Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Греко-Турецькі тертя продовжуються, а Україна будуватиме хаб для зерна в Африці…

Міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас направив листа верховному дипломату ЄС Жозепу Боррелю з проханням вжити заходів проти незаконного рибальства Туреччини в грецьких водах. Водночас Україна розгляне пропозицію Федеративної Республіки Нігерія збудувати логістичний хаб для поставок зерна та продуктів харчування, але про це дещо нижче.

Про це йдеться у публікації видання Euractiv.

5 січня патрульний корабель грецької берегової охорони намагався ідентифікувати три турецькі риболовецькі судна, які вели промисел в акваторії на південний схід від острова Фармаконісі – в межах грецьких територіальних вод. Але грецький патруль зазнав переслідування з боку турецького судна.

На думку Афін, це є поширеною практикою, яка має на меті поставити під сумнів суверенітет Греції та спровокувати інцидент між двома країнами.

«Ця повторювана турецька практика створює небезпечне безпекове середовище і збільшує ймовірність «інциденту», який може бути використаний Анкарою для ескалації напруженості у відносинах між Грецією і Туреччиною», – написав Дендіас у своєму листі.

Грецькі ЗМІ повідомили, що Дендіас попросив Борреля активувати регламент, пов’язаний з «незаконним, непідзвітним і нерегульованим рибальством», згідно з яким «якщо третя країна не дотримується його, вона позначається як така, що «не співпрацює», і її рибна продукція може бути заборонена на ринку ЄС».

Така реакція «стане гучним сигналом для Анкари і продемонструє на практиці солідарність ЄС щодо країни-члена, яка майже щодня стикається з питанням про свій суверенітет і погрозами війни», зазначив Дендіас.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За оцінками афінських аналітиків, Туреччина намагається штучно нагнітати напруженість у відносинах з Грецією напередодні важливих загальних виборів, що відбудуться у червні.

Останні соціологічні опитування свідчать, що турецька молодь відвертається від партії президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, вона посідає останнє місце в молодіжних симпатіях.

У грудні представники Греції й Туреччини взяли участь у таємних переговорах у Брюсселі за німецького посередництва на тлі загострення двосторонніх відносин.

Туреччина не допустить розширення територіальних вод Греції в Егейському морі навіть на 1 милю, не те, що на 12 миль, про які заявляють в Афінах, заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нещодавно Греція почала будувати паркан на кордоні з Туреччиною, будівництво пройде по всій довжині річки Еврос.

В цей же час Україна розгляне пропозицію Федеративної Республіки Нігерія збудувати логістичний хаб для поставок зерна та продуктів харчування.

Про це повідомляється на сайті Міністра аграрної політики та продовольства.

Попередню домовленість досягли міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський з міністром закордонних справ Федеративної Республіки Нігерія Джеффрі Онйєамамом і міністром сільського господарства та розвитку села Республіки Мохаммадом Махмудом Абубакаром. Зустріч відбулася в рамках візиту делегації Міністерства аграрної політики та продовольства України до країн Африки.

«Україна зацікавлена в створенні такого логістичного проекту і готова розглядати деталі», — підкреслив Микола Сольський під час зустрічі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський оголосив про нову міжнародну ініціативу під назвою Grain from Ukraine. У її межах українське продовольство будуть відправляти до країн Африки та Азії.

Кілька країн та Європейський союз планують надати значні суми на доставку українського зерна до найбідніших країн світу. Сьогодні Україна вшановує сумну річницю Голодомору самітом з глобальної продовольчої безпеки.

Німеччина внесе до ініціативи Grain from Ukraine («Зерно з України») 15 мільйонів євро. Вона покликана забезпечити доставку українського зерна до бідних країн Африки.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності