Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Газ знову дорожчає у Європі та Україні, – у тепловому голоді винний енергетик Шмигаль?!

Опотові ціни на газ у Європі відновили зростання і піднялися до 81 євро за МВт/год після значного зниження.

Про це свідчать дані біржі ICE Futures.

При переведенні на вимір у кубометрах, ціна ф’ючерсу на грудень за індексом голландського TTF знову наблизилася до позначки $1000 за тисячу кубометрів.

Таким чином, після падіння цін на газ наприкінці жовтня майже до $800 за тисячу кубометрів, ціна зросла на 25%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На ринку знову відбувається зростання цін на тлі того, що керівництво РФ не виконало заявлених планів «Газпрому» щодо збільшення закачування газу до європейських сховищ, яке досі обмежувалося.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Ціни на газ в Україні корелюють з європейськими хабами, оскільки наша країна є інтегрованою частиною європейського газового ринку з 2015 року й імпортує з Європи близько 30% від загального обсягу споживання «блакитного палива».

Через дуже високу ціну, газові трейдери закуповують мінімальні обсяги ресурсу, що може спровокувати дефіцит блакитного палива для потреб населення і теплокомуненерго.

У вересні на європейській енергетичній біржі стрімко почав дорожчати газ. 6 жовтня вартість палива вперше в історії сягнула рекордних $1924 за тисячу кубометрів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Депутати Європейського парламенту закликали Європейську комісію негайно розпочати розслідування через ситуацію на газовому ринку.

Росія дала зрозуміти, що не буде поставляти в Європу додаткові обсяги газу, поки ЄС не сертифікує і не дозволить запуск газопроводу «Північний потік-2».

19 жовтня, на тлі збільшення поривів вітру і потепління перед опалювальним сезоном, ціна на газ в Європі почала знижуватися.

29 жовтня вартість газу впала нижче за $800 за тисячу кубометрів. Лише за один день «блакитне паливо» подешевшало на 14%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перед початком холодів, до котрих Україна виявилася майже повністю не готовою, все більше українців починають звинувачувати у дефіциті вугілля, дешевого газу та електроенергії, яку сьогодні закупляється в Білорусі, про резерви яких слід було подбати заздалегіть не профільного міністра енергетики, а прем’єра Шмигаля, який ще за півроку до того як обійняти своє нинішнє крісло, будучи протеже Ахметова працював директором Бурштинської ТЕС на Івано-Франківщині. А отже прем’єр сам, без сторонніх підказок, мав би заздалегіть передбачити нинішню кризу та попередити її.

Але, як сьогодні розповідають на самій Бурштинській ТЕС: “…зі Шмигаля був такий самий директор, як сьогодні з нього прем’єр”. Отож Президенту пора приймати рішення…

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності