Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Поновити сьогодні Гадяцьку угоду проти московитів пропонує Польща Україні

Нову угоду про добросусідство між Україною і Польщею можна було би підписати у Гадячі.
Про це заявив заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач.

“Можна було би подумати над тим, чи місцем підписання нової угоди про добросусідські відносини між Україною і Польщею не міг би бути Гадяч в Україні, це символічне місце”, — заявив Пшидач.

Він нагадав, що в 1658 році там була підписана Гадяцька угода між Річчю Посполитою і Гетьманщиною, що передбачала, зокрема, спільну боротьбу з московським царем Олексієм I.

Заступник міністра підкреслив, що визрів момент підписання нової угоди між Києвом і Варшавою, оскільки попередній у 1992 році був підписаний в іншу епоху, коли Польща і Україна перебували в іншій реальності.

“Україна чітко підтримала прозахідний курс, зробила ставку на якомога кращі відносини з Польщею і починає частіше повертатися до історії, яка нас об’єднувала”, — підкреслив польський дипломат.

У контексті поглиблення відносин між Польщею та Україною Пшидач звернув увагу на створення в липні 2020 року й інтенсифікацію роботи Люблінського трикутника (Польща, Литва, Україна). Метою його діяльності зараз є відновлення територіальної цілісності України й інтеграція України до ЄС і НАТО.

Він зауважив, що після підписання нової угоди про добросусідство Варшава і надалі працюватиме над тим, щоб “Україна інтегрувалася до євроатлантичних структур і таким чином зближувалася із Заходом”.

Нагадаємо, що під час свого виступу у Верховній Раді України 22 травня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що настав час укласти новий договір про добросусідство, який “врахує те, що ми (українці і поляки – ред.) збудували у наших відносинах хоча б упродовж останніх місяців”. Дуда зауважив, що символічним було б підписати таку угоду між Україною та Польщею до січня 2023 року, коли відзначатиметься 160-та річниця початку Січневого повстання, під час якого поляки та українці боролися проти панування російської імперії.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності