Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Пентагон обрав не Польщу, а Німеччину, – яке їхало, таке й здибало?

Пентагон готується розмістити в Німеччині командний центр контролю та управління для підтримки України з боку США та їхніх союзників з ЄС та НАТО, повідомляє New York Times.

І зразу постає саркастичне запитання, а ще далі розмістити його не можна було, скажімо в Португалії чи Ісландії? Адже з Україною паркан в паркан межує Польща – такий самий член ЄС і НАТо, як ФРН, тільки в сотні разів більш лояльніша до України, бо розуміє, що в разі чого, вона буде наступною жертвою москалів…

Отож Міністерство оборони США готується переглянути те, як Сполучені Штати та їхні союзники навчають і оснащують українську армію. Це, як кажуть офіційні особи, вкладається у плани довгострокового зобов’язання адміністрації Байдена підтримувати Україну в її війні з росією.

Очікується, що ця пропозиція оптимізує систему навчання та допомоги, яка була терміново створена після російського вторгнення в лютому. За словами кількох військових і адміністративних посадовців, система буде передана новому командуванню, розташованому в Німеччині, а очолюватиме його високопоставлений генерал США.

Генерал Крістофер Каволі,  Голова Європейського командування Збройних Сил США та Верховний головнокомандувач Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі, нещодавно представив Міноборони відповідний проєкт. Ллойд Остін і його помічники наразі ознайомлюються з планом і, ймовірно, приймуть остаточне рішення найближчими тижнями. Про це NYT повідомили джерела, додавши, що Білий дім і Пентагон підтримали такий підхід.

Нове командування, так само, як і зобов’язання Пентагона надати Україні понад 16 мільярдів доларів військової допомоги, свідчить про те, що Сполучені Штати очікують загрози з боку росії по відношенню до України та її сусідів упродовж багатьох років, заявили нинішні та колишні високопосадовці США.

«Це є визнанням реальності важливої місії допомоги нашим українським партнерам у сфері безпеки», — сказав адмірал Джеймс Ставрідіс, колишній Верховний головнокомандувач ОЗС НАТО в Європі. — Крім того, це створить формальну структуру безпеки, якої зможуть дотримуватись наші союзники та партнери з точки зору передачі українцям свого обладнання та забезпечення навчання».

Генерал Девід Петреус, колишній головнокомандувач США в Іраку та Афганістані, також погоджується з цим баченням.

«Це була б дуже важлива і дуже доречна ініціатива, враховуючи масштаби зусиль США та внесок наших союзників по НАТО», — сказав він.

Нове командування, яке підпорядковуватиметься генералу Каволі, виконуватиме рішення, прийняті Контактною групою з питань оборони України (так званим «форматом Рамштайн»): коаліцією з 40 країн, яку Міністерство оборони створило після російського вторгнення для задоволення потреб і запитів України. Міністри оборони країн-членів зустрілися цього тижня в Брюсселі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Повертаючи до теми Польщі, зазначимо, що винищувачі Eurofighter, які беруть участь у повітряній поліції в Польщі, піднялися в повітря через присутність російських літаків у районі польського кордону. Про це повідомляють Військово-повітряні сили Італії.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності