Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Наступним кроком США визнають Україну “державою спонсором-тероризму” і повісять на неї обидва північні потоки

США вважають, що за вбивством у Дарії Дугіної в росії стоять українці. Так американські офіційні особи заявили, що не знали заздалегідь про план нападу, в результаті якого загинула Дарія Дугіна, і що вони попереджали Україну про це, пише The New York Times – найвідоміша “незалежна газета” на службі у Держдепу та Демократичної партії, як її називають.

ОТОЖ, ЩОБ ЗРОЗУМІТИ, ЩО ДЕРЖДЕП ЗАТІЯВ ЧЕРГОВУ ГРУ З МЕТОЮ ПЕРЕСТАНОВКИ ФІГУР НА БАНКОВІЙ, СЛІД ПРОЧИТАТИ УСЮ СТАТТЮ ВДУМЛИВО, ХОЧА, Й ВИДАЄТЬСЯ, ЩО ТАКІ НІСЕНІТНИЦІ ВДУМЛИВО ЧИТАТИ НЕМОЖЛИВО. ТА ВСЕ Ж:

ВАШИНГТОН — Розвідувальні служби Сполучених Штатів вважають, що частина українського уряду санкціонувала вибух під Москвою в серпні, в результаті якого загинула Дарія Дугіна, донька відомого російського шовініста, що є елементом таємної кампанії, яка, на думку офіційних осіб США, може розширити конфлікт.

Сполучені Штати не брали участі в атаці, ані надаючи розвідувальні дані, ані іншу допомогу, заявили офіційні особи. Американські офіційні особи також заявили, що не знали про операцію заздалегідь і були б проти вбивства, якби з ними проконсультувалися. Після цього американські офіційні особи, , за їхніми словами, застерегли українських чиновників щодо вбивства.

Минулого тижня в уряді США оприлюднили уважну оцінку участі України, про яку раніше не повідомлялося. Україна заперечила причетність до вбивства відразу після нападу, і високопосадовці повторили ці заперечення, коли їх запитали про оцінку американської розвідки.

Хоча росія не помстилася конкретно за вбивство, Сполучені Штати стурбовані тим, що такі атаки — хоч і мають велике символічне значення — мають незначний прямий вплив на поле бою та можуть спровокувати Москву завдати власних ударів по вищих українських посадовцях. Американські чиновники були розчаровані недостатньою прозорістю України щодо своїх військових і таємних планів, особливо на території росії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З початку війни українські спецслужби продемонстрували здатність проникати в росію для проведення диверсій. Однак убивство пані Дугіної було б однією з найсміливіших операцій на сьогоднішній день — показує, що Україна може дуже зблизитися з відомими росіянами.

Деякі американські офіційні особи підозрюють, що батько пані Дугіної, Олександр Дугін, російський ультранаціоналіст, був справжньою метою операції, і що оперативники, які проводили її, вважали, що він буде в машині зі своєю дочкою.

Пан Дугін, один із найвідоміших голосів росії, які закликають москву посилити війну проти України, був головним прихильником агресивної імперіалістичної росії.

Американські офіційні особи, які говорили про цю розвідку, не розголошують, які елементи з українського уряду, як вважають, санкціонували місію, хто здійснив напад і чи президент Володимир Зеленський підписав місію. Офіційні особи Сполучених Штатів поінформували про дії України, а американська відповідь говорила на умовах анонімності, щоб обговорити секретну інформацію та питання делікатної дипломатії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Офіційні особи США не сказали, хто в американському уряді виступив із застереженнями, або кому в українському уряді вони були адресовані. Якою буде відповідь України,  теж невідомо.

У той час як Пентагон і шпигунські служби ділилися з українцями конфіденційною розвідданою з поля бою, допомагаючи їм зосередитися на російських командних пунктах, лініях постачання та інших ключових цілях, українці не завжди повідомляли американським чиновникам, що вони планують робити.

Сполучені Штати тиснули на Україну, щоб вона розповіла більше про свої військові плани, з перемінним успіхом. На початку війни офіційні особи США визнавали, що вони часто знали більше про військові плани росії — завдяки їхнім наполегливим зусиллям зі збору інформації — ніж про наміри Києва.

Відтоді співпраця зросла. Влітку Україна поділилася зі Сполученими Штатами та Великою Британією планами вересневого військового контрнаступу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Посадовим особам США також не вистачає повної картини конкуруючих центрів влади в українському уряді, включаючи військових, служби безпеки та офіс пана Зеленського. Це може пояснити, чому деякі частини українського уряду могли не знати про змову.

Відповідаючи на запитання про оцінку розвідки США, радник президента України Михайло Подоляк повторив заперечення української влади, щодо її причетності до вбивства пані Дугіної.

«Знову ж таки, я підкреслю, що будь-яке вбивство під час війни в тій чи іншій країні повинно нести з собою якесь практичне значення», — сказав пан Подоляк в інтерв’ю The New York Times у вівторок. – «Вона має виконувати якусь конкретну мету, тактичну чи стратегічну. Дугіна ж не була тактичною чи стратегічною ціллю для України.

«У нас є інші цілі на території України, — сказав він, — я маю на увазі колабораціоністів і представників російського командування, які можуть мати цінність для наших спецслужб, які працюють у цій програмі, але точно не Дугіна».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Хоча подробиці диверсій на контрольованій росією території були оповиті таємницею, український уряд тихо визнав убивство російських чиновників в Україні та саботаж російських заводів і складів зброї.

Високопоставлений український військовий, який відмовився назвати свою особу через делікатність теми, сказав, що українські сили за допомогою місцевих бойовиків здійснили вбивства та напади на звинувачених українських колабораціоністів і російських чиновників на окупованих українських територіях. Серед них і посаджений Кремлем глава Херсонської області, який отруївся в серпні і був змушений евакуюватися до Москви на термінове лікування.

Країни традиційно не обговорюють таємні дії інших держав, побоюючись розкриття їхніх власних операцій, але деякі американські чиновники вважають, що вкрай важливо стримувати те, що вони вважають небезпечним авантюризмом, зокрема політичні вбивства.

Тим не менш, американські офіційні особи останніми днями доклали зусиль, щоб наполягати на тому, що відносини між двома урядами залишаються міцними. Занепокоєння США агресивними таємними операціями України всередині росії не спричинило жодних відомих змін у наданні розвідувальної, військової та дипломатичної підтримки уряду пана Зеленського чи службам (слово написано у множині, – ред.) безпеки України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час телефонної розмови в суботу держсекретар Ентоні Дж. Блінкен сказав своєму українському колезі Дмитру Кулебі, що адміністрація Байдена «продовжуватиме підтримувати зусилля України відновити контроль над своєю територією шляхом зміцнення її військової та дипломатичної позиції», повідомляє Нед Прайс, речник Держдепу.

Представники Державного департаменту, Ради національної безпеки, Пентагону та ЦРУ відмовилися коментувати оцінку розвідки.

Війна в Україні перебуває в особливо небезпечній фазі. Сполучені Штати намагалися обережно уникати непотрібної ескалації з Москвою протягом усього конфлікту — зокрема, наказуючи Києву не використовувати американське обладнання чи розвідувальні дані для проведення атак усередині росії. Але тепер нещодавні успіхи України на полі бою спонукали росію відповісти серією ескалаційних кроків, як-от проведення часткової мобілізації та перехід до анексії східної України. (Виходить, зі слів гамериканців, що расія раніше не мала намірів проводити псевдореферендумів і “узаконювати” анексію областей, якщо б не українські успішні контрнаступи? – ред.)

У Вашингтоні зростає занепокоєння, що росія може розглядати подальші кроки для посилення війни, включно з відновленням зусиль щодо вбивства відомих українських лідерів. Пан Зеленський стане головною мішенню російських груп вбивць, як він був під час російського штурму Києва на початку війни.

Але тепер американські чиновники заявили, що росія може націлитися на широкий спектр українських лідерів, багато з яких мають менший захист, ніж пан Зеленський.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

США та Європа запровадили санкції проти пані Дугіної. Вона поділяла світогляд свого батька і була звинувачена Заходом у поширенні російської пропаганди проти України.

Після вбивства пані Дугіної росія розпочала розслідування вбивства, назвавши вибух, у результаті якого вона загинула, терористичним актом. Пані Дугіна загинула миттєво в результаті вибуху, який стався в Одинцовському районі – заможному районі Підмосков’я.

Після бомбардування припущення зосереджувалися на тому, чи несе відповідальність Україна, чи це була операція під фальшивим прапором, яка мала на меті покласти провину на українців. Вибух стався після серії українських ударів у Криму, частині України, яку росія захопила в 2014 році (слово “анексувала” тут американці не вживають, – ред.). Ці удари спонукали ультранаціоналістів з оточення пана Дугіна закликати пана путіна посилити війну в Україні.

Внутрішня (відколи це вона тільки внутрішня? – ред.) розвідка росії фсб поклала відповідальність за вбивство пані Дугіної на українські спецслужби. У повідомленні, опублікованому наступного дня після нападу, фсб повідомила, що українські оперативники затримали українку, яка в’їхала в росію в липні і орендувала квартиру, де жила пані Дугіна. За даними фсб, жінка втекла з росії після вибуху.

Ілля Пономарьов, колишній депутат російської думи, який голосував проти анексії Криму, заявив, що відповідальність за вбивство несе група, яка діє у росії, відома як Національна республіканська армія (майже як колись ІРА – Ірландська національна армія, – ред.) і  складається з проукраїнських і антипутінських бойовиків.

В інтерв’ю The New York Times пан Пономарьов стверджував, що перебував на зв’язку з Національною республіканською армією і знав про операцію проти пані Дугіної за кілька годин до її проведення. Багато чиновників у Вашингтоні тоді скептично поставилися до заяв пана Пономарьова від імені групи.

***

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отож, той, хто уважно прочитав усю цю гамериканську статтю, звернув увагу на всі ці нісенітниці у вигляді непрямих, але все ж звинувачень Банкової. Водночас звинувачення подаються у вигляді припущень, а з іншого боку, як цілком доведений факт, підтверджений джерелами іншим джерелам, яких ніхто не хоче розкривати.

Але виявляється, гамериканці точно знають: 1) на Печерських пагорбах не один уряд, а як мінімум два, і Зеленський, можливо, навіть не здогадується про існування іншого; 2) Україна веде самостійну гру у війні з росією, тому не хоче ділитися своїми розвідданими та планами зі США та Великобританією, яку сюда так ненароком приплели американці; 3) американці хоча б зізналися, що намагаються наказувати Києву, що тому робити; 4) якби Україна не воювала, або бодай піддалася росії, а не пішла в успішний контрнаступ по всім напрямкам, то псевдореферендумів і анексії не було б; 5) в Україні є власний “Моссад” (американці ж чомусь написали вгорі про спецслужби у множинному числі), який не гірше ізраїльського виконує ліквідацію ворогів держави за її межами, тільки чомусь в уряді ніхто про такий не чув; 6) в росії давно існує аналог ІРА (мабуть саме ця організація пускає під укос поїзди там?), яка займається терористичною діяльністю та вбивствами і до її складу крім росіян входять ще й українці, а значить, що і фінансується вона теж з Києва (добре, що не написали, що з тих грошей, якими Захід сьогодні намагається відкупитися від прямої безпосередньої участі у війні проти росії, – інакше вже довелось би Україну визнати “державою-спонсором тероризму”, чого так боїться зробити Байден попри вимогу Конгресу та республіканців).

Кажуть, що гамериканці називають главу ОПУ Андрія Єрмака лобістом англо-саксів, тому самі приглядаються більше до Давида Арахамії, хоча всі докази на рахунок цього звучать не більше, як полеміка. Але латинське правило: поділяй і владарюй, – ніхто ще не відміняв. Отож, чітко проглядає лінія, якою намагаються розділити Президента і його голову ОП, бо “Києву намагаються вказувати, що робити”, а він має власну голову на плечах, а не американську…

Мабуть, саме тому навіть американські військові експерти заявляють, що військова допомога, що її досі надавав Вашингтон є абсолютно недостатньою. Це ж підтвердив і Ердоган. Потім Єрмак, а таепер і сам Зеленський…

А нещодавні слова Саллівана, щодо подачі Україною заявки на прискорене прийняття у НАТО – членство України має вирішуватися в “інший час”, сказав він тоді… Бо економіки інших членів Альянсу вже надто постраждали від російсько-української війни, а тому розуміють, що її слід терміново закінчувати, і можливо це зробити тільки перемогою України, бо та ніколи не здасться, тому, значить, треба приймати в НАТО.

Погляньмо на курс євро, фунта стерліга, єни… А хто найбільше виграє від несправності обох північних потоків? Треба шукати там.

А щодо загибелі самої Дарії Дугіної, то пригадаймо, що донька була правою рукою в організації свого батька, через яку фсб здійснювало фінансування (недофінансування) європейських проросійських ультраправих. Згадаймо її усміхненого батька біля труни доньки та її саму в труні безслідів на обличчі, які повинні залишатися у жертв вибуху та пожежі в автомобілі? А ця безглузда історія з українською жінкою-бойовиком із “Азову” із якої зробили кілера-підривника рівня деймса Борна із серії бойовиків, знятих у Голлівуді, де про “Азов” в Україні тільки і чули.

Загалом такі статті так просто не публікуються у найавторитетніших “незалежних” виданнях Америки – хтось намагається на когось чи щось намагається повпливати у вигляді такої нісенітниці в очах людей розуміючих і водночас вибухової правди про “чергову зраду” в розумінні люмпенів…

Підготував Тарас Боднар

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності