ВІЙНА

Зручніше виключити Польщу із НАТО або ж звинуватити у всьому Україну, – АНАЛІЗ СВІТОВИХ ЗМІ і ЗАЯВ ЛІДЕРІВ (продовження)

фото: табір кічливої польської шляхти під Пилявцями у вересні 1648 перед її розгромом,

фрагмент фільму “Вогнем і мечем”

Продовження. Початок ТУТ.

Підсумовуючи день після масованої атаки росії по Україні та її енергосистемі президент Володимир зеленський вночі підсумував день 16 листопада: “Сьогодні був довгий і важкий день…І день ще не закінчується. Ще засідання Радбезу ООН щодо нової хвилі російського ракетного терору. Стежимо за заявами, працюємо з партнерами, захищаємо українські інтереси. Одне з головних питань Радбезу – ситуація в Польщі: зʼясування всіх обставин того, як російська агресія перетнула польський кордон.
Українська позиція дуже прозора: ми прагнемо встановити всі деталі, кожен факт. Саме тому ми потребуємо, щоб наші фахівці долучилися до роботи міжнародного слідства та щоб ми отримали доступ до всіх наявних у партнерів даних і до місця вибуху“.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Я не сумніваюсь, що це була не наша ракета, або не наш ракетний удар”, — сказав Володимир Зеленський про падіння ракети в Польщі. – “Я хочу, щоб ми були справедливими і якщо це було використання нашого ППО, то я хочу цих доказів. Спочатку слідство, доступ і дані, які у вас є“, – сказав Зеленський, але у Заходу своє бачення і розуміння об’єктивності розслідування.

“Українські Повітряні сили готові надати всі матеріали і своїх спеціалістів , щоб сприяти розслідуванню трагедії в польському Пшеводуві”, — повідомив речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача щодо інциденту з ракетами у Польщі: Україна виступає за спільне з партнерами подальше максимально детальне вивчення інциденту і просить доступу для українських фахівців. “Очікуємо також від партнерів інформацію на підставі якої був зроблений остаточний висновок про те, що йдеться про ракету української ППО“, – заявив секретар РНБО Данілов за результатами Ставки.

КРАЙНЬОГО ВИЗНАЧИЛИ ЩЕ ДО ПОЧАТКУ РОЗСЛІДУВАННЯ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Вибух у Польщі, ймовірно, спричинений українською ракетою ППО, але Україна не винна”, – заявив норсезький соціаліст-марксист генсек НАТО Столтенберг. – “росія несе повну відповідальність, оскільки продовжує незаконну війну проти України”, – додав Генсек НАТО.

Попри те, що розслідування щодо ракетного удару по Польщі ще не почалося і нема результатів, але держсекретар США Блінкен уже заявив на брифінгу: сторона, зрештою, відповідальна за трагічний інцидент у Польщі — росія, явно дяючи зрозуміти, що США підтримують слова Столтенберга, і якими будуть ці результати і наскільки об’єктивними.

І далі посипалося:

“Якщо ракета у Польщі була не з росії, це мало що змінює”, – заявила прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні. – «Відповідальність за те, що сталося, несуть росіяни. Ми із союзниками засудили ракетні удари Москви».

“Відповідальність за вибух ракети (подано в однині, ред.) у Польщі лежить на росії”, – заявив ліберальний канадійський прем’єр Джастін Трюдо, здивувавши усіх такою своєю хоробрістю, бодай словесною. Та ще й коли жінка, італійка, приклад подала. Трюдо наголошує, що відповідальність за влучення ракети в село в Польщі та загибель двох громадян внаслідок вибуху лежить на російській федерації.

ЦІКАВИЙ ФАКТ ПРО БІЛОРУСЬ

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат розповів деталі атаки росії 16 листопада по Україні: “Це атака крилатими ракетами з літаків стратегічної авіації Ту-95. Як правило, вже з Волгодонська атакують, це Ростовська область, крилатими ракетами типу Х-101, Х-555. Водночас була атака Shahed з півночі України летіли, ймовірно, з території Білорусі, Курська область“, – зазначив Ігнат.

УКРАЇНУ ДО РОЗСЛІДУВАННЯ НА МІСЦІ НЕ ДОПУСТЯТЬ

“Українські фахівці братимуть участь у розслідуванні обставин падіння ракет у Польщі”, – повідомив раніше  Володимир Зеленський. Про це голова держави повідомив під час виступу на конференції Bloomberg New Economy Forum. «Ми отримали підтвердження, що наші фахівці братимуть участь у розслідуванні. Доки розслідування не завершиться, ми не можемо сказати точно, які ракети (число у множині, – ред.) чи їх частини впали на території Польщі. Але ми бачили картинки діаметра вирви. Це не могли бути тільки залишки протиракетних систем», – сказав він.

Отож, 17 листопада українські експерти вже прибули на місце падіння ракети в Польщі, повідомила канцелярія Анджея Дуди в Twitter.

Представники України можуть тільки ознайомитися з розслідуванням падіння ракети у Польщі, але не брати участь у ньому, — президент Польщі Анджей Дуда.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ПОСПОЛИТЕ РУШЕННЯ ТАКИЙ ЖЕ БЛЕФ, ЯК І ХОРОБРІСТЬ НАТО ІЗ США

В офісі Анджея Дуди ВЖЕ НАПЕРЕД ЗАЯВИЛИ, що інцидент з ракетою не спричинив напруги між Польщею та Україною. Для Варшави було важливо з’ясувати, чи був напад на країну. Таку заяву зробив глава Бюро міжнародної політики в Канцелярії президента Польщі Якуб Кумо.

Звісно, що після такого боягузства – звинуватити Україну у російській провині, що у Польщі тепер очікують активізації російської пропаганди після інциденту з ракетою, пише Polsat News. “Кремль дуже швидко включає такі інциденти у свою інформаційну війну, що триває”, – зазначив заступник міністра-координатора Польщі.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вважає, що падіння ракети в селищі Пшеводув підкреслює: якщо перестати підтримувати Україну, війна прийде на польську територію. Про це він двозначно сказав у щотижневому подкасті: “Ми ще не знаємо на 100 відсотків точних обставин і причин інциденту в Пшеводуві, але ми точно знаємо першопричину, основну причину, і це – російська агресія проти України“, – наголосив Моравецький.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так як посполитого рушення (pospolite ruszenie)* не буде, черговий раз довівши його історичну фікцію, то полякам не залишилося нічого іншого як доводити свою хоробрість язиками: “Польща повинна замінити Росію в G20, – заявив віце-міністр культури Польщі Ярослав Селлін. Звісно, що ніхто рф не замінить, але говорити щось та й треба.

“В економічних рейтингах Польща посідає приблизно 20-те місце у світі, тоді як геополітичне значення Польщі значно зросло завдяки допомозі, наданій Україні”, – заявив ґоноровий поляк Селлін.

“російську федерацію не можна виключити із країн G20, незважаючи на заклики деяких західних політиків”, — прем’єр Британії Ріші Сунак, чий індійський тесть-мільярдер попри санкції Заходу й тримає бізнес-офіс в москві і веде бізнес із державою-терористом. – “G20 ширша група країн, яка працює за принципом консенсусу. Таким чином, неможливо виключити росію з цієї групи таким же способом, як із G7”, – зазначив прем’єр.

“Жодна країна світу не має системи оборони, яка б захищала всю її територію”, – зрештою у підсумку виправдав своє боягузство Анджей Дуда щодо російських раки (написано в однині, – ред.), що впали в Польщі. Гадали, що Дуда є справжнім внуком бандерівця, який загинув у бою з НКВД під Болеховом, а він виявився справжнім кічливим поляком…

Є така українська жартівлива пісенька про хороброго пихатого кавалера: “…причесався-прилизався, в білі штани вбрався, як побачив дівчиноньку – на порозі всрався…”

І ТИ, ЕСТОНІЄ (БРУТ)?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас в інтерв’ю CNN заявила, що союзники з НАТО мають «зберігати спокій» у ситуації з падінням ракети в Польщі.

«Я думаю, що ми дійсно маємо зберігати спокій, знаючи, що може бути побічний ефект, особливо для тих країн, які є дуже близько [до України]. Це справа польського уряду – сказати, як вони хочуть вирішити цю проблему», – сказала Каллас.

СМІШНО, БО ЗАБРЕХАЛИСЯ

У Литві у зв’язку з інцидентом у Пшеводуві підвищено рівень боєздатності частин ППО. “Відповідно до процедур армії рівень боєздатності в армійських частинах підвищено”, – повідомили в прес-службі Збройних сил країни. Але, якщо у Польщі впали не дві ракети, а одна, і та – українська, то чого боятися Литві, яку від України відділяє значно більша за неї Білорусь зі своєю ППО?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЯК КОМЕНТУЮТЬ ПЕРСІЧНІ УКРАЇНСЬКІ ВІЙСЬКОВІ

Чому дві ракети раптом стали однією, і відразу ж української ППО? – Ракети українськоі ППО не мають боєголовок із таким зарядом, щоб утворити вирву, як на фото з Польщі. Упаши на на м’яку землю, вони радше б не розірвалися, бо розраховані на ураження іншої цілі в повітрі. – Якщо ракета в Польщі є випущеною українською ППО, то чому вона полетіла у бік Польщі: випадково, з метою провокації, чи переслідуючи повітряну ціль, якою може бути тільки російська ракета. Отож, виходить, що якщо у Польщі падала українська ракета, то вона була не одна, а дві – разом із російською, яку переслідувала. Якщо в Польщі впала тільки одна ракета, то це могла бути тільки російська.

Але зрозуміло, що переляканому Заходу і НАТО це вкрай не вигідно, адже тоді за статутом нато доведеться воювати з росією. росією, яка вже втратила на війні в Україні усю регулярну армію і більшість свого військово-технічного забезпечення, але всерівно залишається тією рашою, якої звик так боятися хоробрий пихатий Захід… Заходу краще пожертвувати більше на українську ППО, чим самому втягуватися у війну – ліберасти не вімють воювати, їм би на парадах кольоровими прапорцями махати…

ПІДСУМКИ І ЦІКАВІ ФАКТИ

НАТОМІСТЬ: Україна та Польща розпочали переговори щодо запровадження спільного контролю на кордоні, повідомило Міністерство інфраструктури.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Проект угоди має визначити процедури та правила роботи спільних пунктів пропуску, обміну інформацією між контролюючими службами, протидії нелегальній міграції, проведення спільних патрулів, а також можливість контрольними службами України та Республіки Польща делегувати (передавати) один одному виконання своїх службових повноважень та функцій”, – йдеться у повідомленні. В уряді кажуть, що запровадження спільного митного та прикордонного контролю спростить та прискорить перетин кордону для міжнародних перевізників та приватних осіб.

***

Єдине на, що тепер спромоглася Європа, так це на те, що Європарламент узгодив резолюцію про визнання росії спонсором тероризму, повідомив депутат Європарламенту Андріус Кубілюс. Голосування заплановане на наступний тиждень, тож ще можливі сюрпризи…

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Натомість стало відомо, що Білорусь планує виробляти снаряди для артилерії та РСЗВ разом з Іраном для потреб російської армії, повідомляє ГУР МО України. “Влада білорусі шукає можливість налагодження на території країни виробництва складових деталей для снарядів калібрів 152-мм і 122-мм і перехід надалі на закритий цикл виробництва боєприпасів”, – йдеться в повідомленні.

***

Цікаво, що після провокації путіна із Польщою, яку так проковтнув переляканий Захід, КНДР набралася сміливості і відразу ж запустила міжконтинентальну балістичну ракету у східному напрямку, повідомляє CNN. За словами прем’єра Японії Фуміо Кісіди, вона впала в море на захід від острова Хоккайдо. Він назвав дії Північної Кореї неприйнятними.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Захист українського неба – пріоритет і основна тема сьомого засідання у форматі “Рамштайн” за участю понад 50 країн, заявив міністр оборони України Олексій Резніков. “Разом із нашими партнерами ми працюємо над інтегрованою та ешелонованою системою ППО. Готуємось до зими на полі бою. Дякую Ллойду Остіну за керівництво міжнародною коаліцією проти зла”, – написав він у Твіттері.

З’явилися перші результати сьогоднішнього засідання Контактної групи “Рамштайн”. Україні нададуть:

-Швеція — системи ППО, а також боєприпаси й інше озброєння на $287 млн.
-Іспанія — пускові установки зенітних ракет HAWK та ракети до них.
-Канада — $500 млн військової допомоги, включаючи зимове спорядження.
-Німеччина — артилерія і боєприпаси для РСЗВ.
-Греція — 155-мм боєприпаси.
-Польща — артилерія та боєприпаси, а також ППО малої дальності дії))))).

“А поки українська ППО не збиватиме хоча б 90% ракет, влада не закликатиме українців повертатися з-за кордону”, – заявив президент Зеленський, що є серпом по тому самому для Європи, яка зараз змушена опікуватися на своїй території тими біженцями. – “Зараз у нас є статистика – 70% збиваємо. Якби збивали 90-95%, ми б сказали людям: “Це ризик, але ми вам говоримо відверто: економіка держави без вас не може і помре”. Так і є, її немає без людей, які працюють, але я не можу це сказати, тому що я не можу сьогодні надати гарантії, що наші Повітряні сили захистять наше небо на 90-95%, бажано на 100%”.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також президент України Володимир Зеленський на зустрічі з журналістами заявив, що отримував сигнали від західних партнерів про бажання путіна щодо прямих переговорів з Україною, та запропонував «публічний формат» таких переговорів: “Я отримав сигнали, що путін хоче прямих переговорів. Я такі сигнали отримував. Я запропонував публічну форму, тому що росія веде публічну війну“, – сказав Зеленський.

***

Через дипломатичність ліберального Кулеби уся надія тепер залишається на експосола України у Німеччині Андрія Мельника, який не ліз ніколи за словом у кишеню і не боявся говорити Заходу, що про нього думає сам і кожен українець, а днями став він заступником глави МЗС України, як повідомив представник уряду у парламенті Тарас Мельничук.

* Посполите рушення (пол. pospolite ruszenie, pɔspɔˈlitɛ ruˈʂɛɲɛ, лат. motio belli) — загальне шляхетське ополчення, тобто земська оборона, яке формувалося за територіальним принципом, що існувало спершу у Польському королівстві і Великому князівстві Литовському, потім — у Речі Посполитій. Традиційно походило із середньовічного лицарства. Посполите рушення оголошували за наказом короля — уперше було унормоване статутами і привілеями польського короля Казимира III Великого, у подальшому порядок його скликання дещо змінювався. Як свідчить історія, поки пихата шляхта збиралася на війну, переважно як на парад чванливості, то війна вже була програною, часто меншому і слабшому противнику…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами західних ЗМІ

підготував Тарас Боднар

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності

Exit mobile version