Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Союзники по НАТО продовжують гризтися: Греція звинувачує Туреччину

Міністр закордонних справ Греції розкритикував Туреччину після того, як турецький президент Реджеп Таїп Ердоган на вихідних пригрозив ударити по Афінах балістичними ракетами.

Грецького міністра цитує агентство АР.

«Це неприйнятно і заслуговує на загальне засудження, коли погрози ракетного нападу на Грецію надходять від країни-союзника, члена НАТО», – заявив у понеділок міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас, прибувши до Брюсселя на засідання Ради ЄС із закордонних справ.

«Північнокорейські настрої не можуть і не повинні проникати до Північноатлантичного альянсу», – сказав він.

Виступаючи у суботу на зустрічі з молоддю у північному турецькому місті Самсун, Ердоган сказав, що Туреччина почала створювати власні балістичні ракети малої дальності під назвою «Тайфун», які, за його словами, «лякають греків».

«(Греки) кажуть: «Вона може вдарити по Афінах». Звичайно, вдарить. Якщо ви не зберігатимете спокій, якщо ви спробуєте купити речі у Сполучених Штатах та інших місцях (для озброєння) островів, то така країна, як Туреччина… повинна щось зробити», – сказав Ердоган, чиї коментарі пролунали в ефірі у неділю ввечері.

Стосунки між Грецією і Туреччиною, сусідами та союзниками по НАТО давно натягнуті, обидві сторони розходяться з низки питань, включаючи територіальні претензії в Егейському морі та права на розвідку енергоресурсів у східному Середземномор’ї. За останні півстоліття вони тричі опинялися на межі війни.

В останні місяці Туреччина посилила риторику: турецькі урядовці заявили, що порушення Афінами міжнародних договорів ставлять під сумнів суверенітет деяких грецьких островів. Ердоган також погрожував висадити турецькі війська у Греції.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Раніше міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас заявив, що його країна відкрита для переговорів із Туреччиною, але тільки якщо Анкара припинить свої провокації.

Головнокомандувач грецьких збройних сил генерал Константінос Флорос на тлі тривалої напруженості у відносинах з егейським сусідом Туреччиною заявив, що «могутні» збройні сили Греції готові відповісти будь-кому, хто «погрожує, ображає, докоряє або принижує» країну.

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс розкритикував Туреччину за те, що вона дотримується серединної позиції щодо війни росії в Україні.

Греція вже оголосила Туреччині демарш на знак протесту проти відмови у в’їзді регіональному губернатору в Ізмір минулої суботи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Туреччині заявили, що Туреччина готова вжити заходів, якщо Греція продовжить провокації в Егейському морі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності