Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

ЦРУ чесно розповіло NEWSWEEK про таємні домовленості США і рф…

Місяць тому ліберальне (читай демократичне) американське видання NEWSWEEK MAGAZINE опублікувало статтю Exclusive: The CIA’s Blind Spot about the Ukraine War (дослівно – Ексклюзив: Сліпа пляма ЦРУ про війну в Україні), яка в Україні чомусь пройшла непоміченою. Але для тих, хто тільки вчиться читати поміж рядків, стаття є неоціненним посібником, що розповідає про передумови великого російського вторгнення 24 лютого 2022: пакт путіна-Байдена, домовленості між НАТО та росією, та “непричитність” до усього ЦРУ з його “сліпими плямами”.

Отож, пропонуємо вашій увазі дану статтю в українському перекладі:

Одна з найбільших таємниць української війни полягає в тому, скільки ЦРУ не знає. Агентство так само невпевнено щодо думок і намірів Володимира Зеленського, як і щодо володимира путіна. І оскільки російський лідер стикається з найбільшою проблемою після невдалого заколоту, Агентство намагається зрозуміти, що будуть робити дві сторони, оскільки президент Джо Байден вирішив, що Сполучені Штати (і Київ) не вживатимуть жодних дій, які можуть загрожувати самій росії або виживанню російської держави, якщо путін не загострить конфлікт і не поглине всю Європу новою світовою війною. В обмін на це розраховують, що Кремль не буде ескалувати війну за межі України чи використовувати ядерну зброю.

Позиція Америки знаходиться під загрозою, оскільки заколот євгена пригожина, керівника пвк “вагнера”, ставить питання про те, чи Москві не вистачило варіантів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«путін справді стоїть спиною до стіни», — сказав для Newsweek високопоставлений співробітник оборонної розвідки США, попереджаючи, що хоча ЦРУ повністю розуміє, наскільки росія застрягла в Україні, воно не знає, що путін може зробити з цим. У зв’язку з розмовами про розміщення російської ядерної зброї в Білорусі та в світлі публічного викриття пригожиним жахливих витрат на бойові дії, про що Москва замовчувала, чиновник каже, що це особливо делікатний момент. – “Те, що відбувається поза полем бою, зараз найважливіше”, – каже чиновник, якому дозволили залишитися анонімним, щоб говорити відверто. – «Обидві сторони зобов’язуються обмежити свої дії, але виконання цих зобов’язань покладається на Сполучені Штати. Усе це залежить від якості нашої розвідки».

«Існує таємна війна з таємними правилами, які лежать в основі всього, що відбувається в Україні», — каже старший співробітник розвідки адміністрації Байдена, який також спілкувався з Newsweek. Чиновник, який безпосередньо бере участь у плануванні політики в Україні, побажав залишитися анонімним для обговорення суворо секретних питань. Чиновник (і багато інших чиновників з питань національної безпеки, які розмовляли з Newsweek) кажуть, що Вашингтон і москва мають десятиліття досвіду створення цих таємних правил, що вимагає, щоб ЦРУ відігравало надзвичайно важливу роль: як головний шпигун, як учасник переговорів, як постачальник розвідданих, як логістик, як борець у мережі чутливих відносин НАТО і, мабуть, найголовніше, як агентство, яке намагається забезпечити, щоб війна не вийшла з-під контролю.

«Не недооцінюйте пріоритет адміністрації Байдена — уберегти американців від небезпеки та запевнити росію, що їй не потрібно загострення», — каже старший офіцер розвідки. – «Чи працює ЦРУ в Україні?» — запитує він риторично. – «Так, але це не зовсім гидко».

Агенція Newsweek детально проаналізувала масштаби діяльності ЦРУ в Україні, особливо в світлі зростаючих запитань Конгресу щодо масштабів допомоги США та того, чи дотримується президент Байден своєї обіцянки не мати «чоботів на землі» (власної фізичної присутності-участі американців у війні). Ні ЦРУ, ні Білий дім не дали конкретних відповідей на підтвердження цього, але вони попросили, щоб Newsweek не розголошувала конкретні місця операцій ЦРУ в Україні чи Польщі, не називала інші країни, причетні до таємних зусиль ЦРУ, і не називала повітряне сполучення, яке підтримує таємні логістичні зусилля США. Після неодноразових запитів надати офіційний коментар, ЦРУ відмовилося. Ні український, ні російський уряди не дали своїх коментарів на запити.

Протягом тримісячного розслідування Newsweek поспілкувалася з понад дюжиною експертів і посадовців розвідки. Newsweek також шукала протилежні точки зору. Усі авторитетні експерти та офіційні особи, з якими спілкувалася Newsweek, погодилися, що ЦРУ успішно виконувало свою роль у відносинах з Києвом і Москвою, переміщуючи гори інформації та матеріальних засобів, а також у відносинах з іншими країнами, деякі з яких допомагають приховано тихо, щоб триматися подалі від російського прицілу. І не заперечували, що надголовним завданням ЦРУ є знати, що коїться в головах лідерів росії та України, — Управління довелося потрудитися.

Експерти з розвідки кажуть, що ця війна унікальна тим, що Сполучені Штати підтримують Україну, хоча дві країни не є союзниками. І хоча Сполучені Штати допомагають Україні проти росії, хоча формально вони не перебувають у стані війни з цією країною. Таким чином, багато з того, що Вашингтон робить, щоб допомогти Україні, тримається в таємниці, і багато з того, що зазвичай належить збройним силам США, виконується Агентством. Все, що робиться, включно з роботою всередині самої України, має відповідати встановленим Байденом обмеженням.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Це складний акт балансування — ЦРУ дуже активно бере участь у війні, але не суперечить головній обіцянці адміністрації Байдена, яка полягає в тому, що “на землі немає бути американських чобіт», — каже другий високопоставлений співробітник розвідки, якому дозволили поговорити з анонімністю. Newsweek.

Для ЦРУ його головна роль у війні в Україні зміцнити моральний дух після поганих стосунків між колишнім президентом Дональдом Трампом і його керівниками розвідок. Інший чиновник каже, що хоча дехто в Управлінні хоче більш відкрито говорити про його оновлене значення, це навряд станеться. – «Корпоративне ЦРУ стурбоване тим, що занадто велика бравада щодо його ролі може спровокувати путіна», — каже представник розвідки.

Частково тому ЦРУ також прагне дистанціюватися від усього, що припускає прямий напад на росію та будь-яку участь у реальних бойових діях — те, що Київ неодноразово робив: від диверсії на газопроводі «Північний потік» і мосту через Керченську протоку до безпілотників і спецоперацій через кордон. Ці атаки суперечать обіцянкам Зеленського, що Україна не вживатиме дій, які можуть розширити масштаби війни.

«Точка зору багатьох, що ЦРУ займає центральне місце у бойових діях, наприклад, у вбивстві російських генералів на полі бою чи у важливих ударах за межами України, таких як затоплення флагманського корабля «Москва», не підходить для Києва”, – каже один високопоставлений чиновник військової розвідки у відставці, якому дозволили поговорити з Newsweek анонімно. – «Якщо ми хочемо, щоб Київ нас почув, нам потрібно нагадати собі, що війну виграють українці, а не ми».

Вашингтон тихо висловив уряду Зеленського своє невдоволення атакою на Nord Stream у вересні минулого року, але за цим актом саботажу послідували інші удари, включаючи недавню атаку безпілотників на сам Кремль. Це викликало сумніви щодо одного з головних обов’язків ЦРУ щодо розвідки — знати достатньо про те, що планують українці, щоб вплинути на них і дотримуватися таємної угоди з Москвою.

Вирішення проблем

ЦРУ займало центральне місце у війні ще до її початку. На початку свого правління Байден призначив режисера Вільяма Бернса своїм глобальним вирішувачем проблем — таємним оператором, здатним спілкуватися з іноземними лідерами за межами звичайних каналів, людиною, яка могла б зайняти важливий геополітичний простір між відкритим і прихованим, і чиновником, який міг би організувати роботу на арені, яка існує між суто військовим і суто цивільним.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як колишній посол США у росії Бернс, а нині директор ЦРУ, мав особливий вплив на Україну. ЦРУ спостерігало за нарощуванням рф військ на кордоні, і в листопаді 2021 року, за три місяці до вторгнення, Байден відправив Бернса до Москви, щоб попередити Кремль про наслідки будь-якої атаки. Хоча російський президент зневажливо поставився до емісара Байдена, залишившись у своєму гнізді в Сочі на березі Чорного моря, за 800 миль від Москви, він погодився поговорити з Бернсом через кремлівський захищений телефон.

«Хоча за іронією долі, зустріч була дуже успішною», — каже другий високопоставлений співробітник розвідки, який був проінформований про це. Незважаючи на те, що росія вторглася, дві країни змогли прийняти перевірені та справжні “правила дорожнього руху” (гри). Адміністрація Байдена пообіцяла, що Сполучені Штати не воюватимуть напряму та не домагатимуться зміни режиму в рф. росія обмежиться своїм нападом на Україну та діятиме відповідно до негласних, але добре зрозумілих інструкцій щодо таємних операцій.

«Існують “таємні правила дорожнього руху”, — каже високопоставлений чиновник оборонної розвідки, — навіть якщо вони не кодифіковані на папері, особливо, коли людина не бере участі у війні на знищення». Це включає в себе перебування в рамках повсякденних кордонів шпигунства, не перетинаючи певні кордони та не нападаючи на керівництво або дипломатів один одного. “Загалом росіяни поважали ці глобальні червоні лінії, навіть якщо ці лінії невидимі”, – каже чиновник.

Після того, як російські війська увійшли в Україну, Сполученим Штатам довелося швидко змінити способи гри. ЦРУ, як і решта розвідувального співтовариства США, неправильно оцінили військовий потенціал росії та стійкість України, оскільки росія не змогла взяти Київ і відступила з півночі.

До липня минулого року обидві сторони погодилися на тривалу війну. У міру того, як війна переміщувалася, фокус Вашингтона змінився з дуже публічного та символічного розгортання військ у Європі, щоб «стримувати» подальші кроки росії, на надання зброї для підтримки здатності України воювати. Перед обличчям майстерного публічного лобіювання Зеленського Сполучені Штати повільно й неохоче погодилися постачати кращу зброю з більшою дальністю, зброю, яка теоретично могла б загрожувати території росії і таким чином загравати з ескалацією, якої так бояться.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Звичайно, Зеленський перевершив усіх у тому, що він хоче, але Київ також змушений був погодитися підкорятися певним невидимим лініям», – каже високопоставлений чиновник оборонної розвідки. У ході таємної дипломатії, яку переважно очолює ЦРУ, Київ зобов’язався не використовувати зброю для нападу на саму росію. Зеленський відкрито заявив, що Україна не нападе на росію.

Також за лаштунками довелося переконати десятки країн прийняти обмеження, встановлені адміністрацією Байдена. Деякі з цих країн, включаючи Британію та Польщу, готові піти на більший ризик, ніж Білому дому зручно. Інші — включно з деякими сусідами України — не цілком поділяють американський та український запал до конфлікту, не користуються одностайною громадською підтримкою в своїх антиросійських зусиллях і не хочуть протистояти путіну.

ЦРУ випало керувати цим злочинним світом, працюючи через своїх колег із зовнішньої розвідки та таємної поліції, а не через публічних політиків і дипломатів. Агентство створило власні оперативні бази та плацдарми. ЦРУ звернулося за допомогою до сусідів України, щоб краще зрозуміти путіна, а також Зеленського та його адміністрацію. Співробітники Управління відвідували та виїжджали з України на секретні місії, щоб допомогти в роботі з новою зброєю та системами, деякі з яких не були оприлюднені. Але операції ЦРУ завжди проводилися з прицілом на те, щоб уникнути прямого зіткнення з російськими військами.

«ЦРУ діяло в Україні за суворими правилами та з обмеженням кількості персоналу, який може перебувати в країні в будь-який час», — каже інший високопоставлений чиновник військової розвідки. – «Чорним спецоператорам заборонено виконувати таємні місії, а якщо вони це й роблять, то в дуже вузькому обсязі». (Чорні спецоперації – це ті, що проводяться таємно.)

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Просто співробітники ЦРУ можуть регулярно робити те, чого не можуть військові США. У тому числі всередині України. З іншого боку, військовим заборонений в’їзд в Україну, за винятком суворих вказівок, які мають бути затверджені Білим домом. Це обмежує Пентагон невеликою кількістю персоналу посольства в Києві. Newsweek не змігла встановити точну кількість співробітників ЦРУ в Україні, але джерела припускають, що вона становить менше 100 за один раз.

Після того, як усі військовослужбовці США були публічно виведені з України в лютому 2022 року, включаючи сили спеціальних операцій, які перебували за лаштунками, Білий дім визначив ролі, які різні відомства можуть відігравати у відповіді США. Президент Байден підписав директиви з питань національної безпеки та «президентський висновок», що санкціонує певні таємні операції проти росії. Між Пентагоном і ЦРУ були встановлені «смуги руху», як це було в Афганістані одразу після 11 вересня. Бернс і міністр оборони Ллойд Остін тісно співпрацюють; відносини двох відомств, за даними ЦРУ, ніколи не були кращими.

Зараз, більше ніж через рік після вторгнення, Сполучені Штати підтримують дві великі мережі, одну публічну та іншу таємну. Кораблі доставляють вантажі до портів Бельгії, Нідерландів, Німеччини та Польщі, і ці вантажі транспортуються вантажівками, потягами та повітрям до України. Проте таємно флот комерційних літаків («сірий флот») перетинає Центральну та Східну Європу, транспортуючи зброю та підтримуючи операції ЦРУ. ЦРУ попросило Newsweek не вказувати конкретні бази, де працює ця мережа, а також називати підрядника, який керує літаками. Високопоставлений чиновник адміністрації сказав, що велика частина мережі була успішно прихована, і було б неправильно вважати, що російська розвідка знає подробиці зусиль ЦРУ. У Вашингтоні вважають, що якби маршрут постачання був відомий, росія атакувала б хаби та маршрути, сказав чиновник.

Нічого з цього не можна підтримувати без значних зусиль контррозвідки, щоб перешкодити шпигунству росії, головній роботі ЦРУ. російська розвідка дуже активна в Україні, кажуть експерти з розвідки, і передбачається, що майже все, чим США діляться з Україною, також потрапляє до російської розвідки. Інші країни Східної Європи так само пронизані російськими шпигунами та прихильниками, особливо прифронтові країни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Значну частину нашого часу займає пошук російських проникнень до іноземних урядів і розвідувальних служб», — каже співробітник військової контррозвідки, який працює над війною в Україні. – «Нам вдалося виявити російських шпигунів в українському уряді та військових, а також у різних інших точках ланцюга постачання. Але російське проникнення в країни Східної Європи, навіть ті, які є членами НАТО, є глибоким, а російські операції впливу є глибокими».

Оскільки через Східну Європу почали надходити зброї на мільярди доларів, ще одним питанням, над яким працює ЦРУ, є боротьба з корупцією, яка виявилася великою проблемою. Це передбачає не лише облік того, куди йде зброя, але й припинення крадіжок і відкатів, пов’язаних із переміщенням такої кількості матеріальних засобів до України.

Зв’язок з Польщею

Менш ніж через місяць після того, як російські танки перетнули кордон на шляху до Києва, директор ЦРУ Бернс приземлився у Варшаві, відвідав директорів розвідувальних служб Польщі та склав остаточні угоди, які дозволять ЦРУ використовувати сусіда України як свій таємний центр. .

Після закінчення холодної війни між Польщею та США через ЦРУ встановилися особливо теплі стосунки. Протягом 2002-2003 років у селі Старі Кейкути в Польщі розташовувалося таємне «чорне місце» ЦРУ для тортур. А після першого російського вторгнення на Донбас і Крим у 2014 році діяльність ЦРУ розширилася, і Польща стала третьою за величиною станцією в Європі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Польща офіційно стала центром реагування НАТО, спочатку в обслуговуванні сотень тисяч біженців, які тікали від війни, а потім як логістичний центр для зброї, що йде в Україну. Країна також стала центром відкритої військової відповіді. У Польщі створено передовий штаб V армійського корпусу (5-го корпусу). Додаткові запаси та боєприпаси для використання США зберігаються в Польщі. Було активовано постійний армійський гарнізон, перший в історії розташований на східному фланзі НАТО, і сьогодні в Польщі перебуває близько 10 000 американських військових.

Але справжня цінність Польщі полягає в її ролі в таємній війні ЦРУ. Бернс повернувся до Варшави у квітні минулого року, знову зустрівшись із міністром внутрішніх справ і координатором «спецслужб» Маріушем Камінським, своїм польським колегою, щоб обговорити масштаби співпраці між двома країнами, особливо у зборі розвідданих. З Польщі офіцери ЦРУ можуть зв’язатися з багатьма агентами, зокрема українськими та російськими шпигунами. Співробітники наземного відділення ЦРУ Центру спеціальних заходів забезпечують безпеку та взаємодіють зі своїми українськими партнерами та силами спеціальних операцій 20 країн, майже всі з яких також діють з польських баз. Кібероператори ЦРУ тісно співпрацюють зі своїми польськими партнерами.

Близькість американсько-польських відносин особливо окупилася протягом 24 годин у листопаді минулого року. Бернс був у штаб-квартирі турецької розвідки в Анкарі, де зустрічався зі своїм російським колегою Сергієм Наришкіним. Там він наголосив на «стратегічній стабільності», за словами високопоставленого урядовця США, і зробив нове попередження, що Сполучені Штати не терпітимуть ядерної загрози чи ескалації. З Туреччини він прилетів до України, щоб поінформувати Зеленського про переговори.

Поки він був у дорозі, ракета впала на польське місто Пшеводов, менш ніж за 20 миль від кордону з Україною, викликавши дипломатичний і прес-бурхливий шум. Напад росії на країну НАТО спрацював би статтею 5 статуту НАТО, згідно з яким напад на одну є нападом на всіх. Але американська розвідка, відслідковуючи теплові сигнатури, які відстежують кожен запуск ракети, одразу зрозуміла, що ракета випущена з території України, а не з росії. (Виявилося, що це була українська ракета «земля-повітря», яка вийшла з ладу.) Бернс отримав розвідувальні дані з Вашингтона і негайно передав їх президенту Польщі Анджею Дуді.

Одній кризі вдалося запобігти. Але назрівала нова. Удари всередині росії тривали і навіть посилювалися, всупереч фундаментальній умові США щодо підтримки України. В росії відбувся таємничий сплеск вбивств і диверсій, деякі з яких відбувалися в Москві та навколо неї. ЦРУ дійшло висновку, що деякі з нападів мали внутрішній характер і були здійснені російською опозицією, що зароджувалася. Але інші були роботою України — навіть якщо аналітики не були впевнені щодо ступеня керівництва чи участі Зеленського.

“Карма – це жорстока річ”

На початку війни Київ уклав власну «неугоду» з Вашингтоном прийняти обмеження адміністрації Байдена щодо нападу на росію, навіть незважаючи на те, що це поставило його у військову невигідну позицію, оскільки російські війська завдавали повітряних і ракетних атак зі своєї території. В обмін на це США пообіцяли зброю та розвіддані, які надходили у дедалі більшій кількості, та вогневу міць, оскільки Зеленський наполягав дедалі сильніше.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Неугода” зберігалася досить довго. Час від часу відбувалися транскордонні артилерійські атаки та деяка помилкова зброя, яка “залітала” в росію; у кожному випадку Україна заперечувала будь-яку причетність.

Потім була атака на газопроводи Nord Stream 26 вересня. Хоча вони не в росії, вони належали російській державній газовій компанії «Газпром». Україна знову заперечила причетність, незважаючи на підозри ЦРУ. “Ми не маємо жодного відношення до аварії на Балтійському морі та не маємо інформації про… диверсійні групи”, – заявив старший помічник Зеленського (Єрмак?), назвавши будь-які припущення про протилежне “кумедними теоріями змови”.

Далі стався вибух вантажівки на мосту в Керченській протоці 8 жовтня. Україна погрожувала атакувати 12-мильний міст, що з’єднує росію та Кримський півострів, який Москва анексувала в 2014 році, що засудила більшість світу . Хоча незрозуміло, хто здійснив атаку, путін звинуватив українські «спецслужби». На зустрічі з Радбезом путін заявив: «Якщо продовжаться спроби проведення терористичних актів на нашій території, відповідь росії буде жорсткою і за своїм масштабом відповідатиме рівню загроз, створених для російської Федерації». І дійсно, росія відповіла численними ударами по цілях в українських містах.

«Ці атаки лише ще більше зміцнюють наше зобов’язання підтримувати народ України стільки, скільки це буде потрібно», – заявив Білий дім про російський удар у відповідь. Однак за лаштунками ЦРУ намагалося визначити їх походження.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«З атаки на Кримський міст ЦРУ дізналося, що Зеленський або не мав повного контролю над власними військовими, або не хотів знати про певні дії», — каже військовий розвідник США.

Атака на Керченському мосту супроводжувалася ще більш далекобійним ударом по російській бомбардувальній базі Енгельс, майже в 700 милях від Києва. За словами високопоставленого американського чиновника, ЦРУ не знало про жодну з цих атак заздалегідь, але почали поширюватися чутки, що Управління через якусь таємничу третю сторону керувало іншими особами, здатними завдати удару по росії. Агентство надало рішучу та незвичну офіційну відмову. «Твердження про те, що ЦРУ якимось чином підтримує диверсійні мережі в росії, є категоричною неправдою», – заявила представник ЦРУ Теммі Торп.

У січні цього року Бернс повернувся до Києва, щоб зустрітися із Зеленським та його українськими колегами, обговорюючи таємну війну та необхідність збереження стратегічної стабільності. “Київ починав відчувати смак потенційної перемоги і тому був більш готовий ризикувати”, – каже другий високопоставлений чиновник розвідки. – «Але до кінця року також з’явилися й російські диверсійні групи». Січневі переговори мали невеликий вплив. Що стосується самих диверсійних ударів, високопоставлений чиновник уряду США сказав Newsweek, що ЦРУ не мало попередньої інформації про будь-які українські операції.

Кульмінацією всього цього стала атака дронів 3 травня на стіни Кремля в Москві. Секретар Ради безпеки росії Микола Патрушев звинуватив США і Великобританію, заявивши, що “теракти, скоєні в росії, спрямовані на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, підрив конституційних основ і суверенітету росії”. Українські чиновники прямо визнали провину. «Карма – це жорстока штука», – підлив масла у вогонь радник Зеленського (Єрмака) Михайло Подоляк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Високопоставлений польський урядовець сказав Newsweek, що, можливо, неможливо переконати Київ дотримуватися домовленості, яку він уклав, щоб обмежити війну. «На мою скромну думку, ЦРУ не розуміє природи української держави та безрозсудних угруповань, які там існують», — каже польський чиновник, який побажав залишитися неназваним, щоб говорити відверто.

У відповідь високопоставлений чиновник оборонної розвідки США наголосив на делікатному балансі, який Агентство має підтримувати у своїх численних ролях, сказавши: «Я не боюся сказати, що ЦРУ зазнало невдачі». – Але посадовець сказав, що диверсійні атаки та транскордонні бої створили абсолютно нові проблеми, а продовження українських диверсій «може мати катастрофічні наслідки».

 

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності