Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

ПАДІННЯ КУРСУ ЄВРО, Брекзіт, новий Союз у Європі, війна і мир на умовах України…

Євро вперше за 20-річчя впав нижче за $1,01

У п’ятницю, 8 липня, курс євро щодо долара США було зафіксовано на 20-річному мінімумі. Європейська валюта за тиждень подешевшала на 2% – до 1,0144 долари. Про це повідомляє CNBC.

Так, в українських обмінниках курс євро та долара перебуває майже на однаковому рівні.

“Багато в чому це пов’язано з падінням настроїв інвесторів у 19 країнах єврозони до найнижчого рівня з травня 2020 року, що вказує на неминучу рецесію”, – пише видання CNBC.

Курс євро впав, так як інвестори готувалися до рецесії в Європі, в цей же час ринки очікують дані про зайнятість у США, що підтримує ціну долара.

Падіння євро призвело до того, що індекс долара США піднявся до максимуму за останні 20 років 107,270.

“Європа схильна до великих ризиків, пов’язаних з енергетичною залежністю, скороченням вартості життя для споживачів і ризиком фрагментації. Це означає зниження курсу євро до долара“, – пояснили аналітики Citi.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В Україні євро також дешевшає. Вранці 8 липня середній курс європейської валюти до гривні в обмінниках та банках зафіксувався на рівні 36,40/36,87 купівля/продаж. Американська валюта, навпаки, дорожчає. 8 липня курс долара в обмінниках та банках досяг 35,87/36,05 купівля/продаж.

Нагадаємо, що Національний банк України дозволив банкам встановлювати вільний курс валюти для безготівкового обміну за картковими рахунками. На думку регулятора, це має вирівняти умови роботи фінустанов порівняно з обмінниками та сприятиме зменшенню коливань вартості валюти.

Нагадаємо, що сьогоднішнє падіння курсу євро має відношення до того, що вчора британський прем’єр Борис Джонсон вимушено під тиском британських лібералів, а тих під тиском європейських (і ФСБ) подав у відставку. Саме Джонсон провів брекзіт Великобританії по виходу її зі складу ЄС, що потужно вдарило по економіці цього солом’яного Союзу. А минулого року й Польща почала лякати ЄС можливістю свого виходу, яку підкріпив Джонсон своєю пропозицією створення нового Союзу в складі Великобританії, Польщі, Прибальтійських країн і України. І цей можливий новий Союз навіть благословили США. А головне, Джонсон і президент Польщі Дуда були чи не єдиними вагомими європейськими політиками, які наполягали на украданні миру між Росією та Україною виключно на умовах України. Звісно, що усе це разом із санкціями щодо РФ сильно вдаряло по економіці ЄС, тож наступними наслідками після відставки Джонсона стали блокування Єврокомісією запропонованого ж нею 1,5 млрд. євро Україні допомоги, а Німеччиною – чергового блокування постачання зброї…
Підготував Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності