Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Боротьба демократів США на боці чорних расистів проти білих переходить межі шизофренії

Американське орнітологічне товариство вирішило перейменовувати приблизно 80 видів птахів, які трапляються в США та Канаді, через «асоціації з минулим».
Про це пише Associated Press із посиланням на заяву організації.

У 2020 році товариство вже перейменувало птаха, названого на честь генерала армії Конфедерації Джона Портера Маккауна. Окрім того, що Маккаун був військовим, він ще збирав птахів, яких потім відправляв орнітологові Джорджу Лоуренсу.

Тепер замість перегляду кожного птаха, названого на честь людини, організація вирішила перейменувати їх усіх.

У товаристві пояснили, що деякі назви тепер «вважаються образливими та неінклюзивними».

«У назві є сила, а деякі англійські назви птахів мають асоціації з минулим (…). Кожен, хто любить і піклується про птахів, повинен мати можливість насолоджуватися ними та вільно вивчати їх», — заявила президентка організації Колін Гендель.

За її словами, протягом останніх кількох років у спільнотах спостерігачів за птахами точилися гарячі дискусії щодо назв птахів. Найпростіший спосіб — назвати птахів за місцем проживання чи зовнішнім виглядом, пояснила Гендель.

На думку генеральної директорки орнітологічної організації Джудіт Скарл, Конвенції щодо назв птахів, розроблені в 1800-х роках, були «затьмарені расизмом і жінконенависництвом».

«Як науковці ми працюємо над усуненням упередженості в науці. Але існувала історична упередженість у тому, як називають птахів і хто міг би назвати птаха на свою честь», — наголосила вона.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше цього року Національне Одюбонівське товариство, що опікується проблемами охорони довкілля та дослідженнями в галузі орнітології, оголосило про збереження своєї назви. Противники назви нагадували, що родина Джона Джеймса Одюбона — американського натураліста, орнітолога і художника — володіла рабами.

«Це ім’я почало означати набагато більше, ніж праця однієї людини. [Хоча] ми повинні рахуватися з расистською спадщиною Джона Джеймса Одюбона», — сказала голова ради директорів Національного Одюбонівського товариства Сюзан Белл.

Associated Press зазначає, що орнітологи вирішили боротися з дискримінацією темношкірих любителів птахів після події, яка трапилася у 2020 році в Центральному парку Нью-Йорка.

Тоді темношкірий спостерігач за птахами попросив білу жінку дотримуватися місцевих правил і прив’язати свого собаку. Чоловік зателефонував у 911, але його звинуватили в поданні неправдивої заяви в поліцію. Пізніше ці звинувачення зняли.

Незабаром після цього група під назвою Bird Names for Birds оприлюднила петицію із закликом почати перейменування птахів.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності