Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Зерновий експорт українського зерна та олії зріс за місяць на чверть, – а вже “зима близько”

Експорт українських товарів у серпні збільшився на 25%, — Мінекономіки.

Відповідно до даних, негативне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами минулого місяця зменшилося до 1,053 млрд доларів із 1,569 млрд доларів у липні та 1,549 млрд доларів у червні.

Зростання експорту спричинене “зерновою ініціативою”, яка дозволила розблокувати порти Великої Одеси. У результаті перевезення морським транспортом збільшилися на 85% і склали майже 2,9 млн тонн. Залізницею Україна вивезла за кордон понад 3 млн тонн товарів, автомобільним транспортом  – 1,36 млн тонн.

“В той же час найбільшу виручку експортери отримують від товарів, які експортуються автошляхами – 1,48 млрд доларів, морські вантажі вартували 995 млн доларів, а залізничні  – 788 млн доларів, – зазначають в міністерстві.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Лідерами за вартістю експорту в серпні стала соняшникова олія (443 млн доларів), та сама українська олія, яка чомусь закордоном коштує меньше ніж в Україні. Обсяги її експорту зросли на 30% до 366 тис тонн. Також кукурудза (347 млн доларів), експорт якої збільшився на 31% до 1,5 млн тонн.

Додається, що стабільну висхідну динаміку демонструє кондитерська переробна продукція:  хлібобулочна +19,4%, цукрова +9,1%, шоколад +25%.

За словами Першої віцепрем’єр-міністерки Юлії Свириденко, Україна робить ставку на експортну модель зростання економіки, мета якої підняти експорту до понад 50%. 75% якого повинні складати готові товари та послуги.

Для цього ми, зокрема, було запущено програму грантів на створення переробних підприємств. Також держава буде частково компенсувати ставку за експортними кредитами, які беруться на строк 2-12 років та складають не більше 85% суми зовнішньоекономічного контракту.

За першу половину 2022 року експорт товарів з України становив 22,7 млрд дол, або 76% від показника торік.

Кабінет міністрів скасував ліцензування на пшеницю та повернув заборону на експорт мінеральних або хімічних, азотних добрив.

Нагадаємо, що зараз в Україні в природі відмічається найбільший із 2013 року врожай благородних білих та інших грибів, старожили кажуть, що так природа готує людей до голоду та війни (її продовження)…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності