Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

Іванофранківці ОХнУли, коли дізналися, що живуть у другому найкомфортнішому місті України, – рейтинги

Місто Івано-Франківськ посіло друге місце у Рейтингу комфортності українських міст після Тернополя, яким теж керує мер-свободівець…

Рейтинг вже тринадцяте підготував журнал «Фокус», повідомляє сайт журналу.

За основу було взято результати Сьомого муніципального опитування (?!), підготовленого соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Оцінювання здійснювалося серед 24 найбільших міст України за 16 критеріями. Максимально можна було набрати 125 балів:

50 балів місто могло отримати за економічні показники — по десять балів за кожен з п’яти критеріїв. Це рівень середньої зарплати, вартість умовного продуктового кошика, середня вартість житла в новобудовах і оренди квартир, а також співвідношення кількості резюме до вакансій.
10 балів місту могла принести наявність у ньому навчальних закладів, які увійшли до рейтингу Фокуса “100 кращих шкіл”. Усвідомлювали, що у міст-мільйонників шанси отримати високі бали за цим критерієм були трохи кращі, адже шкіл в них значно більше, ніж в інших обласних центрах, вивели об’єктивніший показник: кількість шкіл, що увійшли до рейтингу, на 10 тис. населення.

25 балів — по п’ять за кожен з п’яти критеріїв — місто могло отримати, виходячи з оцінки містянами якості муніципальних послуг. Оцінювачі взяли до уваги оцінки якості транспортної інфраструктури, водопостачання, доступність міста для людей з інвалідністю. Також люди оцінювали діяльність поліції та особисте відчуття безпеки під час пересування поодинці темними вулицями свого району.
10 балів місто могло отримати за два екологічних показники: кількість викидів основних забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів I-III класів у розрахунку на одного жителя. До відходів I класу — надзвичайно небезпечних — відносяться, наприклад, прилади, що містять ртуть, до відходів III класу — помірно небезпечних — відносяться, наприклад, моторні масла.
Ще 10 балів місту могли принести показники середньої очікуваної тривалості життя при народженні у 2019 році.
Максимум 10 балів припадало за показники кількості злочинів на 10 тис. жителів, ще 10 балів — за показники захворюваності на COVID-19.

За рівнем комфортності для проживання Івано-Франківськ поступився лише Тернополю, обігнавши торішнього лідера – місто Хмельницький, який цьогоріч посів третє місце.

Столиця України – місто Київ, яке торік було другим, цьогоріч – на сьомому місці, Львів із його одіозним і два десятиліття беззмінним мером Андрієм Садовим – аж далеке 15.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Цікаво, що у Рейтингу комфортності українських міст 2020 року Івано-Франківськ був лише тринадцятим, при тому, що нинішній міський голова переобраний на другий повторний термін, а переважаюча свободівська більшість у міській раді зберігається третю каденцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

При цьому з того часу організатори рейтингу додали п’ять нових критеріїв оцінювання, в тому числі оцінку доступності міста для людей з інвалідністю.

Але, як видно, пожити бодай тиждень у місті оцінювачі, а краще хоча б місяць, не намагалися, бо інакше б знали, що Івано-Церківськ є не тільки містом із найбільшою кількість церков та капличок (т.зв. агатмайданчиків на час виборів і поміж ними) на кв. км. і душу населення в Україні та найінтенсивнішої житлової забудови під яку зносяться архітектурні пам’ятки в історичному центрі міста та рекреаційні зелені зони, бо у міськраді де-факто нема жодного натяку на опозицію до мераі його команди, а також є містом бруківочних тратуарів та жахливих доріг, їзду якими перевізники припиняють вже після 18:00 год, а також на вихідні, коли залишається тільки нечисельний комунальний транспорт та таксі. Місто, де лекше здохнути вдома, а ніж попасти до лікаря у комунальну клініку, але й здохнути так просто не вийде, бо треба мати блат, щоб попасти на переповнене кладовище. Міста, де комусь із батьків доводиться звільнятися із роботи, щоб сидіти вдома із дітьми, бо мер не має коштів на опалення дитячих садочків, шкіл та ще й лікарень, проте має бюджетні  мільйони на усіляки нагороди для бюджетних установ чи громадян, а ще в місті можна просто потр@хатися на оглядовому майданчику вежі міської ратуші за 100 тис. грн і особисте благословіння мера… 

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А про будівництво вже легендарного й досі не закінченого моста до мікрорайону “Пасічна” через р. Бистрицю Солотвинську годі й згадувати.

Щодо рівня зарплат, вакансій та цін, то про них краще запитати на будь-якому пункті пропоску через західний коржон України у заробітчан, серед яких кожен другий-третій є вихідцем з Івано-Франківська, вони ж розкажуть й про якість муніципальних послуг, про рівень злочинності у місті і навіть, де ті злочинці збираються… Місто з якого хочеться поїхати, бо полетіти не вийде – наче і є аеропорт, і наче нема. Але в цілому супер комфортно.

Загалом, складається враження, що рейтинги містам малють ті самі люди чи організації, що й партіям, президентам та їхнім опонентам.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності