Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Сенетори вимагають у Держдепу надати Україні винищувачі F-16

Об’єднана група сенаторів США, серед яких більшість становлять республіканці, тисне на главу Пентагону з вимогою надати більше інформації про те, що потрібно для відправки винищувачів F-16 в Україну.

Про це йдеться у листі восьми сенаторів до міністра оборони США Ллойда Остіна, пише Politico.

Конфлікт між росією та Україною «зараз перебуває на критичному етапі», пишуть сенатори і наголошують, що винищувачі F-16 можуть дати Києву перевагу, оскільки повномасштабне вторгнення рф триває вже другий рік.

«Після розмови з американськими, українськими та іноземними лідерами, які працюють на підтримку України, на Мюнхенській конференції з безпеки минулого місяця, ми вважаємо, що США повинні уважно розглянути питання про надання Україні літаків F-16», – написали сенатори.

«Це була б значна допомога, яка могла б змінити правила гри на полі бою», – йдеться у листі.

Організатором листа виступив сенатор Марк Келлі (штат Арізона).

Сенатори звернулися до Остіна з проханням до кінця тижня надати їм оцінку різних факторів, необхідних для успішної передачі F-16 Україні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Серед запитань, які поставили законодавці, – наскільки високо українські посадовці оцінюють винищувачі, коли роблять запити на зброю, і звідки можуть бути отримані винищувачі F-16 у разі схвалення – з нових виробництв або з наявних запасів. Вони також поцікавилися оцінкою військових щодо впливу F-16 на конфлікт і того, як швидко українські пілоти зможуть навчитися керувати винищувачами.

Група сенаторів привітала повідомлення про те, що двоє українських пілотів приїхали до США для оцінки навичок ведення бойових дій на базі Національної гвардії Морріс Ейр в Тусоні, в рідному штаті Келлі, що вони назвали «критичним кроком у визначенні» готовності до польотів на F-16.

Двопартійні зусилля, спрямовані на те, щоб переконати демократичну адміністрацію Байдена відправити F-16 або посприяти іншим країнам відправити їх в Україну, були підкріплені оцінками генерала Крістофера Каволі, головнокомандувача збройних сил США і НАТО в Європі. Минулого місяця на Мюнхенській конференції з питань безпеки Каволі заявив за зачиненими дверима, що надання сучасної зброї, в тому числі  і ракет дальнього радіусу дії, може допомогти зміцнити обороноздатність України.

Але вищі цивільні посадовці, в тому числі Байден і радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, кажуть, що винищувачі не є нагальною потребою на полі бою.

Керівник політичного відділу Пентагону Колін Каль також підтримав позицію адміністрації, заявивши минулого місяця в Комітеті з питань збройних сил Палати представників, що найоптимістичніший термін поставки старих F-16 – приблизно 18 місяців, а виробництво нових літаків може зайняти від трьох до шести років.

«Це пріоритет для українців, але він не входить до трійки їхніх ключових пріоритетів», – засвідчив Каль: такими пріоритетами, на його думку, є «системи протиповітряної оборони… артилерія і вогневі засоби… а також бронетехніка і механізовані системи».

Лист Сенату послідував за двопартійними зусиллями в Палаті представників, очолюваними демократом від штату Мен Джаредом Голденом, щоб переконати Байдена надіслати Києву F-16 або аналогічні літаки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що польський міністр оборони Маріуш Блащак уникнув прямої відповіді на запитання, чи передасть Варшава Силам оборони України винищувачі F-16, якщо Вашингтон схвалить їхній реекспорт.

У Пентагоні зі скептицизмом поставилися до відмови президента США Джо Байдена постачати Україні винищувачі F-16.

Раніше передачу F-16 Повітряним силам допустили у Міноборони США, наголосивши, що «ми точно нічого не збираємося знімати з повістки».

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності