Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Саудівська Аравія не є “союзником США поза НАТО”, але отримає наступальну зброю

Адміністрація президента США Джо Байдена збирає по світу для України старий радянський металобрухт, що дуже складно назвати зброєю, водночас Вашингтон обговорює можливе скасування заборони на продаж США наступальної зброї Саудівської Аравії, повідомляє Reuters, посилаючись на свої джерела у Білому домі.

Після початку повномасштабної війни РФ з Україною адміністрація Джо Байдена змінила підхід до відносин із саудитами. Головна проблема для Штатів — збільшення видобутку нафти в Аравії.

Будь-яке рішення Білого дому залежить від закінчення бойових дій Ер-Ріяда в сусідньому Ємені. Високопоставлені аравійські чиновники наполягають на відмові американських колег від політики продажу виключно оборонної зброї.

Джерело, знайоме з обговореннями, сказало, що чиновники із Саудівської Аравії порушували цю тему під час травневого візиту заступника міністра оборони Халіда бін Салмана до Вашингтона.

На питання, чи розглядають у Байдена питання про розморожування продажів наступальної зброї, радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван відповів: “Зараз нічого не обговорюється, щоб скасувати цю заборону. Ми зосереджені на зміцненні та підтримці тендітного, але реального режиму припинення вогню в Ємені”.

Скасування обмежень на наступальні озброєння обов’язково викличе опозицію в Конгресі, зокрема з боку демократів, попередили помічники деяких конгресменів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Імовірним противником цієї ініціативи буде сенатор-демократ Кріс Мерфі, затятий критик саудівської кампанії в Ємені. Він хвалив рішення Байдена заморозити продаж наступальної зброї.

Від адміністрації Байдена чекають акуратних дій і дискусій про можливі варіанти передачі систем, зазначило Reuters.

Amnesty International заявила, що американські високоточні бомби використовувалися при авіаударі коаліції на чолі із Саудівською Аравієюпо по центру утримання під вартою в Ємені в січні. Тоді загинули десятки людей.

“Якщо Вашингтон послабить заборону, можливо, буде легше просувати продаж менш смертоносної техніки — бронетранспортерів, запасів нескладної зброї класу “земля-земля” та “повітря-земля”, — заявили чиновники.

Постачання зброї Саудівській Аравії — як Штати підтримували союзників

Reuters пише, що Вашингтон постачав Саудівській Аравії в листопаді 2021 року системи протиракетної оборони та ракети до них, зокрема протиракетний комплекс рухомого наземного базування для висотного заатмосферного перехоплення ракет середньої дальності THAAD.

Будучи ще кандидатом у президенти, Байден називав Саудівську Аравію країною-ізгоєм. У лютому минулого року він заборонив підтримувати США наступальні операції в Ємені, включаючи “відповідний продаж зброї”.

Саудівська Аравія була найбільшим покупцем американської зброї та обурилася цими обмеженнями.

Ставлення Байдена до Саудівської Аравії пом’якшили після початку повномасштабної війни Росії в Україні, зазначило Reuters. США й інші західні країни просили саудитів збільшити видобуток нафти, щоб компенсувати скорочення постачання з РФ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що Саудівська Аравія наприкінці березня розпочала військову операцію в Ємені. Це сталося після ракетної атаки повстанців-хуситів по потужностях нафтового гіганта Saudi Aramco.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності