторонь війни в Україні й турбуватися насамперед про фінансовий добробут громадян, що “вимагає місця для маневру”.

Орбан зазначив, що надзвичайний стан дозволить уряду “негайно реагувати для захисту країни та родин угорців усіма можливими способами”. Перші рішення уряд має оголосити вже 25 травня.

Востаннє надзвичайний стан в Угорщині запроваджували у зв’язку з пандемією коронавірусу у 2020 році.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Оголошення про введення надзвичайного стану з’явилося після затвердження складу уряду Угорщини, а також підписання президенткою країни Каталін Новак, яка нещодавно зізнавалася ЗМІ у своїй любові до України (грають разом із Орбаном в поганого та доброго поліцейських), поправки до Конституції Угорщини, яка дозволяє запроваджувати надзвичайний стан у разі збройних конфліктів чи гуманітарних криз у сусідній країні.

Попри те, що Угорщина проти членства України в ЄС та НАТО, а також зазіхає на частину її території, “для галочки” вона все ж надає Україні гуманітарну допомогу у війні з Росією та прийняла українських біженців, але виступає проти посилення санкцій проти РФ, зокрема через залежність від російського газу й нафти. На цьому тлі Володимир Зеленський раніше публічно закликав Будапешт визначитися, на чиєму він боці.
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час пресконференції з турецьким візаві Мевлютом Чавушоглу 19 квітня заявив, що країна не погодиться на запровадження ембарго на російські газ і нафту і не дозволить “втягнути себе у війну”.
Лідер угорської партії “Фідес”, яка на останніх виборах 3 квітня здобула конституційну більшість, Віктор Орбан 16 травня був уп’яте обраний на посаду прем’єр-міністра Угорщини. В інавгураційній промові він знову заявив, що Будапешт не повинен “втручатись” у війну в Україні.
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто стверджує, що для того, аби країна могла обійтися без російської нафти й підтримати відповідне ембарго Європейського Союзу, їй потрібні 15-18 мільярдів євро.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності