Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Американські експерти назвали “недостатньою” допомогу США Україні

Двадцять авторитетних американських експертів розкритикували Білий дім за недостатньо активну підтримку України зброєю, яку країна потребує перемоги над Росією, і закликали надавати зброю, «поки не стало занадто пізно», повідомляє The Hill.

Адміністрація президента Джо Байдена «надає допомогу, достатню для створення патової ситуації, але недостатню для того, щоб повернути захоплені росією території», – ідеться в публікації.

«Через надмірну обережність щодо провокування російської ескалації (як звичайної, так і ядерної) ми фактично поступаємося ініціативою президентові росії володимиру путіну й послаблюємо тиск на москву, необхідний для того, щоб вона припинила свою агресію і серйозно поставилася до переговорів», – зазначають експерти.

Імперська війна москви проти народу України – не просто обурлива морально як кампанія геноциду, що спрямована на стирання української нації з карти світу, а й становить явну загрозу безпеці та добробуту США, вважають вони.

На переконання експертів, росія активно намагається перегрупувати свої сили на сході й перешкодити спробам України повернути Херсон на півдні. Тому настав час для союзників України зробити все можливе для її перемоги.

«Затягування конфлікту за допомогою так званих стратегічних пауз нічого не дасть, а лише дозволить путіну перегрупуватися, відновитися й завдати більшої шкоди в Україні та за її межами», – ідеться в публікації.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перемога України, наголошують експерти, важлива тому, що путін намагається зруйнувати систему безпеки, яка гарантувала американську й глобальну стабільність і забезпечувала процвітання після Другої світової війни.

«Агресивні задуми путіна не закінчуються на Україні», – зазначають вони. Як неодноразово заявляли російські офіційні особи, якщо рф переможе, балтійські союзники США з НАТО також опиняться в небезпеці, як і решта сусідніх країн.

Водночас на переконання авторів публікації, «маючи необхідну зброю та економічну допомогу, Україна може перемогти росію».

Поразка путіна, вважають вони, має полягати у «виживанні України як безпечної, незалежної та економічно життєздатної держави».

«В ідеалі» йдеться про повернення під український контроль усіх територій, захоплених починаючи з 24 лютого, і врешті земель, загарбаних у 2014 році, включаючи Крим, пояснюють вони.

«Такий мир можливий тільки тоді, коли путін зрозуміє, що зазнав нищівної поразки і більше не може досягти домінування в Україні або будь-якій іншій країні силою», – ідеться в публікації.

Припинення бойових дій в обмін на захоплені території було б поразкою для України і США, переконані експерти, оскільки воно не покладе край агресії росії, але дасть москві можливість закріпити свої завоювання, а потім відновити наступ, пояснюють вони.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Такий план також прирік би мільйони українців на життя при режимі, який скоїв численні воєнні злочини.

На думку авторів, нині москва намагається досягти якомога більшого успіху на полі бою, провести фіктивні референдуми на нещодавно окупованій українській території, підірвати єдність Заходу шляхом припинення поставок газу і блокувати українські порти, створюючи дефіцит продовольства у багатьох країнах.

Тому, гадають вони, адміністрація Байдена повинна діяти «швидко і стратегічно», задовольняючи запити України на системи озброєння. Зокрема надавати сучасну зброю, таку як HIMARS, у великих кількостях.

Також експерти закликають надати Україні далекобійні системи, щоб зірвати російський наступ, знищуючи запаси продовольства, палива і боєприпасів. «Це означає, що США повинні надавати боєприпаси ATACMS для HIMARS з дальністю дії 300 км, необхідної для враження російських військових цілей у будь-якій точці України, включаючи окупований Крим», – підкреслюють вони.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім цього, Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони малої і середньої дальності для протидії російським повітряним і ракетним атакам, зокрема й для того, щоб вражати безпілотники.

«Путіну вигідно загрожувати ядерною війною, але не ініціювати її», – зазначають автори, наголошуючи, що «ядерне стримування все ще працює».

Експерти закликають відмовитися від самообману, коли, відкладаючи допомогу Україні, США нібито уникають конфронтації з кремлем. «Навпаки, ми просто збільшуємо ймовірність того, що зіткнемося з цією небезпекою за менш сприятливих умов. Розумний і розсудливий крок полягає в тому, щоб зупинити агресивні задуми путіна в Україні, і зробити це зараз», – вважають вони.

Серед авторів публікації – директор Євразійського центру Атлантичної ради, колишній посол США в Україні Джон Гербст, ексзаступник Генерального секретаря НАТО Александр Вершбоу, колишній Верховний головнокомандувач Об’єднаних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав, екскомандувач військ США в Європі Бен Годжес, експосол США в Україні Вільям Тейлор та інші.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності