Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

МОЗ отримав гуманітарну вакцину проти віспи мавп

Україні надали 10 тисяч доз вакцини Jynneos проти мавпячої віспи. Безоплатне щеплення зможуть дістати люди, які належать до груп ризику.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Зазначається, що Україна отримала вакцину, як гуманітарну допомогу в межах програми ЄС з охорони здоров’я EU4Health.

Вакцина буде розподілена та розвезена Міністерством охорони здоров’я до регіонів відповідно до зібраної потреби. Вакцинація людей, які належать до груп ризику, буде безоплатною.

Як розповіли у МОЗ, Jynneos – це жива атенуйована вакцина проти натуральної віспи та віспи мавп, розроблена виробником Bavarian Nordic.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Вакцина призначена для людей віком від 18 років, які мають високий ризик зараження натуральною віспою або віспою мавп. Повний курс вакцинації проти віспи мавп складається із двох доз з інтервалом у 28 днів», – йдеться у повідомленні.

Людям, які раніше отримали вакцину проти натуральної віспи, потрібно вакцинуватися, лише якщо з часу щеплення минуло більше ніж 10 років, зауважили в міністерстві.

Також вакцинація проти віспи мавп рекомендована медичним працівникам, які належать до групи ризику зараження віспою мавп та людям, які належать до групи високого ризику інфікування.

Віспа мавп – вірусна інфекція, яка здебільшого поширюється між дикими тваринами в частинах Західної або Центральної Африки. Інфікування відбувається внаслідок прямого контакту з кров’ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою інфікованих людей чи тварин. Також фактором захворювання може стати вживання неналежним чином термічно обробленого м’яса інфікованих тварин.

Коли мавпяча віспа проникає до організму, виникає гарячка, сильний головний біль, збільшення лімфатичних вузлів, біль у спині, сильна слабкість – такі симптоми проявляються упродовж п’яти днів. Потім починається період висипів.

Для діагностування вірусу рекомендують зробити ПЛР-тест.

Нагадаємо. 15 вересня 2022 року в Україні був лабораторно підтверджений перший випадок захворювання людини на віспу мавп. Хворий не перебував за кордоном.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

19 вересня в Україні був зареєстрований другий випадок віспи мавп. Пацієнта госпіталізували з наступними симптомами: підвищена температура, висип на обличчі, ротовій порожнині й руках.

22 вересня 2022 року в Україні був зафіксований третій випадок віспи мавп.

Усі троє хворих – чоловіки віком від 25 до 35 років.

ВООЗ почне використовувати новий бажаний термін mpox, як синонім мавпячої віспи.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності