Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

ЄСПЛ зобов’язав Україну визнати стосунки ЛГБТ пар

Після 24 лютого 2022 року Президент України на петицію про узаконення одностатевих гей-шлюбів коротко і чітко відповів, що вносити зміни у Конституцію України для цього неначасі під час війни, хоча нещодавно, мабуть, під тиском Західних партнерів, він почав змінювати свою риторику в бік одностатевих партнерств…
І ось вчора Європейський суд з прав людини на перекір українським законодавцям виніс історичне рішення, що суперечить сімейним цінностях християнської України.
У 2014 році одностатева пара Андрій Маймулахін та Андрій Марків подали до ЄСПЛ кілька скарг, вимагаючи офіційного визнання державою та реєстрації стосунків. Тоді вони зробили спільну заяву:
«Ми, Андрій Маймулахін та Андрій Марків, знаходимося у сімейних відносинах більше 10 років. Ми живемо як сім’я: в нас є спільна власність, взаємна підтримка та турбота, наші улюблені домашні тварини, зобов’язання один перед одним та відповідальність. Ми ділимо всі радощі і прикрощі, як будь-яка щаслива сім’я.
Однак в очах держави ми просто 2 окремих чоловіка, які, по суті, не мають між собою взаємних прав та обов’язків. Ми не згодні з цим».
І ось тепер Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу геїв, визнавши Україну винною у порушенні статті 14 Європейської конвенції з прав людини — заборону дискримінації — у поєднанні зі статтею 8 — право на особисте і сімейне життя.
Своїми рішенням ЄСПЛ зобов’язав Україну визнати стосунки ЛГБТ пар.
А отже Україна, як держава-учасниця Європейської конвенції з прав людини, тепер повинна ухвалити закон, яким на юридичному рівні визнає одностатеві пари і надати їм можливість реєструвати свої стосунки як сім’ю.
Аналогічні рішення ЄСПЛ виносив щодо інших країн, це стала практика. Свого часу у такий же спосіб ліберали здолали християнські Італію та Грецію. Дуже скоро таке зобов’язання чекає і на Польщу.
При цьому суд щоразу аналізує національне законодавство держави: Конституцію, сімейний кодекс, практику національних судів та враховує пояснення уряду держави-відповідачки.
Невиконання рішення Європейського суду з прав людини — це репутаційні ризики для України перед Радою Європи та сигнал для європейських країн, що наша держава не здатна належним чином захистити права людини. Що може вкрай негативно вплинути на нашу інтеграцію в ЄС. Одним словом – “шантаж”.
В опитувальнику, який заповнювали в Україні, коли подавали заявку на членство в Євросоюзі, було питання, яким чином право на шлюб та право на створення сім’ї захищене національним законодавством, включно з партнерствами, що відкриті для одностатевих пар. Ще тоді в Україні запевнили ЄС, що працюють над запровадження партнерств, які були б відкриті як для різностатевих, так і для одностатевих пар.
У Висновку щодо членства України Єврокомісія наголосила, що захист громадян від дискримінації повинен включати і визнання сімейних партнерств, заснованих на союзі двох осіб однієї документальної статі. Тепер це ще й підтверджується рішенням ЄСПЛ.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності