Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Найгірше ще попереду, і для багатьох людей ситуація 2023 сприйматиметься як рецесія, – головний економіст МВФ

Понад третину світової економіки цього чи наступного року чекає скорочення, а у трьох найбільших економіках — США, Євросоюзу та Китаю — продовжиться стагнація, зазначає головний економіст МВФ Пʼєр-Олівʼє Гурінша.

У 2023 році він очікує уповільнення зростання до 2,7%, що на 0,2 п.п. нижче за минулий прогноз.

При цьому Міжнародний валютний фонд зазначає, що існує 25-відсоткова ймовірність, що показник може опуститися і нижче за 2%, зазначив Гурінша.

«Понад третину світової економіки цього чи наступного року чекає скорочення, а в найбільших економіках (США, Європейського союзу та Китаю, хоча ЄС тут і виглядає зайвим, – ред.)продовжиться стагнація.

Іншими словами, найгірше ще попереду, і для багатьох людей ситуація 2023 року сприйматиметься як рецесія», — заявив економіст.

Ключові факти

  • Фонд заявив, що його останні прогнози World Economic Outlook показують, що третина світової економіки, ймовірно, скоротиться до наступного року.
  • «Три найбільші економіки США, Китаю та Єврозони продовжуватимуть зупинятися, – заявив головний економіст МВФ Пʼєр-Олівʼє Гурінша, додавши: Найгірше ще попереду, і для багатьох 2023-й відчуватиметься як рецесія».
  • МВФ заявив, що зростання світового ВВП наступного року сповільниться до 2,7% порівняно з прогнозом у 2,9% у липні, оскільки вищі відсоткові ставки уповільнюють економіку США, Європа бореться з різкими стрибками цін на газ, а Китай – з обмеженнями, повʼязаними з COVID-19 і ослабленням сектору нерухомості.
  • Фонд зберігає свій прогноз зростання на 2022 рік на рівні 3,2%, відбиваючи вищі, ніж очікувалося, обсяги виробництва в Європі, але слабші результати у Сполучених Штатах після бурхливого глобального зростання у 6,0% у 2021 році. Зростання в США цього року становитиме мізерні 1,6%, що на 0,7 відсоткових пунктів нижче, ніж у липні, що показує несподіване скорочення ВВП у другому кварталі. МВФ зберіг прогноз зростання США на 2023 без змін на рівні 1,0%.
  • Представник міністерства фінансів США заявив перед публікацією прогнозів МВФ, що економіка США «залишається дуже стійкою навіть перед деякими значними глобальними зустрічними вітрами».
  • МВФ заявив, що його прогноз залежить від балансування з боку центральних банків для боротьби з інфляцією без надмірного посилення, що може призвести світову економіку до «непотрібної серйозної рецесії» і викликати збої на фінансових ринках і біль для країн, що розвиваються.
  • Фонд прогнозує, що загальна інфляція споживчих цін досягне піку на рівні 9,5% у третьому кварталі 2022 року та знизиться до 4,7% до четвертого кварталу 2023 року.
  • МВФ оцінив 25-відсоткову ймовірність того, що глобальне зростання впаде нижче 2% наступного року – явище, яке з 1970 року відбувалося лише пʼять разів, і заявив, що існує більш ніж 10-відсоткова ймовірність скорочення світового ВВП.
  • МВФ підтвердив прогноз падіння ВВП України у 2022 році на 35%. За оцінками фонду, у Росії падіння ВВП цього року становитиме 3,4%, а наступного року сповільниться до 2,3%.

Контекст

Наприкінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та Єврозоні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вторгнення росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Три десятиліття прогресу у скороченні бідності стерли пандемія Covid-19 та вторгнення росії в Україну, за даними Світового банку, який попередив, що глобальна мета викорінення бідності до 2030 року нині недосяжна.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності