Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Захід готує сепаратний мир за спиною Зеленського?

Офіційні особи США та Європи почали непублічно обговорювати з українським урядом можливість мирних переговорів з росією.

Про це повідомляє NBC News.

Видання із посиланням на неназваних нинішнього і колишнього американських високопосадовців, знайомих з перебігом дискусій, пише, що переговори охоплюють дуже широкі нариси того, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти угоди з росією.

Зокрема, одне з таких обговорень відбулось минулого місяця під час засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн, де зустрічалися представники понад 50 країн.

За словами джерел видання, ці обговорення є відображенням ситуації на фронті в Україні та політичної ситуації у Європі та США.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Обговорення почалися на тлі занепокоєння офіційних осіб США та Європи щодо того, що війна зайшла в глухий кут, а також щодо можливості продовжувати надавати допомогу Україні, заявили посадовці журналістам.

Співрозмовники видання кажуть, що в адміністрації Байдена стурбовані тим, що в України закінчуються сили, тоді як росія має, здається, нескінченні запаси. Україна, до того ж противиться призову і нещодавно в країні спалахнули публічні протести проти деяких вимог президента Зеленського щодо безстрокового призову.

Джерела видання також кажуть, що уряд США стурбований зменшенням уваги громадськості до війни в Україні після загострення війни між Ізраїлем та ХАМАС майже місяць тому. Чиновники побоюються, що ця зміна може ускладнити надання додаткової допомоги для Києва.

Деякі американські військові чиновники в приватному порядку почали використовувати термін «патова ситуація» для опису поточної ситуації на фронті в Україні, пише видання.

Деякі також кажуть, що це може прийти до того, яка сторона зможе утримувати військові сили довше.

Жодна сторона не робить значних успіхів на полі бою, що деякі офіційні особи США тепер називають «війною дюймів».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Офіційні особи також приватно заявили, що Україна, ймовірно, має часу приблизно до кінця року чи трохи довше, перш ніж почати більш термінові дискусії щодо мирних переговорів.

Американські офіційні особи США поділилися такими своїми поглядами із європейськими союзниками.

«Будь-які рішення щодо переговорів — за Україною. Ми зосереджені на тому, щоб продовжувати рішуче підтримувати Україну, коли вона захищає свою свободу та незалежність від російської агресії», — заявила речниця Ради національної безпеки США Адрієнн Вотсон.

Сепаратний мир — мирний договір або перемир’я, укладені з противником однією з держав, що входить до коаліції країн, які ведуть війну, без відома чи згоди своїх союзників.

У міжнародному праві договір про мир чи перемир’я у війні, укладений однією державою (або групою держав) з противником окремо від своїх союзників, що входять до коаліції держав, які беруть участь у війні.

Укладенню сепаратного миру передують сепаратні переговори з противником, які ведуться під час воєн, дій також без відома інших учасників коаліції або союзу. Ведення сепаратних переговорів та укладення сепаратного миру є порушенням зобов’язань щодо своїх союзників, які перебувають у стані війни. Об’єднавшись для ведення війни зі спільним противником, учасники коаліції (союзу), зважаючи на історичні уроки ведення воєн, дій, з метою створення умов для своєї безпеки, як правило, беруть на себе взаємні зобов’язання щодо відмови вести сепаратні переговори і укладати сепаратний мир. Так, у період Другої світової війни 1939—45 представники 26 країн (антигітлерівська коаліція) підписали Вашингтонську декларацію 1942, згідно з якою вони взяли на себе зобов’язання не вести сепаратних переговорів і не укладати сепаратного миру з противником. У сучасному міжнародному праві термін «сепаратний мир» не вживається.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності