Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Спецпроєкт. Донбас.

Знищили спиртзаводи, а тепер нарікають на неякісний спирт та алкогольні отруєння…

2,5 тис. українців померли в 2020 році через передозування алкоголем, а також вiд випадкових отруєнь, причиною яких часто стає так званий “палений” алкоголь (не плутати із “паленкою” – домашнім алкоголем, що виготовляють у Словаччині та Чехії).

Цей показник, порівняно з випадками смерті 16-річної давності, в 4 рази нижчий, каже статистика.

Якщо в середині нульових алкоголем кожен день фатально труїлося в середньому по 28 людей, то тепер – по 7.

Зокрема, у 2005-му році від перепою і “паленки” пішли померло більше 10 тис. людей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Серед причин смерті, що традиційно пов’язуються з випивкою, більше життів за цей час забрала тільки серцева недостатність – сумарно 85 203 смертей від алкогольної кардіоміопатії”, – повідомляють медики. У сумі за 16 минулих рокiв алкоголь вбив понад 81 тис. людей.

У першому кварталі 2021-го року від алкогольних отруєнь вже померло 580 українців.

Цікаво, що сьогодні в Україні у супермаркетах чи навіть у дорогих елітних магазинах доволі складно придбати якісну вітчизняну горілку, яка б не гірчила і не віддавала “шмурдяком”, а все тому, що навіть для елітних сортів спирту сьогодні перестали відстоювати (замочувати) пшеницю, адже цей процес раніше займав понад 20 днів (три тижні), а бабло хочеться косити вже і негайно.

А скільки продано з молотка і знищено в Україні спиртзаводів? Візьмемо скандальну історію в Івано-Франківську, де кілька років тому успішний прибутковий завод навмисно довели до банкрутства заради землі в центрі міста під забудову. Тільки біда горе-бізнесменів у тому, що вони не розуміють, що багатоповерхівку можна звести тільки раз і так само раз продати, а завод, зведений у другій половині ХІХ ст. із мідним устаткуванням, де спирти рухалися по трубах під власним паровим тиском, був єдиним таким на всю Україну. Його брендовий фірмовий “Прикарпатський бальзам” нічим не поступався славнозвісному “Ризькому” і високо цінувався навіть у Москві, а перцівка, лимонна, хреновуха, на кропі, перцівка та наприкінці існування джин, виготовлений на карпатських травах та ягодах, міг позмагатися з англійськими, а за ціною коштував як півтора пляшки звичайної горілки. Завод міг би годувати нових власників та ще кілька поколінь їхніх нащадків та податками наповнювати бюджет, але разовий миттєвий прибуток переміг далекоглядну логіку…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А чи задумувалися хоч раз ті українці, що купують брендові віскі, коньяки, роми та ін. напої в Україні, а потім гонорово із ними позують на своїх селфі, що вони насправді п’ють? Чи може вартувати така пляшка в Україні 400-800 грн, коли закордоном вона вартує 20-30 доларів чи євро, а ще є транспортування, а хабар на митниці і саме розмитнення, акциз, націнка посередника і магазину?…

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності