Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

90% українців за вступ до НАТО, але чи потрібна їм там сьогодні Україна, і потім буде потрібно НАТО Україні?

Переважна більшість українців виступають за вступ України до НАТО.

«Зараз 89% українців хочуть бачити Україну в складі НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході. Тобто наразі суспільство нарешті консолідувалося з цього питання та демонструє єдиний погляд», – йдеться у результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 26 травня − 5 червня.

При цьому для лише для 18% прийнятно буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% опитаних така ціна є неприйнятною.

Соціологи зазначають, що у регіональному вимірі також бачать консенсусний погляд: від 67% на Сході до 81% на Заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.


Також КМІС порівняв, як змінилося ставлення українців до отримання безпекових гарантій замість вступу в НАТО.

У травні 2022 року 39% наполягали на лише вступу до НАТО, а 42% вважали прийнятним отримати замість цього «безпекові гарантії». До травня 2023 року громадська думка помітно змінилася – до 58% зросла частка тих, хто наполягає саме на членстві в НАТО. Водночас до 29% знизилася частка тих, для кого прийнятними будуть «безпекові гарантії».


Соціологи підкреслюють, що у всіх регіонах переважають ті, хто наполягає на вступі до НАТО.

Дослідження тривало з 26 травня до 5 червня. Методом телефонних інтерв’ю було опитано 1 029 українців у віці від 18 років, які проживають на підконтрольних уряду України територіях. Похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%.

Нещодавно президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта ухвалили спільну декларацію щодо членства України в Північноатлантичному альянсі (НАТО).

Президент України Володимир Зеленський завершив своє закордонне турне сусідніми країнами. Серія зустрічей була завершена у Анкарі перемовинами із турецьким президентом  Реджепом Таїпом Ердоганом.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Країни-члени НАТО мають дійти консенсусу для того, щоб запросити Україну до Альянсу. Водночас більшість європейських країн хочуть дочекатися результатів війни, розповів колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності