Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Членство України має вирішуватися в “інший час”, – Вашингтон. Хто ще, вже відкрито, може відкрито виступити проти членства України

Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Білий дім вважає, що питання членства України в Північноатлантичному Альянсі має вирішуватися в “інший час”.

А наразі більш актуальним є надання їй підтримки для боротьби з російською агресією, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

“Будь-яке рішення про членство в НАТО ухвалюється між 30 членами Альянсу і країнами, які прагнуть до нього приєднатися. Зараз, на наш погляд, найкращий шлях підтримувати Україну – практична підтримка України “на землі”, а процесом у Брюсселі треба зайнятися в інший час”, – сказав він про це на брифінгу вчора у п’ятницю, 30 вересня.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

Проти того, щоб Україна вступила в НАТО, можуть виступити три країни, вважає полковник ЗСУ Олег Жданов.

Через те, що Україна подала заявку на вступ до Організації Північноатлантичного договору (НАТО) в прискореному порядку можливий розкол самого Альянсу.

Категорично проти прийому України в НАТО може виступити Угорщина, розповів військовий експерт – полковник Збройних Сил України в запасі Олег Жданов.

За його словами, також виступити проти вступу нашої країни до Альянсу можуть Німеччина та Греція.

Зазначимо, чого Жданов відкрито не сказав, що Грецію сьогодні щедро постачають зброєю США, і яка незабаром може вступити у війну з іншою країною НАТО – Туреччиною. Франція, теж член Альянсу, заявила, що у такому разі підтримає Грецію…

“…я не виключаю варіант, що це (заявка України, – Ред.) може зараз розколоти і саме НАТО. І це може стати ніби відправною точкою розвалу Північноатлантичного блоку, тому що, а я навіть не сумніваюся у тому, що такі країни, як Угорщина, можуть виступити категорично проти прийому України в НАТО. Також можна підозрювати Грецію й Німеччину…”, – попередив Жданов.

І ось відповідь ФРН, більш дипломатично вишукана, ніж США, себе не змусила довго чекати:

Німеччина вітає рішення України подати заявку на вступ України до НАТО. Проте офіційний Берлін зазначає, що рішення щодо її ухвалення мають прийматися всіма країнами Північноатлантичного альянсу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Про це заявила міністр оборони Німеччини Крістіна Ламбрехт під час свого візиту до молдавської столиці Кишинів, повідомляє Тagesschau.

“Звичайно, Україна вільна обирати той Альянс, у якому почуватиметься вільною. Однак для вступу у НАТО є певні вимоги. Зараз це питання обговорюватиметься між 30 країнами Північноатлантичного альянсу”, – зазначила чиновниця.

***

А ось пряма мова президента України Володимира Зеленськог, щодо подачі Україною заявки про вступ до НАТО:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто.

Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку.

Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО“.

Зеленський зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до альянсу без плану дій щодо членства (хоча раніше, до 24 лютого, вони відмовлялися від вступу до Альянсу, – ред.).

За словами президента, для України це буде закріпленням на рівні договору того, що і так уже досягнуто в житті.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зеленський також заявив, що доки всі члени НАТО досягнуть консенсусу щодо вступу України, Київ пропонує реалізувати український безпековий договір про гарантії безпеки.

Заявку на членство України в НАТО на камеру підписали президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Цей крок зроблено після проголошення нової анексії президентом росії володимиром путіним, який теж на камери підписав “договори про приєднання” окупованих територій із власними ставлениками на сході й півдні України: у Луганській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях.

Зеленський назвав це фарсом та спробою росії “вкрасти те, що їй не належить, переписати історію і перемалювати кордони”.

Перед своїм відеозверненням Зеленський провів ставку головнокомандувача та засідання Ради національної безпеки та оборони.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цьому передувалоте, що 30 вересня президент росії володимир путін підписав “договори про вступ” до складу російської федерації захоплених українських територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей і заявив, що відтепер їхні жителі – громадяни рф.

Нагадаємо: Прагнення членства в Північноатлантичному альянсі закріплене в українській Конституції. Крім того, його підтримує переважна більшість українців.

Водночас процес вступу України до НАТО гальмувався через окупацію частини української території Росією, хоча експерти вважають, що існують альтернативні шляхи інтеграції Києва в Альянс.

головне ФОТО: німецьке видання DW

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності