Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Китай страждає від COVID-у і ров’язаної рф війни, але втручатися не буде?!

Економічне зростання Китаю впало до одного з найгірших рівнів за 40 років, також скоротилося населення країни, і це ще не все… Причинами називають жорсткі обмеження, пов’язані із COVID, та спад на ринку нерухомості, санкції проти північного сусіда і партнера Китаю, через розв’язану росією війну проти України, санкції, що загрожують самому Китаю через Тайвань і інше…

ВВП Китаю в 2022 році, згідно з попередніми даними, збільшився на 3% у річному обчисленні і склав 121,021 трлн юанів ($17,9 трлн). Офіційний прогноз складав 5,5%. А у 2021 році ВВП зріс на 8,4%.

Аналітики відзначили, що загальний економічний імпульс у Китаї залишається слабким. Але ВВП Китаю зріс на 2,9% у жовтні-грудні, порівняно з минулим роком, показали дані Національного бюро статистики (НБС). Це повільніше, ніж зростання на 3,9% у третьому кварталі. Ослаблення Пекіном суворих антивірусних заходів підвищило очікування економічного відродження 2023 року.

Крім того, за підсумками 2022 року населення Китаю скоротилося вперше за шість десятиліть, з 1961 року. Тож Індія тепер перегнала Китай за кількістю населення. За прогнозами ця тенденція продовжиться, що спричинить серйозні наслідки для економіки Китаю.

За даними Національного бюро статистики країни, населення Китаю скоротилося приблизно на 850 тисяч осіб і сьогодні становить 1,41 млрд осіб, повідомляє Reuters.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рівень народжуваності минулого року становив 6,77 новонароджених на 1000 осіб порівняно з 7,52 – 2021 року, що стало найнижчим рівнем народжуваності за історію спостережень.

У Китаї також зареєстровано найвищий рівень смертності з 1974 року: 7,37 смертей на 1000 осіб, порівняно з 7,18 смертями роком раніше. Експерти ООН прогнозують, що до 2050 року населення Китаю скоротиться на 109 мільйонів людей.

Більшість демографічного спаду є результатом політики Китаю щодо однієї дитини, яку він вів у період з 1980 по 2015 рік, а також суттєвих витрат на освіту, через які багато китайців відмовлялися мати більше однієї дитини в сім’ї.

Китайська влада свідомо занижує дані про кількість інфікувань, госпіталізацій та особливо смертей від наслідків COVID-19, заявив директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з надзвичайних ситуацій Майк Райан

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Водночас, попри спробу США спекулювати на нафтогазовому ринку, постачання до Європи скрапленого газу і обіцянку качати більше нафти, що перебило ціни на російський газ, ціни на нафту таки залишаються нестабільними. 17 січня вони відновили зростання після появи інформації про те, що Китай у 2022 році продемонстрував найслабше економічне зростання майже за півстоліття. Днем раніше ціни падали, повідомляє агентство Reuters.

Зранку 17 січня ф’ючерси на нафту марки Brent зросли на 0,2% до 84,62 доларів, компенсувавши частину втрат на 1% попередньої сесії. Ф’ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) подешевшали на 0,8% до 79,26 долара порівняно із закриттям п’ятниці. Загалом за останні 10 днів ціна нафти марки Brent зросла майже на 10%, тому що оптимізм щодо відновлення роботи в Китаї підвищив настрої ринків.

Аналітики також вказують на стрибок поставок сирої нафти з росії, який чинив тиск на ринок, при цьому морський експорт зріс до 3,8 млн барелів на день минулого тижня – найвищого рівня з квітня.

Погані економічні дані, як і раніше, перевершили більш ранні прогнози аналітиків, оскільки відмова Пекіна від своєї політики нульового поширення COVID у грудні підтримала споживання. Дані також засвідчили, що обсяг нафтопереробних заводів Китаю в 2022 році впав на 3,4% порівняно з роком раніше, що стало першим річним зниженням з 2001 року.

«Завдяки сильнішому кінцю 2022 року, ніж ми очікували, а також ознакам більш високих роздрібних витрат у майбутньому, прогноз зростання ВВП у 2023 році покращився порівняно з нашим попереднім прогнозом», – сказала у коментарі Ірис Пен, головний економіст Китаю з банку ING.

Нагадаємо, що у понеділок, 16 січня, нафта демонструвала зниження ціни, але оптимізм щодо того, що відновлення Китаю після скасування обмежень по COVID підніме попит на паливо у найбільшого у світі імпортера нафти, утримував ціни поблизу максимумів 2023 року, досягнутих після стрибка на минулого тижня.

Також писали, минулого тижня морський експорт російської сирої нафти зріс до найвищого рівня з квітня 2022 року.

Обмеження цін на російські нафтопродукти, яке набуде чинності 5 лютого в рамках санкцій проти росії, буде подвійним. Одну ціну встановлять для дизелю та гасу, які коштують дорожче ніж сира нафта, другу – для дешевших нафтопродуктів, таких як мазут.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності